Vanuit het westen zon, sneeuw in het oosten.

Morris op 05 maart 2015· 8 reacties

Verse sneeuw in Zinal
Verse sneeuw in Zinal

Woensdag was de dag van de grote verschillen. In het noordwesten van de Alpen regeerde langdurige sneeuwval en in Zwitserland, de Franse Noordalpen en het westen van Oostenrijk viel er tot vanochtend al zo’n 10-40 cm verse sneeuw. Maar meer naar het oosten van Oostenrijk kwam de zon er nog regelmatig door en in het zuiden van de Alpen was het nog ronduit zonnig.

Nog zonnig in Kitzbuhl
Nog zonnig in Kitzbuhl

Vanuit het noordwesten kwam de bewolking binnen
Vanuit het noordwesten kwam de bewolking binnen

Dat alles veranderde in de nacht van woensdag naar donderdag. De aangekondigde noordstau deed zijn intrede en tussen Engelberg in het westen en het Dachsteinmassief in het oosten sneeuwt het vandaag continue. Een typisch gevalletje sneeuw voor de Noordalpen.

Want hoe anders is het in de Franse Alpen en de Zuidalpen. Daar is de zon weer terug om voorlopig niet meer te verdwijnen. Sterker nog, deze zon komt langzaam aan ook naar het oosten. Een krachtig hogedrukgebied verplaatst zich de komende dagen richting de Alpen en duwt daarbij iedere wolk van betekenis weg. Zo ook de wolken die vandaag voor sneeuw zorgen

Maar zover is het nog niet. Over de oostelijke flanken van het hogedrukgebied Karin wordt koude en instabiele lucht vanuit het noorden naar de Noordalpen getransporteerd. Wanneer deze eenmaal op de Noordalpen botst wordt deze gedwongen leeg te sneeuwen. Daardoor sneeuwt het de gehele donderdag lekker door in de Noordalpen. Met name in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland sneeuwt het continue door.

Maar vanaf vrijdag neemt de intensiteit van de sneeuwval in het oosten van Zwitserland en later ook Oostenrijk flink af. Steeds meer en steeds vaker weet de zon erdoor heen te prikken. In het oosten van Oostenrijk zal de sneeuwval het langste aanhouden, maar ook hier komt op vrijdag de zon erdoor en dan…

Hoge druk wordt dominant
Hoge druk wordt dominant

Volgt dan de lente?
In zekere zin wel ja. Heldere nachten, inversie, koudere lucht uit het oosten, strak blauw en een sterker wordende zon. Mochten de kaarten zo blijven dan blijft het vanaf komend weekend lange tijd droog en zonnig in de Alpen. Op de zuidhellingen wordt het overdag warm en pappig, terwijl de noordhellingen de sneeuw nog goed conserveren. Vergeet niet je zonnebrandcreme in te pakken ;).

Ofwel:

  • woensdag sneeuw in grote delen van de Alpen
  • donderdag aanhoudende sneeuwval in de Noordalpen, ruimte voor de zon in de Franse Alpen
  • vrijdag bijna overal zon, met uitzondering van het oosten
  • vanaf het weekend van 7 maart zon en blauwe luchten in de gehele Alpen

En per land
Nogmaals dat overzichtje per land, waarbij geldt dat er lokale verschillen kunnen zijn en de lange termijn altijd met een slag om de arm gelezen dient te worden en die zon er dus nog steeds kan gaan doorkomen in de Noordalpen.

Frankrijk: Zon, verse sneeuw in de Franse Noordalpen en de komende dagen steeds een graadje warmer wordend.
Zwitserland: Donderdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vanaf vrijdag droog en overal zon.
Oostenrijk: Donderdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vrijdag steeds meer zon vanuit het westen en nog een enkel vlokje in het oosten. Vanaf zaterdagmiddag heel veel zon.​
Italie: Zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Sestriere here we come, we gaan ervoor hoor Morris, klinkt helemaal goed.

Bedankt voor de update! Vrijdag vertrekken een boel Nederlanders en ik naar les3vallees, geldt die pap sneeuw ook voor dat hoge gebied? Is het mooi weer om daar straks te zijn of…?

Wij gaan volende week vrijdag naar Les 3 vallees. Hoop dat er voor die tijd toch nog wat verse sneeuw gaat vallen, of in de eerste dagen dat we er zijn. Zon is super, en ter hoogte van Valtho zal he zeker goed zijn. Maar deze keer zijn we toch van plan alle dorpen aan te doen in het gebied. Ben erg benieuwd wat het weer gaat doen vanaf eind komende week.

null

Het dumpt hier in Engelberg ;-))
Thnx Morris ! Awesome ( snow)weatherguide !!

Morris waar gaat de grens liggen tussen zon en bewolking/sneeuw? Zillertal arena al in de zon morgen?

Oh @Morris you make my day! Vanaf het weekend met vrienden in Sankt Anton! Jippieeeeeeeee

Ik word hier ook vrolijk van. Ik vertrek zondag richting Breuil Cervinia, de voorspellingen zijn dus inderdaad heel veel zon en op zijn heetst in het dal zo’n 5 a 6 graden dus door de hoogte heb ik goede hoop ook aan t einde van de dag geen papsneeuw te hebben!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Weet iemand of het Carezza skigebied in Italie aangesloten is met andere gebieden in de Dolomiti Superski ?

Wsv1975
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie