Skipas op urenbasis, een goed idee?

Corina op 07 oktober 2013· 24 reacties

null
Alleen betalen voor wat je gebruikt

Skipassen zijn duur, dat weten alle wintersporters. Het is altijd weer even slikken als je bij de kassa de passen voor het hele gezin moet afrekenen. Maar ja, omhoog lopen is ook zo wat! Toen wij als kinderen leerden skiën, waren er nog geen “magic carpets” en moesten we gewoon omhoog lopen. En hoewel dat maar kleine stukjes onder aan de oefenweide waren, ben je dat toch heel gauw zat. Dus betalen we graag “een paar” Eurootjes voor de lift en laten we ons comfortabel naar de top transporteren. Was je vroeger nog de hele ochtend onderweg om helemaal boven in het skigebied te komen, met de snelle liften van tegenwoordig heb je op een dag heel wat langer daadwerkelijk ski- en boardplezier.

Verschil in prijs
Als je bij de planning van je wintersportvakantie niet naar een bepaalde plaats of bepaald gebied in het bijzonder wilt, dan kan het zinvol zijn om je naast het zoeken naar een accommodatie ook even te verdiepen in de skipasprijzen. Het kan per skigebied behoorlijk verschillen. En laten we eerlijk zijn, van wat je uitspaart aan de skipas kan je toch mooi weer een borreltje extra drinken!

Niet de volle zes dagen
Soms kan het zijn, dat je – om wat voor reden dan ook – een dagje niet kunt skiën. De liften hangen stil vanwege storm, de sneeuwval is zo zwaar, dat je je liever een dagje anders vermaakt, je bent gevloerd vanwege een griepje, je bent licht geblesseerd geraakt bij een val en moet een dagje rust houden… het kan allemaal gebeuren. En dan is het best jammer, dat je voor een 6-daagse skipas hebt betaald, terwijl je er maar 4 of 5 dagen gebruik van maakt.

null

Kilometerheffing
Zou het niet mooi zijn, als je alleen hoeft te betalen voor de tijd, die je daadwerkelijk skiënd of boardend doorbrengt, een soort kilometerheffing zeg maar? Dat kan, maar voor zover ik weet is er maar één plaats waar dit geboden wordt. Het skigebied Gunzesried-Ofterschwang biedt zijn gasten deze service. Je koopt je skipas aan de receptie in het hotel. Je schat in hoeveel uur je verwacht te skiën tijdens je vakantie. Aan het einde van je vakantie wordt er uitgelezen hoe vaak je daadwerkelijk gebruik heb gemaakt van de liften in het skigebied en daar betaal je dan voor. Volgens mij een uitstekende en vooral eerlijke oplossing, je betaalt voor wat je gebruikt, niks meer en niks minder!

Maar op mijn zoektocht naar deze vorm van skipasverkoop heb ik helaas geen enkel ander gebied, dorp of accommodatie gevonden waar dit ook mogelijk is. Commercieel gezien snap ik dat vanuit de Bergbahnen ook wel. Makkelijk verdiend toch, een vaste prijs voor een 1-, 3-, 5- of 6-daagse pas, ongeacht of de toeristen er wel of niet optimaal gebruik van maken.

Misschien heb ik niet goed genoeg gezocht, ken jij nog gebieden waar ze dit systeem ook hebben? Van mij zouden ze het urensysteem overal wel mogen invoeren. Denk jij er ook zo over?

Corina
staat als van jongs af aan op de ski's en blogt over interessante wintersportweetjes en haar eigen ervaringen.

Plaats een reactie

Volgensmij toen ik een keer in winterberg was hadden ze een puntensysteem… wel vooraf betalen maar goed, als je een beetje in kan schatten hoeveel je op zo’n dag doet kan dat soms beter uitpakken dan onbeperkt.

Bij mij, in Frankrijk bestaat er een soort ‘urenseizoens’ pas. Hiermee kun je in een aantal gebieden terecht en elke keer als je gaat betaal je naar wat je geskied hebt. Ideaal voor skiërs die niet genoeg skiën voor een echte seizoenspas maar niet elke keer in de rij willen staan.

Click. Click. Peace

In de 3 Vallées kun je ook 3-uren en halve dag passen krijgen. Prima voor luie skie|ers zoals wij :-)

Het puntensysteem in Winterberg is vooral interessant voor beginners of mensen die bvb een lange lunch plannen. De pistes zijn er aan de korte kant, waardoor je wel snel terug aan de lift staat, en dan gaat zo’n puntensysteem ook behoorlijk snel qua kosten… :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Dit zou een terugval van inkomsten voor de skigebieden zijn, dus ik denk niet dat ze dit gaan doen. Toch zeker de grotere gebieden niet. Misschien dat een paar “kleintjes” dit gebruiken als marketingmiddel en zo hopen meer bezoekers aan te trekken.

Eens met Niels…

Zo’n systeem zou de luie skier / boarder goed uitkomen terwijl de intensieve wintersporter die om 8:30 de eerste lift pakt en pas om 17:30 uitgeput de pistes weer af komt de rekening betaalt: onder de streep moeten / willen de wintersportgebieden nog wel dezelde opbrengst hebben.

Juist door het kopen van een meerdaagse skipas moet er wel heel wat gebeuren voordat ik zeg “hmm, vandaag even geen zin, ik ga wel op een terrasje hangen of shoppen”: ik heb flink betaald voor die skipas dus zal ik er ook gebruik van maken.

Wij hebben sowieso gekozen voor de kleinere gebieden: fijnere sfeer en lagere prijzen, met name skipassen. Net de site http://www.skipasvergelijken.nl gevonden (erg interessant). Voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen (10 en 12) zijn de prijzen (een greep):

936 euro in Trois Vallees. Per km piste: 1,56 (600 km piste)
386 euro in Imst-Gurgltal. Per km piste: 42,93 (9 km piste)

In het algemeen geldt kennelijk: hoe kleiner het skigebied, hoe lager de skipas prijs en hoe hoger de prijs per km piste. Best begrijpelijk. UItzonderingen: Chamonix - dure skipas waardoor hoge prijs per km.

In veel gebieden heb je puntenkaarten, dan betaal je per rit. Dat lijkt mij ook logischer dan betalen per uur. Verder heb je in veel gebieden dagkaarten, halve dagkaarten, en kaarten die 4 of 5 dagen geldig zijn in een periode van een week.

@Niels. en @Sjakie , ik ben het helemaal eens met Rembert.
Een terugval in de inkomsten zal het niet zijn, want de kosten en de rendementen zullen toch gedekt en gemaakt moeten worden. We moeten niet alleen naar de financiële voordelen kijken, er zitten ook financiële nadelen aan. Het betekent gewoon dat iemand die veel uren maakt veel duurder uit is dan nu en iemand die weinig uren skiet voordeliger uit is. Dus dezelfde inkomsten voor de liften worden dan anders verdeeld. Anders kan het niet.
Dan hangt dus aan elke afdaling (of juister: opstijging) een prijskaartje. Zouden we dat wel willen?

Als je doordenkt zou dit kunnen betekenen dat de veelskiërs de gebieden die dit systeem gaan hanteren mijden en hun heil elders zoeken. De luie skiërs blijven dan over, die dan om de gelijkblijvende liftinkomsten te dekken weer steeds meer moeten gaan betalen per lift-uur.

Ik denk dus dat het niet werkt.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

vorig jaar in Ofterschwang geskied. Maar moesten gewone liftpas kopen hoor. Of was dit maar bij 1 specifiek hotel mogelijk?

Er zijn ook skigebieden, waar je skipassen kunt kopen 5 dagen skien in 7 dagen.
Dus dan kun je als je een keer geen zin hebt of het slecht weer is, niet gaan.

Wij gaan altijd de volle 7 dagen skiën, want wij gaan 1 keer per jaar en willen alle dagen volledig benutten.
Dus ik ben het helemaal met Frank eens. Dan zijn wij denk ik duurder uit. En ga ik wel en ander gebied zoeken.

Op de Wurmberg in de Harz is er ook een dergelijk systeem, waarbij er naast de reguliere prijzen ook skipassen worden verkocht voor een bepaalde tijdsperiode (bijv. 3 uur). Wel moet de zaak dan vooraf betaald worden.

@Frank

Of het voordeliger is en voor welke skiërs het voordeliger is, heeft natuurlijk alles te maken met hoeveel het uurtarief dan daadwerkelijk zou kosten.

Neem dat je een gebied hebt waarin 6 dagen 900 euro zou kosten. Dan zou ik verwachten dat het uurtarief = 900 gedeeld door 6 dagen gedeeld door 9 skiuren per dag = 17 euro/uur. Dit zou het eerlijkst zijn naar degenen die maximaal gebruik maken van hun pas.
Maar op die manier zouden de die-hard skiërs evenveel betalen als bij het gewone systeem en de “luie” skiërs minder. ==> verlies voor het skigebied.

Het gebied moet dus meer gaan vragen. Neem 20 euro/uur, dan betaal je als die-hard skiër 20x9x6= 1080 euro. Veel meer dus. Dan moet je als gebied gokken: er zullen die-hard skiërs wegblijven dus je moet dan hopen dat dit verlies goedgemaakt wordt door de extra luie skiërs die je aantrekt met dit uursysteem.

Hierop moeten we best niet gaan besparen denk ik. De skigebieden hebben dit systeem nodig uit commercieel standpunt (zoals al aangegeven in artikel). Skigebieden zijn geen ondernemingen met woekerwinsten, integendeel! Vele skigebieden hebben schulden en gaan er helemaal niet aan denken om zoiets in te voeren.

We kunnen beter besparen op accommodatie, hier worden wel grote winsten op gemaakt (zeker door inversteringsmaatschappijen). Als je trouwens echt goedkoop uit wil zijn moet je de combinatie zoeken van een goedkope skipas en een goedkope accommodatie.

De laatste jaren is de ochtend rustig aan, en staan we om 10u bij de lift, soms later door ‘de groep’ :(
Maar dan ben je vaak goedkoper uit door per dag een pas te kopen als je ook nog eens een dagje niet gaat.

Nu met kids is er altijd 1 of 2 bij de kids, en dan kopen we 2passen minder.

Liever wintersport dan zomervakantie.

Ik vind het wel fijn, een vaste prijs voor de gehele week.

Indien je als skieer/snowboader van 9.00 tot 18.00 op je board/skiees wilt staan betaal je mogelijk meer dan dat je nu betaald voor een dagkaart omdat mensen die minder gebruik maken van de liften ook betaald moeten worden (dit zal toch gecompenseerd moeten worden).

Goed plan!

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Ik ben hier tegen want anders betaal je ook voor de tijd dat je in de rij staat ! en dan gaat iedereen skien tussen 11 en 15.00

Leuk om alle verschillende reacties te lezen. Het is overigens niet zo dat je veel meer betaalt als je meer skiet hoor. Je koopt een kaart voor het geschatte aantal uren, dat je skiet, dus als je altijd vroeg begint en laat eindigt, dan heb je dat al ingecalculeerd. Naderhand wordt er dan verrekend wat je korter hebt geskied. Een gast schrijft, dat hij/zij ook in Ofterschwang is geweest en wel een normale pas moest kopen. Dat klopt, het Allgäuer Berghof biedt deze service exclusief voor zijn gasten.

Ik zou zelf constant het gevoel hebben, bij elke meter dat ik ski, dat er ergens een kassa rinkelt.

Nu heb ik dat alleen bij het afhalen van de skipas, op 1 moment in de vakantie een grote KA-TSJING!
Vanaf dan kan zonder zorgen het hele wintersportfeest beginnen. Lekker onbezonnen :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Als een skipas 200 euro per week (6 dagen) kost, en er zijn 7.5 ski uren per dag, komt dat neer op 45 uur skiën voor € 4.44 per uur skieen. Dat valt per uur nog wel mee.
Een systeem bedenken waarmee na rato ski uren worden verrekend lijkt mij niet zo moeilijk.
Betekend ook dat wintersportgebieden na rato geld verdienen, en dat zal ze waarschijnlijk geld kosten. Maar tegenwoordig wordt alles flexibel en zal men wat moeten bedenken om de sport niet alleen voor de elite betaalbaar te houden. Laat ze de absurde prijzen van hotels en appartementen maar eens aanpakken.

@Gast104

Vrije markt rules ;)

La Clusaz heeft/had een uren pas (wel per dag geloof ik, niet voor een week). Weet niet of dat nog steeds zo is.

Ik vind het prettig dat er een vast bedrag is. Daarnaast vind ik het helemaal niet zo duur. Als je bedenkt wat er allemaal mee gedaan moet worden. Personeel, liften, pistes prepareren, etc. Ik bespaar liever op accomodatie.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie