Waar is het momenteel goed skiën in Oostenrijk?

Rogier op 15 januari 2014· 24 reacties

null
Webcam uit Ischgl: Supercondities!

Wie het weerbericht volgt, en al het andere nieuws op wintersportgebied, zal langzamerhand gaan denken dat de condities in Oostenrijk rampzalig zijn. Maar is dat wel zo? Zijn de condities echt zo slecht? Zoals zo vaak wordt de soep niet zo heet gegeten en is er prima te skiën in Oostenrijk. In een heel aantal gebieden zelfs heel erg goed! Alleen moet je dit jaar iets meer zoeken dan vorig jaar, maar dat was dan ook een echte topwinter.

Eigenlijk gewoon heel goed!
Op sneeuwhoogte+ krijgen we per dag vele updates vanuit Oostenrijk. De commentaren zijn duidelijk. Zo goed als overal liggen de pistes er heel goed bij en 90 % van de updates zijn ronduit positief. Een paar quotes van afgelopen dagen: “Verse sneeuw gevallen, 10-20 centimeter. De pistes waren al goed maar zijn nu alleen maar beter geworden.” (Hochzillertal - Hochfügen) en wat te denken van “Ondanks de slechte weerberichten valt het allemaal wel mee. We kunnen iedere dag gewoon goed boarden op de pistes. Niks aan de hand.” (Kirchberg). Er zijn zelfs een aantal gebieden waar het net als in de Zuid Alpen continu heeft gedumpt. Daar liggen vanzelfsprekend de pistes en de hellingen er erg goed bij.

Waar is het goed
Je hoeft maar even op de webcams van Ischgl te kijken en het is duidelijk. Het is er fantastisch! Mooie sneeuw, rustige pistes en naast de pistes is alles spierwit. Kortom condities zoals wintersport hoort te zijn. (Een tip voor een snelle last-minute!) Ook in bijvoorbeeld Sölden heeft het deze winter heel vaak keihard gesneeuwd. Dump na dump viel hier. Dus dit hele dal ligt ook helemaal vol met sneeuw. Verder vindt je in Ost-Tirol en Karinthië ook fantastische (en soms zelfs veel) sneeuw. Eigenlijk is verder alles wat op de Alpenhoofdkam ligt gewoon goed.

null
En alweer een dump voor Sölden (Sneeuwhoogte+)

Waar is het minder goed
In alle gebieden ten noorden van de Apenhoofdkam is minder sneeuw gevallen dan normaal. Het Salzburger land ligt er misschien wel het minst goed bij. Maar dit wil helemaal niet zeggen dat hier niet goed te skiën is. Nee, helemaal niet. Je moet alleen iets meer opzoek naar goede sneeuw. De hogere pistes liggen er allemaal erg goed bij, en alle hellingen op het noorden ook. Het zijn de lage zuidwanden die slecht zijn. En, een tip: neem lekker de lift naar beneden in plaats van de dalafdalingen, zo eindig je de dag met een lekker gevoel in plaats van door het grasland te skiën. Een voorbeeld van een gebied waar het hogerop gewoon erg goed skiën is, is Skiwelt. Dit gebied heeft zo’n modern systeem aan sneeuwkanonnen en de hogere hellingen liggen zo goed afgeschermd dat hier buiten de dalafdalingen gewoon heerlijk te knallen is op de pistes.

null
Kirchberg niet top, maar er is te skiën…

Genoeg sneeuw voor wintersport
Zelfs als er minder sneeuw valt dan normaal is er in veel skigebieden gewoon hel goed te skiën. Weinig sneeuw wil namelijk lang niet altijd geen sneeuw zeggen. Veel skigebieden liggen op natuurlijk extreem sneeuwzekere bergen. Dat betekent dat zelfs met de helft minder sneeuw er vaak nog een flinke bak aan sneeuw ligt. Vaak genoeg om erg goed te skiën. Tel daarbij op dat het tot de vakanties erg rustig is, verder zijn skigebieden zeer bedreven in het prepareren en conserveren van sneeuw en je hebt zelfs met minder sneeuw een fantastische wintersportvakantie!

Meer dan voldoende mogelijkheden in Oostenrijk
Dus als je naar Oostenrijk wilt dan zijn er voldoende plaatsen waar heel erg goed te wintersporten valt. Dus de Oostenrijk-fans kunnen gewoon prima skiën, boarden en genieten van die typische Oostenrijkse gezelligheid en après-ski.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik Karinthië ligt er echt wel niet zo heel veel sneeuw hoor. Ziehier in Bad Kleinkirchheim, één van de grootste skigebieden van Karinthië.

http://www.bergfex.at/badkleinkirchheim/webcams/c1437/…

In saalbach is het op de hoge pistes ook nog te doen hoor. Lager gelegen pistes vanaf einde van de ochtend niet zo best. Heb dit nog nooit zo extreem meegemaakt, en ik kom hier al heel wat jaren. We zijn hier voor bijna 2 weken.

Montafon goed!!!

Afgelopen weekend in Ischgl geweest. Prima condities!
Inderdaad niet veel sneeuw, maar op de piste genoeg. Het nieuwe freeride gebied is nog niet heel spannend op dit moment.
De temperatuur was rond het vriespunt, dus daarmee bleef de sneeuw ook goed. Eén nacht was het wat kouder dus toen was het wat ijziger.
Ook de dalafdaling aan het einde van de dag is niet aan te raden (wel leuk gezicht vanuit de Schatzibar, al die glijdende leute).
Ik heb alleen maar zon gezien, bijna lente-achtige taferelen. In combinatie met goede pistes hoor je mij niet klagen :)

Niet iedereen over Ischgl vertellen…
Anders wordt het veels te druk volgende week. ;)

Aftellen maar!

Gelijk heb je en bij te veel sneeuw zullen mensen ook klagen, denk maar aan vorig jaar. Verschillende passen afgesloten, liften toe, geen preparatie van pistes zodat mensen klagen over buckels …

Go with the snow!

Paznauner Tal overal fantastische sneeuw. Ischgl, Galtür, See en Kapll, allemaal een verse laag erbij tot in het dal. Echt supercondities vandaag.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Van Kirchberg is wel een van de slechtste punten gekozen om een foto van te nemen. Overgrote deel van het skigebied prima condities.

Er kan nog van alles gebeuren in de Alpen, maar ik hoop toch wel stiekem op een bericht over Nordstau, dat lijkt me fantastisch!

Hmm goed om te horen, maar is het nog mogelijk dat we deze winter nog Nordstau krijgen of krijgen we alleen maar zuidelijke sneeuw?

Gang is alles

@Jesper dat is zeker mogelijk. In 2004 was de Queyras (waar nu zoveel sneeuw ligt) half maart sneeuwloos, op 20 maart lag daar 2-3 meter sneeuw. dat kan ook prima in Oostenrijk en in het noorden gebeuren.

Click. Click. Peace

@Rogier ooh oke, laten we daar maar op hopen dan!

Gang is alles

Bij ons in Wagrain, Salzburgerland is het prima skiën, onze gasten zeggen dat het veel beter is dan verwacht (dan de media hebben doen geloven…). Alle dalafdalingen open en geen witte streep in een groen landschap!

Is er al iemand in Obertauern geweest? Is alles wit daar?
We vertrekken namelijk volgende week donderdag.

Sportgastein is geweldig! Meters sneeuw door de hoge ligging, en heeft ook alle sneeuw uit het zuiden meegepakt!

Gelukkig weer geboekt voor Solden. Neem geen risico meer. Jaar of 6-7 terug was het ook zoals nu. Toen in Kirchberg, echt een drama!

solden: altijd goed gebied… bij nordstau vol gas… bij sudstau pikt het altijd wel iets mee… en ligt lekker hoog… no worries!

Vorige week wezen skien in Flachau.
geweldige week gehad, prima condities, goede pistes, mooi weer.
Alleen aan het einde van de middag werd de sneeuw op de dalafdaling wat papperig.

@ Tim wij gaan aan onze laatste dag beginnen in obertauern
de pistes zijn uitstekend, al zie je hier en daar al wel wat dunne plekken ontstaan
een flinke laag van 30cm + nieuwe sneeuw is zeker welkom.

hit and run

Ben benieuwd ga donderdag richting Zell am See – mmm er is te skieen maar toch het hele wintersport gevoel begint toch wel met het binnenrijden van een wit stadje

Ben benieuwd! Volgende week Zillertal 3000, hopelijk ligt het er goed bij…

Laatste dag in Mayrhofen. Hier zijj de pistes prima in orde. Doe je de Gletsjer runde dan merk je dat Mayrhofen/Hippach prima is, Finkenberg idem, Eggalm matig, Tux en Hintertux top. Zell am Ziller heeft wat sneeuw nodig, sommige pistes worden dun. Gerlos is prima en het zelfde geldt voor Koningsleiten en de Gerlosplatte.

Pistes worden idd op sommige plekken dun, ook in de Wildschönau (of Ski Juwel zoals het tegenwoordig heet). Maar de sneeuw is top en de pistes zijn prima!
Enkel sommige dalafdalingen die (deels) op het zuiden gericht zijn iets minder.

test

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie