van onze partners

Top 10: Meest sneeuwzekere gebieden

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenDiepe, diepe sneeuw, wat zijn de sneeuwzekerste gebieden?

Over sneeuwzekerheid is al heel veel gezegd. Het is op het forum een vaak terugkerend topic, en ook in de skigebieden zelf merk je dat ze het een belangrijk onderwerp vinden. Ieder argument wordt aangegrepen om zich als sneeuwzeker te bestempelen. Want wie zit er nu te wachten op witte linten door een groen/bruin landschap? Wij hebben de meest sneeuwzekere gebieden in de Alpen voor je op een rij gezet.

Vooraf
Het feit dat het onderwerp steeds terugkeert geeft al aan dat je over sneeuwzekerheid kunt discussiëren. Is kunstsneeuw sneeuwzekerheid? Wij vinden van niet, op den duur zal iedere piste met sneeuwkanonnen bespoten worden en 'sneeuwzeker' zijn.

Daarnaast realiseren we ons dat het bijna onmogelijk is om uit de honderden skigebieden een echte Top 10 samen te stellen. Het gevoel van mensen speelt een belangrijke rol, sneeuwzekere gebieden fuseren met minder sneeuwzekere plaatsen, en hoogte is belangrijk maar niet altijd doorslaggevend. En er zijn plaatsen die qua geografie heel veel sneeuw vangen terwijl ze juist behoorlijk laag liggen.

Hoe dan ook, deze tien gebieden gooien hoge ogen als het om sneeuwzekerheid gaat. Je hebt er bijna geen weerbericht voor nodig! Echte gletsjergebieden heb ik buiten beschouwing gelaten, die zijn per definitie sneeuwzeker.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenArlberg, de sneeuwzekerste?

1. Arlberg
Een van de bekendste en grootste "Schneelöcher" van de Alpen is ongetwijfeld de Oostenrijkse Arlberg. Eigenlijk had ik VORarlberg kunnen schrijven want de hele provincie, en zeker het Bregenzerwald (Damüls!) is sneeuwzeker. Bij sneeuw uit het westen en noorden, de bekende ::nordstau::, is het altijd raak in de Arlberg met vaak de grootste dumps. De oorzaak is dat de Arlberg als massief letterlijk uitsteekt boven de rest waardoor sneeuwwolken worden tegengehouden en helemaal uitsneeuwen. Bekende plaatsen als Lech en Sankt Anton zijn ermee groot geworden! Het bewijs van deze sneeuwrijkdom zal Martin ons dit jaar weer gaan leveren met zijn enthousiaste video's.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenSneeuwzeker en echt een fantastisch gebied: Espace Killy!

2. Espace Killy
Sneeuwzekerheid maar dan van een andere orde vind je in het skigebied van Espace Killy in Frankrijk. Hier is niet stuwing van wolken de belangrijkste oorzaak van veel sneeuw, maar de hoogte en de ligging. Het gebied ligt diep en beschut tegen de Franse ::Alpenhoofdkam::, vrij van ::föhn:: en zachte zeelucht. De plaatsen Val d' Isere (1850m) en Tignes (2100m) liggen van zichzelf al hoog en het omliggend gebergte gaat tot ver boven de 3000m. Ook zonder gletsjers (er liggen er twee) is het sneeuwzeker met oneindige skimogelijkheden.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenAlles een strak wit laken in Obergurgl-Hochgurl

3. Obergurgl-Hochgurgl
Op nummer drie staat het gebied van één van de hoogstgelegen kerkdorpen in Europa: Obergurgl. Dit Oostenrijkse plaatsje ligt op 1930m helemaal achterin het Ötztal. Buur Sölden heeft twee gletsjers maar Obergurgl-Hochgurgl heeft die helemaal niet nodig. Het ligt zo hoog en pal op de Oostenrijks-Italiaanse hoofdkam dat het zijn sneeuw zowel uit het noorden als het zuiden krijgt. Met veel moderne liften en een luxe uitstraling is het er goed toeven al moet je wel een dikke portemonnee meenemen.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenHet zeer sneeuwzekere Puy Saint Vincent!

4. Puy Saint Vincent
Een plaats waar ik 10 jaar geleden nog nooit van gehoord had staat op nummer vier. En terecht, als iemand voor een goeie PR heeft gezorgd van dit gebied dan is het onze Rogier. Met zijn filmpjes laat hij iedere keer weer zien dat de Zuid-Franse Alpen ertoe doen als het om sneeuwval gaat. Het voordeel van Puy Saint Vincent is dat het zijn sneeuw vanuit bijna iedere windrichting meepakt. Het is een heel eind rijden maar je krijgt er iets voor terug.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenLe Grand Massif: altijd genoeg sneeuw

5. Le Grand Massif
Wat de Arlberg is voor Oostenrijk is Le Grand Massif voor Frankrijk. Vanaf het vlakke Meer van Genève botst vochtige lucht met een harde klap tegen Le Grand Massif. Gevolg: veel sneeuw. De absolute topper in dit gebied is het op 1600m gelegen Flaine. Dit kunstmatige skidorp ligt in een extreem sneeuwzekere bergkom. Van hieruit kun je lekker uitzwermen over het 266km grote skigebied.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenVeel verse sneeuw, foto uit sneeuwhoogte+

6. Madesimo
Een wat onbekendere plaats maar wel een plek waar het gruwelijk hard kan sneeuwen is Madesimo in Italië. Dit gebied met 45km aan pistes ligt aan de ::zuidkant:: van de Alpen tegen de Zwitserse grens, en wel zodanig in een fuik dat bij sneeuw uit het zuiden de wolken geen kant op kunnen. Uren- of zelfs dagenlange sneeuwval zijn geen uitzondering. Het gebied is wel bijna helemaal afhankelijk van zogenaamde ::Genuadepressies:: vanaf de Middellandse Zee. Van sneeuw uit het noorden krijgt het weinig mee.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenSneeuw vanuit noord en zuid!

7. Obertauern
Een plaats die er zowel qua sneeuw als wintertoerisme toe doet is Obertauern. Zoals de naam al zegt ligt deze plaats boven op de Tauernketen, zeg maar de Oostenrijkse ::Alpenhoofdkam::. Het dorp ligt aan een doorgaande bergpas op 1740 meter en is vaak vroeg in het seizoen al bedekt met een dik pak sneeuw. Het is een populair dorp met liften die aan alle kanten het gebied in gaan. Ook hier geldt weer, het pakt sneeuw mee vanuit noord én zuid.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedeneen bekend beeld in Arabba: verse sneeuw (sneeuwhoogte+)

8. Arabba
Een plaats die niet onvermeld mag blijven is Arabba in de Italiaanse Dolomieten. Het komt regelmatig voor dat de dalen van de Dolomieten er groen bij liggen maar kom je in Arabba dan is de kans groot dat het landschap wit is. Ingeklemd tussen het Sellamassief en de Marmolada sneeuwt het er vaak langer en harder dan in bijvoorbeeld Val Gardena. Wil je een witte bestemming in de Dolomieten kies dan voor Arabba.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenVaak veel sneeuw in Braunwald (sneeuwhoogte+)

9. Braunwald
Een gebied dat misschien niet tot de verbeelding spreekt maar bijna altijd meer dan genoeg sneeuw heeft op een idyllische plek is Braunwald. Dit gebied ligt in de Ostschweiz en is weertechnisch vergelijkbaar met (Vor)arlberg. Veel sneeuw bij ::nordstau::! Braunwald heeft 32 km piste en is ideaal terrein voor een familievakantie. Het dorp is autovrij en ligt fraai op een plateau.

Top 10: Meest sneeuwzekere gebiedenAfgelopen maart in Die Tauplitz (sneeuwhoogte+)

10. Die Tauplitz
Last but not least, Die Tauplitz! Het dorp ligt op nog geen 900m maar heeft een reputatie om zijn sneeuwzekerheid. Omdat het heel oostelijk ligt is het er gemiddeld kouder dan in de rest van de Alpen. Je hebt dus minder hoogte nodig en door het imponerende Dachsteinmassief heerst er een soort microklimaat met bovenmatig veel sneeuw. Iets soortgelijks zie je trouwens aan de andere kant van de Dachstein, in Filzmoos.

En zo zijn er nog een aantal andere plaatsen die bij Vrouw Holle duidelijk een streepje voor hebben. Speelt sneeuwzekerheid voor jullie een belangrijke rol als je gaat boeken?

Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.
Nordica Adidas Peak Performance
van onze partners
van onze partners

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Anton. Magazine

Anton. Magazine
van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten