van onze partners

Off-piste: Veel te weinig met piepers, schep en sonde

Off-piste: Veel te weinig met piepers, schep en sondeDroomsneeuw, maar niet zonder gevaar.

Een veel voorkomende gebeurtenis. Ik sta samen met een paar vrienden boven op een off-piste hellingen. We bespreken de gevaren en hoe we de helling in zullen skiën. Op hetzelfde moment komt er een wintersporter langs, zonder rugzak, zonder lawineveiligheidmateriaal, die duidelijk dezelfde helling in wil skiën. Als we er wat van zeggen dat het zonder lawine-drie-eenheid niet heel verstandig is om zo'n helling in te duiken volgen er vaak antwoorden als: 'Oh, het zal zo'n vaart niet lopen', 'Jullie skiën de helling toch ook' of 'maar een lawinepieps beschermt niet tegen een lawine'. 

Doden zonder lawine drie eenheid
Dit seizoen zijn er in Frankrijk verschillende dodelijke ongelukken gebeurt vlak naast skipistes in bekende off-piste afdalingen. Bij een heel aantal van deze ongelukken droegen de slachtoffers geen lawinepieps. In Frankrijk doeg 50 % van de lawineslachtoffers in off-piste terrein geen lawinepieps. Volgens Dominique Létang, de directeur van de ANENA, het Franse lawine-onderzoeksbureau heeft dit verschillende oorzaken: het onderschatten van het risico, en de te grote drang naar de poeder.

Onderschatten risico
Heel veel wintersporters onderschatten het risico. Zeer gevaarlijk maar misschien ook wel een beetje logisch. Want het gaat gewoon heel erg vaak goed. Veel wintersporters volgen sporen van skiërs. Zoals ik in de inleiding al beschreef merk ik heel vaak dat wij gevolgd worden in off-piste terrein door wintersporters die het idee hebben: als jullie het doen waarom ik dan niet. En het gaat gelukkig vaak goed. Maar het probleem met lawines is, dat als het fout gaat het heel vaak zeer dramatisch is. 

Off-piste: Veel te weinig met piepers, schep en sondeWeet waar je mee bezig bent

Te hoge drang naar poeder
Off-piste skiën is hot, freeriden is cool. Iedereen lijkt tegenwoordig de eerste sporen te willen maken. ik kijk soms verbaast op al zie ik zeer steile hellingen die tegenwoordig met een lawinerisico van 4 al gespoord worden. Iedereen wil het eerste spoor trekken en vaak overheerst het gevoel van 'het zal zo'n vaart niet lopen'. De drang naar poeder is soms te hoog. Poederstress noemen we dit. Hierbij is het zo belangrijk om nee te blijven zeggen.

Off-piste is off-piste
Een andere factor bij veel off-piste ongelukken is dat men denkt dat er een onderscheid is in verschillende off-piste afdalingen. Maar hier kan ik heel simpel in zijn. Een meter naast de piste is al off-piste. Er bestaat geen 'beetje' off-piste'. Zelfs afsnijdertjes onder liften en tussen slingerende pistes zijn off-piste. Lawinediensten beveiligen deze hellingen zodat er geen grote lawines over onderliggende pistes kunnen komen, maar kleine lawines die voor wintersporters dodelijk kunnen zijn echt mogelijk.

Off-piste: Veel te weinig met piepers, schep en sonde

De bergen
Het probleem van het onderschatten van lawinegevaar zit hem volgens mij in twee dingen. ten eerste is lawinegevaar een moeilijk in te schatten gevaar die niet zomaar zichtbaar is. Een steile helling is eng, omdat je bang bent te vallen. Al onze alarmbellen gaan rinkelen als ons lichaam denkt een gevaarlijke val te kunnen maken. maar voor een glooiende besneeuwde helling hebben wij geen ingebouwd alarmsysteem. het ziet er zo mooi en vredig uit. Verder vergeten veel wintersporters in een skigebied dat ze zich in het hooggeberggte bevinden. De netjes geprepareerde, beveiligde pistes en de verwarmde liften geven niet het gevoel dat we in een gevaarlijke omgeving zijn. Maar op het moment dat je buiten de pistes gaat is het gewoon het hooggebergte en hooggebergte is extreem gevaarlijk.

Drama
Een klein ongelukje en een kleine lawine kan in off-piste terrein zeer snel een echt drama worden met dodelijke afloop. Teveel wintersporters denken ten onrechte dat het zo vaart niet zal lopen. Alle foute argumenten ten spijt (er zijn al sporen, nog nooit een lawine gezien, het is mooi weer etc etc) komen er elk jaar te veel mensen in lawines die foute inschattingen maakte. 

Gids
Daarom raadt ik aan om nooit zelfstandig off-piste te gaan als je geen hele uitgebreide cursussen hebt gevolgd en begrepen. Ga alleen off-piste met een ski/berggids. Ga nooit off-piste zonder de lawine-drie-eenheid en de kennis deze te gebruiken en het liefst ook niet zonder Airbag-rugzak. Maar het allerbelangrijkste ga nooit 'zomaar' off-piste. Hoe mooi de poeder ook is, binnen no-time kan die fantastische poeder veranderen in een waar drama.

Meer weten over off-piste neem eens een kijkje op de Freeride community Wepowder.nl

Rogier
Rogier woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Nordica Mammut Adidas
van onze partners
van onze partners

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Anton. Magazine

Anton. Magazine
van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten