Wordt het seizoen steeds langer?

Ruud op 29 september 2014· 16 reacties

Een foto uit november
Een foto uit november

Veel wintersportliefhebbers zijn al vroeg in gedachten bezig met het komende seizoen en de komende wintersportvakantie(s). Volgens mij veel meer dan een paar jaar geleden.

Kerst tot maart
Nog niet zo lang geleden vonden we in Nederland dat het wintersportseizoen duurde van Kerst tot begin maart. Dat is ook niet zo gek, want de realiteit voor de meeste Nederlanders is dat ze 1 keer per jaar gaan wintersporten, meestal in de Kerst- of in de voorjaarsvakantie. Ook toen we nog een Paasvakantie hadden in Nederland, dacht geen hond meer aan skiën met Pasen. Ik ben vroeger eens in de Paasvakantie met mijn ouders naar Oostenrijk op vakantie geweest op een moment dat de winter zich nog niet gewonnen wilde geven. We waren echt stomverbaasd dat we in een winterwonderland terechtkwamen in plaats van in frisgroene lenteweiden. Het was goed dat we foto’s konden laten zien toen we thuiskwamen, anders zou niemand ons geloofd hebben. Voor Belgen ligt dat genuanceerder; die wisten dat je met een vroege Pasen nog terecht kan in de bergen. Misschien omdat ze van oudsher meer op Frankrijk gericht zijn, waar meer hooggelegen gebieden zijn waar het seizoen lang is.

Op de gletsjer van les 2 Alpes in november
Op de gletsjer van les 2 Alpes in november

Maart en april
Maar er is er het één en ander veranderd aan onze beleving van het wintersportseizoen. Er kwamen touroperators, die ons leerden dat je de hele maand maart nog kunt skiën en dat het buiten het seizoen nog goedloper is ook. En dat het zelfs in de hogere gebieden ook in april nog geweldig is. We moesten wel wennen aan het concept “voorjaarsskiën”, gewend als we waren om wintersporten te associëren met winterkou. Niet voor niks schrijft Rogier ieder voorjaar over hoe je slim kunt skiën om te profiteren van de ligging van de pistes in het skigebied in plaats van te ploegen in de pap. We moesten het als laaglanders tenslotte nog leren, dat voorjaarsskiën. Maar we zijn om; kijk alleen maar eens naar het enorme succes van de Dutchweek.

November en december
Maar ook aan de voorkant lijkt het seizoen opgerekt; de VVV’s in met name Oostenrijk hebben op ons netvlies gekregen dat je in vanaf half oktober al op de gletsjer terecht kunt. En ook hier spelen de wintersportsites een rol: één van mijn eerste blogs voor wintersporters was vanaf de Stubaier-Gletscher, waar ik in de herfstvakantie op de latten stond en verslag deed op een toon van kijk nou toch eens hoe die Oostenrijkers al vroeg aan het wintersporten slaan. Dat was voor de meeste lagelanders een nieuwigheid. Dat is nu echt niet meer zo: kijk maar op het forum waar we al vanaf september met elkaar delen hoe de situatie op de gletsjers is en waar velen zitten af te tellen.

null

Technische mogelijkheden
Nu doen de skigebieden er ook alles aan om ons zolang mogelijk te laten profiteren van de pistes. De komst van de sneeuwkanonnen heeft hierin een grote rol gespeeld. Als de natuur de sneeuwcondities nog niet -of niet meer- geschikt maken, kan met kunstsneeuwproductie veel worden opgevangen. Bovendien kan het je tegenwoordig bijna niet ontgaan wanneer het seizoen begint; ieder zichzelf respecterend groot skigebied heeft een spectaculair openingsweekend, met internationale artiesten en al.

Meerdere keren per jaar
Het is door dit alles gewoner geworden meer dan één keer te gaan wintersporten. Naast de gezinsvakantie gaan steeds meer skiërs een tweede keer met bijvoorbeeld vrienden. En ook hier spelen de moderne communicatiemiddelen een rol; we bloggen erover, jullie schrijven erover op het forum, er worden filmpjes gepost van glunderende skiërs op de gletsjer in november en we zien blije snowboarders in april. Er lijken steeds meer mensen te gaan profiteren van het voor- en naseizoen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het seizoen op wintersporters.nl al lijkt te beginnen in september.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Niet meer dan terecht! We gaan weer proberen naast de familie vakantie er nog een vrienden week(endje) aan vast te plakken…

Seriously snow addicted family!

Ja geweldig. Voor verslaafden als ik (en vele anderen op deze site) is het natuurlijk helemaal top om al eind oktober op een gletsjer te kunnen staan voor het testen van nieuwe ski’s/boards of een clinic om je techniek wat op te poetsen.

In het voorjaar skiën heb ik zelf minder mee (ik heb het liever -20 dan +2), maar het lijkt me heel gaaf om - als er nog goede sneeuw ligt - een keer te gaan toerskiën als de liften al gesloten zijn. Vooral in het voorjaar van 2013 was het nog goed toeven hoog in de bergen met verse sneeuw tot in mei/juni geloof ik. Waarom zouden we daar dan geen gebruik van maken?

Vroeger ging ik met mijn ouders inderdaad in de Paasvakantie :-)
Nu gaan we als gezin, met eind december een week en in de voorjaarsvakantie een week.
En hopen nog op een last minute mid week oid in maart…, zonder de kids ;-)

SKIEN GAAF!

Wij gingen vroeger al juist bij voorkeur in de Paasvakantie. Toen gingen we altijd naar Oostenrijk, en we hebben het een paar keer zonder dalafdalingen moeten doen. Maar boven altijd genoeg sneeuw gehad. Die keren dat we niet tot in het dal konden skiën, waren in Kaltenbach, in Flachau en later eens in Grindelwald, dus dat is gezien de hoogtes daar ook niet zo heel vreemd.

Ik heb al twee trips gepland nog voor kerstmis… Eentje schijnt met jou @Ruud! :-)

-spam-

De hobby is wat uit de hand aan het lopen maar ook mijn seizoen duurt niet meer van dec tot maart. Ski inmiddel ook L vanaf oktober tot eind april…

Groeten Eric

@Laura; ik tel de weken ! :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Niet te geloven…ik zeg alleen waar ik mee bezig ben en het wordt gezien als spam…geen betaalsite die me betaald of wat dan ook.

Beetje jammer dit.

Maar ja …wellicht concurrentie en dan worden we natuurlijk bang…

Ga uit van je eigen kracht…en altijd leuke dingen om te lezen.

Ik stop dan maar met rageren en gratis filmpjes hier neer te zetten hoe het is in de gebieden.

De groeten.

Gaat zeker wéééééééér over skiwelt @Eric2015 ?

Heb de link niet gezien, maar wel een vaag vermoeden :P

Ik merk in mijn omgeving ook wel dat mensen buiten de gebruikelijke maanden gaan kijken inderdaad.

Ik hoop het, maar voorlopig is het nog 27 graden hier in Trentino!

Heb de eerste wintersport van het nieuwe seizoen (is dat al begonnen?) er net opzitten :0

Kan helaas niet meer en jaar wachten, dus laatste paar jaar ook meerdere keren per seizoen. Eerstvolgende staat gepland in januari, maar wie weet nog een lang weekendje in december ;)

Voor ons staat de eerste trip gepland net voor de kerstvakantie, dan weer 6 weken wachten en nadien nog een week eind maart… We mogen ons gelukkig prijzen dat we 3 volle weken kunnen gaan skiën per jaar! Kan haast niet meer wachten, laat de webcams maat wit beginnen kleuren!

Helaas ga ik ‘‘maar’’ 1 week in het jaar skiën maar juist door al de filmpjes, blogs, forums en al het andere wat met wintersport te maken heeft, krijg ik toch ook vanuit thuis het gevoel van wintersportgeluk het hele seizoen door(:

Mooi verhaal, ik ga idd ook 2x per jaar, begin januari en begin maart nog een keer.
eigenlijk zijn het 2 heel verschillende vakanties, januari kan heel koud zijn met veel neerslag. Maar in maart hoor je de vogeltjes al fluiten en kan het heerlijk weer zijn

Gast 25, ik ga al heel mijn leven 2 tot 4 weken wintersporten. Over het algemeen in januari e/o maart. Ik heb het nog nooit koud gehad in januari en in maart soms meer sneeuw. Maar je moet ook een beetje geluk hebben. Al met al is het een dure sport maar o zo leuk. Het ligt er maar aan waar je je geld aan uit wilt geven. Afz. gast 26,4-10-2014

Dit jaar op 24 maart 6 dagen naar de Zillertal Arena geweest. Bij aankomst 50-70 cm verse sneeuw.
Daarna alle dagen zon. Super condities. Volgens de Oostenrijkers de beste week van het gehele seizoen.
Pistes waren leeg en geen wachttijden. Kortom een super week gehad!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie