Wij hopen, zij wanhopen

Rogier op 16 december 2014· 15 reacties

Hiervoor ga je niet op wintersport
Hiervoor ga je niet op wintersport

Geen sneeuw is niet leuk. Je spaart een heel jaar voor je wintersportvakantie om dan in de skigebieden te komen waar je op een drassig weiland staat. Een nachtmerrie. Ik begrijp de slapeloze nachten van sneeuwliefhebbers maar al te goed. Ook ik word er niet vrolijker op als ik naar de weerberichten kijk. Voor wintersporters is het een vakantie die in duigen valt. Maar voor wintersportgebieden is het een economie die instort. En voor werknemers in die gebieden betekent geen sneeuw geen inkomsten.

Werkeloosheid
Laat ik beginnen met alle seizoenarbeiders waarvan hun seizoenscontracten worden ingetrokken of vooruit worden geschoven. In de kleine gebieden bij mij in de buurt hebben we het al snel over 100-200 man die niet aan de slag kunnen. Voor dorpjes met inwonersaantallen van 400-500 personen is dat enorm. Deze locals werken elk seizoen in het skigebied en nu vervallen hun inkomsten. Maar ook kleine winkels, (grote ook trouwens) zullen het heel erg moeilijk krijgen. Een bevriende winkelier vertelde dat hij alle dozen maar ingepakt houdt want hij weet niet zeker of hij de nieuwe skischoenen en ski’s kan gaan betalen. Dus die worden zometeen teruggestuurd naar de fabrikant. Voor zijn werknemers worden de contracten uitgesteld. Het kan gewoon niet betaald worden. Bij een slechte winter kunnen deze kleine ondernemers zichzelf ook niet eens een fatsoenlijk loon geven.

Het normaal zo sneeuwzekere Ski Arlberg
Het normaal zo sneeuwzekere Ski Arlberg

Hele dal
Indirect zal het hele dal deze slechte winter voelen. Want bergdalen draaien helemaal op toerisme. Zelfs de auto-dealer kan auto’s verkopen aan skileraren omdat deze in de winter geld verdienen. En de boeren die in de zomer hun koeien op de wei hebben lopen, rijden in de winter 's avonds op de pistebully’s. Er is niemand in de bergdalen die niet verbonden is, op een bepaalde manier, aan wintersport.

Hoop
Veel mensen hopen dat veel toeristen wel gewoon zullen komen. Al is het niet om te skiën dan wel om te wandelen en gewoon van de bergen te genieten. Want de bergen zijn zonder sneeuw toch ook mooi. Natuurlijk begrijp ik deze wens van de locals. En ik geef zo ook wel gelijk, er zijn genoeg andere activiteiten te doen. Zo zat ik deze week weer een aantal keer op de racfiets: heerlijk. Maar ik begrijp ook als geen ander dat je niet per se zin hebt om een week lang naar bruine pistes te kijken. Dus begrip voor de toeristen die annuleren.

Slechte start
Met een slechte start van de winter is het voor een dal erg lastig. Vorig jaar begon het seizoen ook slecht, maar kwam het in de Zuid-Alpen helemaal goed qua sneeuw. In de kerstvakantie deed het niets anders dan sneeuwen. Toch kwamen de boekingen voor het zuiden slecht, tot nauwelijks, op gang. Jammer, want de sneeuw was geweldig. Dus qua inkomsten zal dit waarschijnlijk de tweede slechte winter op een rij worden. En wie gaat er volgend jaar nu alweer boeken voor de Kerst?

Vorig jaar op 1e Kerstdag toen kwam het qua sneeuw wel goed
Vorig jaar op 1e Kerstdag toen kwam het qua sneeuw wel goed

Te vroege vakanties
We hebben het al zo vaak gezegd op wintersporters, eigenlijk is de Kerstvakantie gewoon net een paar weekjes te vroeg. Meestal komt het net aan goed, maar nu een keertje niet. Ik ga er trouwens vanuit dat de condities iets later gewoon weer heel goed zullen worden want een hele winter zonder sneeuw, dat zou pas bijzonder zijn. Maar het economische probleem voor de locals blijft. In zes weken moet de winter verdiend worden, twee weken in december en vier weken in de voorjaarsvakantie. Hoe het er nu naar uitziet zullen de eerste twee weken zeer slecht zijn. De lijst met beschikbare appartementen worden in elk gebied met de dag langer. Dat betekent dat de verhuurders geen inkomsten zullen hebben.

Seizoen nog lang niet afgelopen
Toch is er hoop. Het seizoen is nog lang niet afgelopen. En dit is niet de eerste keer dat er geen sneeuw viel met Kerst. Als het zometeen met bakken uit de lucht komt, hopelijk zullen er dan nog heel wat boekingen bij komen en kunnen de locals weer aan de slag. Laten we met zijn alle duimen voor heel veel sneeuw. En dat belangrijkste wintersportvakantie, de voorjaarsvakantie, extreem sneeuwrijk zal zijn… En de ironie wil dat iedereen nu per se sneeuw wilt. Maar dat als de pistes in april onder een meters dik pak aan sneeuw liggen er niemand meer op de pistes te zien is.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooi stuk. Sta je als buitenstaander niet altijd bij stil!

Ja daar sta je niet zo gauw bij stil maar het is uiteraard logies ik hoop dat deze mensen z.s,m aan de bak kunnen ze verdienen het ik heb altijd een prettige ervaring met de werkers in de Alpen gehad zowel Oostenrijk als Frankrijk!

Tja, zie hier waarom ‘ik heb geboekt en nog niet betaald maar ik ga gewoon niet als er geen sneeuw ligt, ze kunnen me toch niets maken’ gewoon ronduit asociaal is. Komt toch nogal eens voorbij hier helaas…

@Userd
Maar toch blijf het ook enigszins begrijpelijk voor mensen die maar 6 dagen in het jaar op vakantie gaan zoals ik zelf.
Nu ook vele nieuwe spullen aangeschaft die in mijn portemonnee voelbaar waren, de gedachte dat ik ze totaal niet kan gebruiken moet ik echt niet aan denken!
Er zijn mensen die kunnen er wel mee omgaan maar ik vrees dat ik het ook niet zou kunnen handelen ik MOET gewoon op mijn boardje kunnen staan anders word ik gek :P

@freerider, dan zou ik voor een andere periode kiezen, kerst is altijd al tricky geweest.

@Userd Ik ga nooit met kerst is mij te duur en te druk ik ga altijd buiten de vakanties :), ga nu de 10de van Januari maar het is te hopen dat de komende 3 weken veeeel betere weer condities hebben dan de afgelopen 3 weken!
Maar het leek me wel gaaf om kerst een keer in de alpen te vieren maar ik zal als ik dit ooit doe last minute doen nu ik dit zo mee maak.

@Rogier het is inderdaad een hele keten die verstoord word, vanaf het tankstation Hunxe langs de A3 tot de lokale bakker alles deelt mee.

Seriously snow addicted family!

Interessante blog over de keerzijde van de medaille :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om mijn skivakantie af te zeggen! Het blijft zowieso toch een vakantie ? Als het nu echt slecht is dan boek ik in maart nog wel een week, of zelfs in april een last minute. Maar groen of niet, de 26e zit ik in oostenrijk.

We staan er ook niet bij stil maar de kerstvakantie valt ook extreem vroeg. Nog een jaartje is dit zo en dan schuift deze weer een weekje achteruit. Een week is dikwijls een hemelsbreed verschil.

Vooral dat laatste vind ik altijd zo eigenaardig: “Maar dat als de pistes in april onder een meters dik pak aan sneeuw liggen er niemand meer op de pistes te zien is.”

Ik vraag me af waarom de skigebieden en reisorganisaties daar niet veel meer op in springen. Ze proberen wel allemaal half of zelfs begin december te openen, maar de laatste maand laten ze gewoon liggen.
Terwijl maart en begin april eigenlijk een veel mooiere periode is voor wintersport dan december. Mooier weer, sneeuwzekerder, langer licht.

Ik zou mijn vakantie ook niet afzeggen; vertrek zaterdag naar Noord Oostenrijk en moet nog maar gaan zien hoe en of we (veel) kunnen skiën, het is sowieso vakantie en ‘het weg van huis’ weegt daarin toch wel zwaar mee vind ik! Gewoon lekker een paar dagen weg skiën wanneer het kan en anders andere activiteiten uitzoeken.

Ga overigens al 14 jaar met kerst op wintersport, en de vooruitzichten zijn nog nooit zo slecht geweest als nu; wat dat betreft echt nog nooit mogen klagen over de eerste week van de kerstvakantie.

@Arjen2 Skigebieden proberen wel, maar de toeristen komen gewoon niet. En ik vind het heerlijk. 's ochtends skiën en 's middags met korte broek en een biertje op het terras. Best vaak zelfs nog geweldige poeder!

Click. Click. Peace

@Rogier: begrijp heel goed wat je zegt en natuurlijk is het waardeloos voor alle locals die eraan moeten verdienen. Echter voor de toeristen die het hele jaar hard werken om de vakantie bij elkaar te sparen is het eveneens waardeloos als je gaat om te skien en er ligt geen sneeuw. Daar kan niemand iets aan doen maar ik zou het wel op prijs stellen als de eigenaren in de skigebieden ook de toeristen wat meer tegemoet zouden komen. Als ik van de week lees dat er 9 km pistes open is maar je wel gewoon 40 euro voor een dagkaart moet betalen denk ik toch nou ja. Denk dat je ook veel meer begrip en goodwill kweekt met het principe: gedeelte smart is halve smart. Voor de toerist is het net zo zuur maar die moet wel gewoon het volle pond betalen voor eigenlijk niks. Slechte zaak. Helpt ook niet mee in de overweging om volgend jaar weer te gaan of alvast vooruit te boeken. Komen ze de mensen wat tegemoet zal je eerder geneigd zijn om te denken, nou vooruit kon toch een beetje skien voor een gereduceerd tarief dus we zien wel.

Het is natuurlijk voor de locals vervelend maar in Nederland hebben we het zelfde slechte zomer, betekend ook legere campings, strandtenthouders die steen en been klagen enz enz. In goede winters hoor je niemand

@ruudsan met het verschil dat in de bergdalen echt nergens anders geld mee verdient (kan) worden. Terwijl in Nederland maar een vrij klein deel van de bevolking (zelfs in kuststeden) geld verdient aan toerisme.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie