Liegende zomer-skigebieden

Rogier op 29 augustus 2014· 7 reacties

null
Hier ligt geen 160 cm sneeuw volgens mij…

Elke zomer is het hetzelfde verhaal, zomerskigebieden laten graag zien dat ze open zijn en ongelofelijke sneeuwhoeveelheden worden gemeld. Natuurlijk ligt er sneeuw op de gletsjers. Maar 160 cm? Dat is wel een sterk verhaal. Toch meldt Les 2 Alpes dit. Hintertux stond een paar weken gelden zelfs op 195 cm. Liegen deze gebieden? Of hebben ze gelijk?

Eerlijk over sneeuwhoogtes**?**
Skigebieden hebben er altijd al een handje van om sneeuwhoogtes te overdrijven. Sneeuw lijkt niet te kunnen smelten. Maar ja, wij weten helaas wel beter. Gelukkig zorgen moderne technologieën als webcams, maar ook sociale media, en apps als Sneeuwhoogte+ ervoor dat wintersportgebieden minder makkelijk kunnen liegen. Gebieden moeten steeds eerlijker worden. De een is iets eerlijker dan de ander. Niets menselijks is skigebieden vreemd.

null
Hoeveel sneeuw ligt hier?

Sneeuwhoogtes en gletsjers
Op gletsjers is het natuurlijk ‘ingewikkeld’ meten. In principe is ook het ijs van de gletsjer een soort sneeuw. Want dit ijs is gevormd door het jarenlang samenpersen van sneeuw die op de bergtoppen is gevallen. Op die manier gezien ligt er dan een heel pak. Dan zou er op de Glacier Blanc in de Franse Alpen, al zou daar een skigebied liggen, bijna 400 meter sneeuw dikte gemeld kunnen worden. Maar ja dat is natuurlijk onzin. Want op ijs is het even slecht skiën als op stenen. Toch lijken skigebieden een paar meter ijs mee te rekenen aan de dikte van het skidek. Want al bekijk je nu de webcams van les Deux Alpes is het duidelijk dat daar geen meter sneeuw ligt, laat staan meer.

Dom
Persoonlijk vind ik het niet verstandig dat skigebieden niet eerlijk zijn. Hiermee kun je alleen maar teleurgestelde klanten krijgen. Verder is het ook niet iets om je voor te schamen dat er in de zomer gewoon niet veel sneeuw ligt. Het is al heel wat dat we nog steeds ’s zomers op natuursneeuw op gletsjers kunnen staan. Dat dat niet met meters sneeuw gepaard gaat lijkt me nogal logisch.

Snel vergeten.
Ach, zo meteen is het weer herfst en komen de eerste echte sneeuwbuien uit de lucht dan ligt er op hoogte zo weer een meter sneeuw of meer. Dan zijn we deze waardes zo weer vergeten. Maar voor het moment, of welk moment in de zomer ook, als je per se wilt skiën, laat je niet voor de gek houden. IJs skiet ongeveer even goed als zand, er valt dus te skiën, maar neem de sneeuwhoogtes op de gletsjers in de zomer en in het begin van de herfst met een korreltje zout. Het is wachten op de eerste echte dumps.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

zout op sneeuw is geen goed idee he Rogier ;)

Seriously snow addicted family!

IJs skiet ongeveer even goed als zand, mooie woordkeuze Rogier. Er ligt ook nog gewoon (Sahara)zand op de gletsjers. Reden te meer voor een vette dump binnenkort :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En dat Saharazand maakt de sneeuw ook echt niet beter, het smelt sneller en wordt extreem stroef. Kortom het heet niet voor niets wintersport ;-)

Click. Click. Peace

Ik dacht eerst dat ze het hele ijs altijd meerekenden =l

Gang is alles

Het liegen van skigebieden is niet alleen in de zomer natuurlijk. Neem bijvoorbeeld het pistekilometer debacle van afgelopen seizoen.
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/3670/Piste-kilomet…

Daarnaast wordt de hoeveelheid sneeuw ook in de winter vaak zo gunstig mogelijk uitgedrukt.

Ik zou wel graag eens willen gaan skiën

Zou Les 2 Alpes dit blog gelezen hebben? Ze geven nu nog maar 0 cm aan. ;-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie