Een hele andere wintersport: IJsklimmen

Rogier op 07 maart 2013· 4 reacties

null
Mooi toch?

IJsklimmen is een echte wintersport die net als skiën en snowboarden alleen in de bergen gedaan kan worden. IJsklimmen is echter wel een hele andere wintersport. Het is harder, zwaarder, avontuurlijker, gevaarlijker en wilder. Maar de omgeving waarin IJskimmers watervallen beklimmen is oogverblindend mooi en met een gids is het voor iedereen mogelijk om veilig kennis te maken met deze bijzondere sport. In steeds meer skigebieden staan artificiële torens van waterijs waar iedereen een keertje op kan proberen te klimmen. Een aanrader!

Gek op
Ijsklimmen is een hele mooie sport, ik ben er gek op; Zeker het beklimmen van langere bevroren watervallen is echt een soort reis door een magisch mooi landschap. De vele kleuren van het ijs, van doorzichtig, naar wit, zwart, blauw en zelfs groen is iets wat bijna niet te beschrijven is.

Spanning
Ook is een deel van de spanning, en misschien wel zelfs het gevaar, een reden dat dit een sport is die velen aantrekt. Dit is iets wat erg moeilijk uit te leggen is, maar je voelt je erg levend in een bevroren waterval. Je zintuigen staan volop gespannen en je bent bezig in opperste concentratie. Na een lange waterval ben je dan ook behoorlijk ‘op’. Ik wel tenminste.

null
In opperste concentratie, hoe ga ik deze waterval ‘aanpakken’.

Bergsport
Ik noemde IJsklimmen in de inleiding een wintersport. Maar het is natuurlijk eerder een bergsport. Het heeft niets met glijden te maken (liever niet zelfs ;-) ). Maar het is wel een sport die slechts in de winter en in de Alpen kan worden gedaan. Wie gaat iJsklimmen en nog nooit gewoon geklommen heeft zal versteld staan van het materiaal wat allemaal nodig is om een waterval te beklimmen. Twee ijsbijlen, stijgijzers voor onder de voeten, speciale bergsportschoenen, touwen, gordels, ijsboren, karabiners en ga zo maar door. Een hele ijzerwinkel als het ware.

Proberen
Maar het hoeft allemaal niet zo heftig. Als je samen op pad gaat met een berggids dan kun je op een zeer veilige manier kennis maken met deze mooie sport. Ik kan het echt iedereen die een dagje wat anders wil doen heel erg aanraden. Een ervaring die je nooit zult vergeten. Lijkt het jullie wat? Wie van jullie heeft wel eens in het bevroren ijs gehangen?

null
Steil ijs: een uitdagend ‘spel’

null
Niet alleen voor stoere mannen ;-)

null

null

null
Mooi toch?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ja zeker gaaf. Staat nog steeds op mijn to-do list om een keer in de Alpen te gaan doen. Wel een paar keer binnen bij Beversport in Den Haag gedaan. Nu eerst weer lekker buiten klimmen…op rotsen.

http://www.ice-factor.co.uk/activities/indoor-ice-climbing.p…
Als je in de zomer in Schotland bent dan hier even op bezoek gaan. Is mooi!

@gast865 dat kan veel dichterbij ;-) http://www.bever.nl/index.cfm/fuseaction/content.data/filena… met nog een hele oude foto van mij erin ;-) http://www.steeppart.nl/fotoalbum/index.php?showimage=2…

Click. Click. Peace

Zou ij graag nog een keertje willen doen. Ik heb wel veel van zulke watervallen gezien in dachstein-west

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie