Vijf tips voor nog meer plezier op wintersport

Rogier op 20 februari 2014· 10 reacties

null
Plezier op wintersport, daar gaat het om

Wintersport is leuk, daar zijn we het allemaal over eens. Heel erg leuk zelfs. Echter zie ik ook vaak onenigheid op de pistes. En lang niet iedereen lijkt evenveel te genieten van de wintersport. Dat is jammer want het gaat om het plezier van de sport en vakantie. Er zijn een paar tips hoe je wintersport nog leuker en mooier kunt maken. Vooral wat tips om het makkelijker te maken.

Tip 1: Bijpassend materiaal
Ten eerste: gebruik passend materiaal. Dus ski’s, snowboards en schoenen die bij je passen. Bij je gewicht, je lengte, je schoenmaat en je niveau. Maar ook materiaal dat bij de sneeuwcondities waar je in zult skiën past. Zo zijn bijvoorbeeld freeride ski’s heel erg in. Maar het slaat nergens op om met 2 meter lange brede bakken in de kinderweide met je zoon of dochter te staan. Net als wanneer de pistes keihard zijn dan heb je weinig aan soepele enorm gerockerde ski’s. Dus kies de goede ski’s. Ook heeft het geen zin om keiharde slalomski of reuzeslalom ski te gebruiken als je technisch geen uitmuntende wintersporter bent. Zo’n ski mag er cool uit zien, maar als je er geen lekkere bocht op kunt draaien maak je het jezelf niet makkelijker. Ik zie teveel mensen met materiaal van (ver) boven hun niveau wintersporten. Zonde want op die manier haal je minder plezier uit je vakantie.

null
Genieten van heerlijke sneeuw

Tip 2: Rust uit
Wintersporten is vermoeiend. Het is niet voor niets sport. En veel wintersporters sporten in het dagelijkse leven helemaal niet zoveel. Doorgaan tot het uiterste heeft geen zin en is zelfs gevaarlijk. Als je moe bent zul je eerder ongelukken maken. Er zijn al heel wat kniebanden gescheurd vanwege die ‘ene’ extra afdaling. Als je moe bent stop dan gewoon lekker en ga ‘chillen’ op het terras of balkon. Dat is namelijk ook wintersport. Uitgerust geniet je meer van de sneeuw.

Tip 3: Blijf bij je niveau
Let op ik wil niet zeggen dat je niet af en toe een pittigere piste moet proberen. Maar waarom zou je jezelf in de situatie brengen waar je je niet prettig voelt? Stelletjes waarvan één van de twee doodsangsten uitstaat op een rode of zwarte piste. Een off-piste helling waar iemand in de groep helemaal niet gelukkig van wordt. Iets wat we veel te vaak zien in skigebieden. Gooi jezelf niet onnodig in het diepe. Beter worden gaat beetje bij beetje en nooit met grote sprongen. Dus ski lekker op je niveau en verbeter geleidelijk, of niet. Het is maar net wat je zelf zoekt in wintersport. Het hoeft niet per se altijd sneller, beter, steiler of hoger.

null

Tip 4: Verschillende groepen
Als je met een groep op stap bent maak dan goede en duidelijke plannen. Niet iedereen wil hetzelfde skiën of boarden. Laat de wintersporters die willen knallen gaan als je zelf rustig wilt genieten en andersom. Verschillende groepen maken als je met meer dan vier of vijf bent werkt vaak heel goed. Te grote groepen leveren vaak meningsverschillen en irritaties op. Ook gaat alles in kleine groepjes sneller en soepeler. Natuurlijk spreek je halverwege de dag ergens af om lekker te eten. Daarna kunnen de groepen weer opnieuw ingedeeld worden. Wees duidelijk wie wat doet. Een goede planning kan met grote groepen goed werken.

Tip 5: Neem les
Dit is een tip die vaak terug komt. Maar hoe beter je techniek hoe makkelijker het skiën of boarden afgaat dus hoe meer pret je zult hebben op wintersport. Ik zie het aan iedereen om mij heen die in les investeert, beter skiën of boarden levert meer plezier op. Je zult versteld staan van wat een paar uur les met je niveau doet. Opeens maakt dan de sneeuwkwaliteit niet meer uit, het weer maakt niet meer: alles is gewoon lekker skiën en boarden. Altijd plezier dus!

Hebben jullie nog meer tips, om een wintersport nog leuker te maken?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ga goed fit en gezond, liefst getraind op vakantie! Dit schilt veel spierpijn en je wordt minder snel ziek.

drink genoeg (non-alcohol) en doe vooral de eerste dagen rustig aan (en das heel moeilijk want je wilt zo graag) . na een dag of drie ben je pas geaclimatiseerd

Doe relaxed! Het is naast sport ook gewoon vakantie!

🏂

pas op met dag 3/4. Dan ben je vaak vermoeider dan je je voelt, en denk je (nadat je weer wat gewend bent) de hele wereld aankan. Vaak gaat het op die dagen dan ook mis door overschatting.

Nog leuker? Vergeet vooral niet te Genieten met een grote G.

Wat bedoel ik daarme? Geniet van alles!

Geniet van de heenreis ook al heb je file, in mijn geval de eerste keer als je een bocht door draait en je ziet de alpen, je ziet de buiten temperatuur zakken de besneeuwde toppen komen langzaam in zicht… Muziek:

Geniet van de aankomst, de eerste stappen in de sneeuw, de eerste teug frisse berglucht. De autodeur dichtslaan na een lange rit wetende wat de dag morgen gaat brengen!

Geniet van voor het naar bed gaan je spullen alvast klaar zetten voor de volgende dag, ik ga maar vroeg slapen het was een lange dag en morgen vroeg wil ik er op tijd bij zijn.

Geniet van je eerste kop koffie/lunch op de berg en geniet dan vooral van de wetenschap dat er zeker nog x aantal gaan volgen ;)

Geniet van na de lunch even dollen met m’n zoontje in de sneeuw, en spelen we leuk… ach morgen doe ik wel een afdaling extra dan :D

Geniet van het uitzicht halverwege een piste, van alles wat we thuis niet hebben.

Geniet van je biertje of wijntje aan het einde van de dag, kijk even naar buiten naar al het moois de bergen te bieden hebben.

Geniet van de avond, neem een bad/sauna ga zwemmen ga lekker eten (de 3e keer een schnitzel who care’s) en daarna lekker een spelletje doen met familie. Ga s’avonds voor het slapen gaan nog heel even naar buiten, kijk naar de sterren (zoveel zie je er bij ons niet door alle “vervuiling” en straal licht)

Geniet van het ontbijt (lekker stevig, dan kun je er even tegen) spullen aan en “gas derop!”

Kortom geniet van alles, neem het in je op en je gaat opgeladen weer naar huis.

null

Seriously snow addicted family!

@Rogier, als ik jouw tips lees krijg ik het alweer benauwd. Kan redelijk skien hoor na ruim 20 jaar en heel veel les, maar heb nieuwe ski’s aangeschaft (eerst weekje huur) de Stockli CX en blijf dat spannend vinden. Kom van een Salomon 10V3 slalom ski, die ik voor de zekerheid maar gewoon meeneem :) Zo lastig om in te schatten wat je fijn vindt, ik wil gewoon heel makkelijk kunnen draaien, ook kort, ski alleen op de piste.

@Jeffrey: helemaal eens met dit gedicht, genieten van alles !

@Gast897: Dat is nou juist niet de bedoeling dat je het benauwd krijgt. Je hebt toch al lekker een week op die ski’s gestaan. Ik zou me niet teveel zorgen maken. En helemaal ideaal je hebt twee paar ski’s.

Click. Click. Peace

@Jeffrey. Mooi verwoord en ben het er helemaal mee eens!

Click. Click. Peace

Wat zeer veel onderschat wordt bij vooral recreatieve skiërs is het belang van regelmatig en voldoende inname van (niet-alcoholische) dranken tijdens de skidag. Het is niet onlogisch dat men dit vergeet in winterse omstandigheden. Maar men zal rapper vermoeid geraken, ook al is men goed getraind. Rogier heeft hierover in 2009 een artikel geschreven: https://www.wintersporters.be/weblog/bericht/788/Drinken_tij…

Schiwasser werkt prima!

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie