Alta Pusteria: een aangename ontdekking

Kristof op 15 september 2014· 7 reacties

null
4 meter sneeuw in de prachtige Sextner Dolomieten

Als fervent wintersporter krijg ik bijna dagelijks de vraag van mijn omgeving: “Welke geheimtip heb je nog in petto voor ons voor de aankomende winter?” Het blijft een lastige vraag, zeker als je veel in de sneeuw staat en al tevreden bent met een paar goeie pistes en lekker veel sneeuw. Maar afgelopen jaar heb ik een gebiedje ontdekt, dat ik sinds enkele maanden keer op keer tip, of je nu op zoek bent naar gezelligheid, goeie pistes of mooie natuur. Nog niet geboekt? Lees dan zeker even verder…

Alta Pusteria / Sextner Dolomieten
Even terug in de tijd, februari 2014. Hoogseizoen zou je zeggen. Ik denk dan vaak aan volle pistes, (kleine) wachttijden aan de liften en overvolle dorpen. Tot we eerder ongewoon voorbij de Kronplatz reden richting het dorpje San Candido. Aan de voet van de Sextner Dolomieten ligt een dorp waar je niet meteen het etiket ‘skidorp’ op zou plakken. Slechts 1 flank en een relatief drukke weg die langs het dorp loopt voor het doorgaande verkeer. Maar nog een dorpje verder ligt Versciaco, aan de voet van de Monte Elmo (Helm). Het vertrekpunt van de prachtige “Tre Cime” skitocht.

null

Nieuwe verbinding tussen Monte Elmo en Croda Rossa
Toegegeven, de verbindingen tussen Sesto (Sexten) en Padola waren vorig jaar lang niet ideaal, zeker niet voor snowboarders. Daarvoor waren er naar onze meug wat veel vlakke stukken en moest je in Sesto ook nog eens de bus nemen naar Moos. Maar dat laatste behoort nu definitief tot het verleden, want vanaf het nieuwe seizoen kan je rechtstreeks op de latten oversteken naar Croda Rossa. Ook aan de Passo Croce werkt men nog aan een betere verbinding zodat je vlotter in het eindstation Padola geraakt.

null
De projectverbinding op de Orto Del Toro is inmiddels gerealiseerd

Verbinding met Kronplatz
Hoewel het gebied een klein beetje geïsoleerd ligt en lang niet de allure heeft van bvb een Sella Ronda, doet het er alles aan om wat meer toeristen over de vloer te krijgen. In februari 2014 was het skigebied quasi leeg, wat wij eerder onbegrijpelijk vonden. De nieuwe treinverbinding Ski Pustertal Express moet zorgen voor een instroom van wintersporters die rond de Kronplatz verblijven. Wie dus aan de Kronplatz verblijft deze winter en wat variatie wil, moet zeker en vast eens richting Alta Pusteria trekken.

null
Alleen op de wereld in de pistes boven Sesto, februari 2014

Mijn verlanglijst
Ook bij mij staat het gebied weer op mijn verlanglijstje voor dit winterseizoen, maar dan eerder in het idyllische dorpje Moos, midden in het gebied. Nu enkel nog vrouw en kindjes weten te overtuigen… Als je zelf interesse hebt om te zoeken naar accommodaties voor dit gebied, kan je op onze site hier terecht.

Kristof

Plaats een reactie

Leuk stukje. Wij waren afgelopen zomer in Sexten. Inderdaad prachtig daar, met bijzondere sfeer.
Kristof zou (zoals vele anderen) nog wel ff moeten letten op het consequente taalgebruik:
Als hij -heel juist- ‘Kronplatz’ gebruikt, dan moet het ook Innichen i.p.v. San Candido, en Sexten i.p.v. Sesto zijn! ;-)
Want uiteindelijk is dit toch allemaal Oud-Oostenrijk…

Ik ben een aantal jaar geleden in Sexten geweest. We verbleven in Sillian, en vanuit daar ben je in 10 minuten met de skibus in Vierschach waar je de lift kan nemen naar Helm/Monte Elmo. De rode piste vanaf de top terug naar vierschach is werkelijk prachtig. Heerlijk cruisen tussen de bomen. Toen ik er was waren de gebiedjes in Sexten nog niet aaneengesloten. De uitbreiding van dit gebied heeft heel wat voeten in aarde gehad, met zeer lang lopende rechtszaken tussen de liftmaatschappij en de milieu organisaties. Waar ik overigens ook enigszins in kan komen, omdat voor de aanleg van de pistes zeer veel bos gekapt moest worden waarbij optisch gezien de natuur wel aangetast wordt. Ik geloof wel dat de uitbreiding het gebied veel moois gaat brengen. Mooie tochten door een prachtig gebied tussen de (lienzer) dolomieten en oost-tirol. Stiekem hoop ik nog op de aansluiting met Sillian, waar nu nog alleen over gesproken wordt. Overigens is Sexten/Sesto duitstalig.

''Powder to the people''

Mooi verhaal Kris, ik wordt al helemaal enthousiast omdat ik straks in Lienz woon. Dus ik zal het zeker even checken. Hoe zijn de freeride mogelijkheden daar?

Gast482, ik heb de termen gebruikt die in de volksmond het bekendste zijn. Plan de Corones kent niemand, maar de Kronplatz…? En het viel me eigenlijk toch wel op dat er eens voorbij de Kronplatz voornamelijk Italiaans gepraat wordt, en dat het Duits er wat minder aanwezig is. Ik had echt het gevoel in Italie te zijn, maar misschien was mijn Duits gewoon niet goed genoeg :D

@VOSSKI, inderdaad, de rode afdaling van Helm naar Versacio is een supergoeie rode piste. Niet te druk, niet kapotgeskied, zalig tussen de bomen en best lang.

@DanielTomaschek, die zijn wel wat beperkter moet ik toegeven. Enkel op de Monte Elmo zag ik wel wat kleine mogelijkheden, maar ook daar zijn we niet helemaal op avontuur gegaan.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Maar al zie ik die berg op de achtergrond van de eerste foto zijn er vast erg mooie dingen met toerski’s te doen ;-)

Click. Click. Peace

Dat is het stuk boven de Kreuzbergpass, echt adembenemend mooi! Daniel, laat het ons maar weten als je het bent gaan testen ;)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Kristof: Kijk op de kaart, als je na Innichen doorrijdt ga je recht op het Oostenrijkse Lienz af, in het zogenaamde Ost-Tirol. (Ost-Tirol, Süd-Tirol, het zijn allemaal kunstmatige namen a.g.v. de splitsing in 1918)
Er is hier misschien wel iets meer Italiaans te horen (het viel me deze zomer ook op), maar dat zijn dan waarschijnlijk de gasten!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie