De winter: Een moeilijk verhaal voor Alpen dieren

Rogier op 08 maart 2013· 9 reacties

null
Verboden te skiën en boarden: voor een goede reden!

De winter is een meer dan lastig verhaal voor Alpen dieren. Nou ja, het is natuurlijk een beetje een tweeslachtig verhaal, want Alpendieren zijn Alpendieren omdat ze goed tegen de kou en de sneeuw kunnen. Dit in tegenstelling tot dieren die niet zo hoog leven. Maar toch kunnen strenge winters een populatie flink uitdunnen. Het leven van bijvoorbeeld Gemzen en Steenbokken staat of valt bij het kunnen vinden van eten. Als wij als wintersporters meer stress zorgen bij dieren en deze op de vlucht laten slaan dan wordt alles nog moeilijker.

Aangepast
Het mooie al vele Alpendieren is dat zij prima zijn aangepast aan het leven in de sneeuw. Dat is ook een van de redenen dat deze beesten hoog in de bergen leven en daar de concurrentie winnen van die dieren die meer in de vlakke en al dan niet warmere delen van de wereld leven. Kortom veel Alpendieren kunnen prima tegen de winter. In ieder geval beter dan heel veel andere dieren. Maar dat neemt niet weg dat het een pittige periode voor ze is.

Manieren
Er zijn verschillende manieren voor dieren om de winter zo goed mogelijk door te komen. Sommige trekken naar het zuiden, maar daarvoor is vliegen erg handig en dat kan niet iedereen. Andere dieren slapen de hele winter denk aan bruine beren (die her en der in de Alpen en Pyreneën leven) en marmotten. Maar niet elk beest lost het zo handig op. Dieren die wat meer ‘gewoon’ doorleven moeten opzoek naar voedsel en warmte. Lang opwarmen in de zon is een favoriete activiteit van veel dieren. Het kost weinig energie en ze hoeven zichzelf niet warm te houden. Maar eenmaal op zoek naar voedsel moeten de dieren toch vaak door de diepe sneeuw lopen en eten groeit niet zo makkelijk als in de zomer. Tel daarbij het feit op dat wolven ook honger hebben en rustig achter de zwakste dieren aanlopen, klaar om toe te slaan, dan kun je voorstellen dat de winter geen makkelijke periode is voor veel Alpendieren.

null
Luieren in de zon: energiezuinig voor Alpendieren

Mooi
Ik kan er enorm van genieten om dieren in het wild te zien. Maar ik ben me ook bewust van de moeilijke tijd die deze beesten doormaken. Zo ben ik regelmatig omgelopen en heb ik zelfs toerskitochten afgebroken om een groep gemzen of steenbokken met rust te laten. Ook zal ik nooit onder een verbodsbord in een beschermd gebied door skiën. Ik vind dat de dieren voorrang hebben in de wilde natuur. We hebben al speelterrein genoeg. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten van het zien van wilde dieren. Ik blijf op gepaste afstand en kan letterlijk uren naar de beesten kijken. We hoeven natuurlijk ook niet ‘panisch’ te doen over wilde dieren, want het gebeurt mij regelmatig dat ik rustig wordt aangekeken door een Gemz die op maar een paar meter van de pistes. Maar dat is zijn keuze om zo dicht bij ons te komen. Wij moeten niet achter hen aan gaan.

Vluchten
Vluchten kost extreem veel energie voor dieren zeker in de diepe sneeuw. Probeer zelf maar eens te rennen in 60 cm verse poeder, of nog erger sneeuw met een korst waar je doorheen zakt. Daarom moeten wij er alles aan doen om wilde dieren in de Alpen zo min mogelijk te laten vluchten. Zonder de ‘moraalridder’ te willen uithangen. Zijn een paar tips makkelijk te voldoen zonder dat je echt aan skiplezier hoeft in te boeten. Hierdoor vluchten dieren minder en hebben ze meer kansen om de winter te overleven.

  1. Houd je aan verbodsborden, verbodsborden voor jonge aanplanting en dieren zijn borden waar je je echt aan moet houden. Al kunnen de dieren je niets schelen, doe het dan niet omdat je er flinke boetes voor kunt krijgen, en dat is maar goed ook vind ik.

  2. Blijf in bossen zoveel mogelijk op paden en in de bekende afdalingen. Ga geen meters traverseren voor een of twee extra bochtjes.

  3. Blijf ver weg van plekken zonder sneeuw (sowieso handig als je skiet of board ;-) ) Maar wilde dieren verblijven zelf het liefste op deze plekken.

  4. Als je wilde dieren ziet ga ze dan niet achterna. Blijf bij ze uit de buurt, maak geen brute bewegingen of veel geluid en probeer ze niet te verstoren. Ook als dit je een ‘afdaling’ kost. Bedenk dan dat jij die avond weer aan een fondue of raclette kan zetten en die beesten soms tot het voorjaar moeten wachten voor weer een echt goed maal.

Wie heeft er wel eens wilde dieren gezien op de wintersport? Mooi he? Of niet? Blijven jullie ook uit de Wildschutz gebieden?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorig jaar, onder de ligt (Portes Du Soleil) op een rots lag een vos te slapen, op een klein stukje waar geen sneeuw lag. Geweldig!!

Youri U.

ligt = lift

Youri U.

Ik heb in Les Arcs ooit een ‘diploma’ moeten halen waarin je leerde hoe sneeuwkippen met rust gelaten moesten worden, haha! Als je dat briefje niet had mocht je bepaalde freeride routes niet doen.

redelijk wat, eekhoorns (rennen dwars over de poste) (in Seefeld) In Kirchberg van die berg geiten. Een Vos en hertje in St Michael En dit jaar dit m’n verbazing een vlinder (?) in Katschberg. Verder ook nog wat van die Schotse hooglanders (niet los LoL) op een boerderij langs de piste ook in St. MIchael.

Seriously snow addicted family!

al vaker gemzen gezien; altijd indrukwekkend.

de meeste wilde dieren zie ik echter bij de apresski

altijd mooi maar ik laat ze wel met rust

een paar jaar geleden zag ik boven de lift van Les Fers in Leysin twee dagen achter elkaaar een groep van meer dan twintig gemzen rustig naar voedsel zoeken op een stuk waar de sneeuw al behoorlijk was weggesmolten. fantastisch gezicht. hoewel de piste al slechts was geworden (en er betere pistes waren) kwam ik telkens terug om even te kijken.

Ik kan nog steeds genieten van de herten die tijdens de winter dagelijks in mijn achtertuin staan, helaas alleen nog maar vrouwtjes :( Het wildzwijn vind ik iets minder mooi en leuk want die maakt er zo een zooitje van.

Kijk, dit vind ik nou zo leuk om lezen dat mensen wel degelijk om de natuur en dieren geven.
Rogier je bent een kerel naar mijn hart en wil jou dan ook van harte bedanken en feliciteren met dit artikel ! Respect !

Natuur en dieren respecteren geldt niet uitsluitend voor de Alpenlanden maar ook voor de Lage landen. En de rest van de wereld uiteraard.
Ik heb wel vaker gehoord dat, wanneer de winter in de Alpen te lang duurt en te streng is, ze gemzen gewoon bijvoederen. Dat schaadt trouwens niet aan hun natuurlijk gedrag om voedsel te zoeken.
Maar ook in de LL kan je dieren, vooral vogels dan, heel makkelijk bijvoederen.
Zo heb ik een vogelvoederhuisje meegebracht vanuit Oostenrijk (hand made), een pindasilo en een voederplankje waarmee ik dagelijks onze gevederde vrienden een hartige maaltijd bezorg.
Het is op koude dagen een drukte van belang; mezen, roodborstjes, merels, vinken, mussen komen allemaal meerdere malen per dag langs om van al dat lekkers te snoepen.
Dus als ik het kan kunnen jullie het ook!

Alvast bedankt!

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie