Welke laptop voor het bewerken van filmpjes

Beste wintersporters,

Vorig jaar heb ik een gopro 4 silver aangeschaft, waarmee ik fantastische filmpjes heb gemaakt. Helaas kan mijn laptop (5 jaar oud) deze niet bewerken of zelfs niet afspelen.
Nu ben ik op zoek naar een laptop die dit wel goed kan en die verder voor studie/werk ook goed functioneert?

Ik film meestal op 1440, dus geen 4k deze optie is er wel op mijn gopro maar vind het voorlopig nog geen meerwaarde.

Ik heb al gekeken voor een macbook pro retina 13’

Hebben jullie ervaringen met het bewerken op deze macbook of adviseren jullie een andere laptop?

Alvast bedankt!

hehe, tjah, qua hardware zal een windows laptop waarschijnlijk relatief gezien goedkoper zijn.
Zelf heb ik een MacBook Pro early 2012. Wel met i7 16gb ram en ssd.

Ik heb vooral veel verschil met bewerken gemerkt na het plaatsen van extra geheugen en de SSD.
Persoonlijk zou ik een laptop niet kopen met als belangrijkste doel het bewerken van videos.

@Reejee , bedankt voor je reactie, ergens is het wel het belangrijkste. teksten verwerken, internet, skype, muziek etc kan tegenwoordig op iedere laptop. Hij moet voor mij gewoon snel zijn, en op zijn minst full hd (naar mijn weten 2k) aankunnen.
De macbook die ik beschrijf heeft i5 en 8 gb en 128 opslag zou dit niet voldoende zijn dan volgens jou?

Groetjes

Ik ben er niet zo enorm mee bezig maar heb weer een macbook pro gekocht, omdat mijn vorige lang mee is gegaan en ik deze nog voor een goede prijs heb kunnen voorkomen.

De laptop werd geleverd met een i7, 4gb ram en 512 gb sata disk. Ik heb dus na aankoop er zelf geheugen bij gezet en een SSD (512gb).

Of jij ook een grotere ssd nodig hebt dan 128 gb is afhankelijk van jezelf, wat ga je er allemaal opzetten?
In welke resolutie ga je filmen? Want een gopro heb je zo volgeschoten… Vind je het prima veel op een externe
harde schijf te plaatsen?

8gb is waarschijnlijk prima voor alle huis tuin en keuken dingen, maar bewerkingssoftware wordt erg gelukkig
van meer geheugen naar mijn beste weten.

Vermoed dat de laptop die jij op het oog hebt dergelijke dingen allemaal prima aankan, met de kanttekening dat extra geheugen nog wel eens het verschil zou kunnen maken.

Then again, ik ben geen IT-expert en kan alleen uit eigen ervaring praten. Er zal zo vast nog iemand reageren die er inhoudelijk meer over kan vertellen. Anders, even naar tweakers.net die weten er sowieso vanalles over.

Ik zou persoonlijk wel wat meer ruimte nemen als 128GB, de 256GB SSD is een beter optie denk ik. Als je GoPro filmpjes gaat schieten op hoge kwaliteit ben je zo een aantal GB’s kwijt ;)

Ter aanvulling van het bericht hierboven.
Bij de nieuwste macbooks zijn het opslag en het werkgeheugen niet te updaten. hou hier rekening mee.

Klopt, dit kun je helaas alleen kiezen bij aanschaf van een nieuwe en later inderdaad niet meer bewerken…

Jullie hebben het allemaal over SSD’s, wat een prachtige aanvullig is voor iedere computer, maar voor het bewerken van beeldmateriaal is de grafische kaart (die doet hetrekenwerk) in combinatie met de processor veel belangrijker! De ssd biedt het voordeel van snel denken maar bevordert niet/weinig het rekenwerk.
Ik zou deze vraag eens stellen op het forum van tweakers.net, die zijn hierin gespecialiseerd. Onze specialisatie ligt toch echt meer in alles wat met wintersport te maken heeft ;)
Een Macbook pro is een erg mooi apparaat, ik heb er zelf ook een. Maar kies je voor het instap model, dan zit daar geen krachtige videokaart in.

Mwah, sinds ik een SSD in mijn laptopje heb gaat het renderen wel degelijk een stuk sneller. Maar je hebt wel gelijk, grafische kaart en processor is belangrijker.

Ik zou geen mac kopen… Ben zelf groot fan de de producten maar een Mac die het bewerken van video’s frame by frame gaat je zeker 2000+ kosten. Dan krijg je meteen de vraag of het het wel waard is.

Heb zelf een macbook pro 512gb, 16 ram en i5 proccesor maar het bewerken gaat niet heel goed om het zacht te stellen… SSD is overigens wel echt een absolute must als je dit soort activiteiten gaat ontplooien op je laptop.

thanks voor jullie berichten, maar in de ivizi (apple) store hebben ze vertelt dat je het werkgeheugen daadwerkelijk wel kunt updaten.
Goed, ik ga deze vraag eens op tweakers zetten! De macbooks, na het instap model zijn toch wel erg boven budget… @sjorsdk @Reejee welke macbooks hebben jullie op dit moment dan, en wekrt dit verder goed?

Ik heb halverwege 2012 het late 2011 model gekocht (was toen in sale vanwege het nieuwere model)

Macbook pro 15" , i7 2,2 , 16 gb geheugen, AMD Radeon HD 6750M 512 MB.en ondertussen ook een SSD.

Kan hier alles mee bewerken zonder gedoe, alles gaat snel. Ik film dan ook op 1080 max 60fps.
Wanneer iemand met 4K aan komt zetten krijgt mn laptop 't warm…

Ik heb dus al weer een behoorlijk oud model wat momenteel nog prima meekomt, dit komt ook omdat ik op het moment van aankoop niet voor een instapmodel ben gegaan vermoed ik…

Ik heb zelf vorige week na mijn wintersport bij mediamarkt een asus laptop van 850 euro gekocht,
Het is de X555LJ-DM890T en hij heeft;
8gb werkgeheugen
intel Dual-Core I5 5500U met 2.20 GHz
En wat het beste is een 256GB SolidStateDrive (SSD) en geen HDD wat super handig is en veel sneller!
Ook zit er een Nvidia GeForce 920M van 2GB in
Ruim voldoende allemaal voor gewoon je vakantiefilmpjes 2x per jaar te bewerken daar heb je geen dure bakbeest voor nodig!

Komt er bij dat volgende week zoals voorgaande jaren waarschijnlijk bij mediamarkt de BTW vrije dagen er zullen zijn dat scheelt je nog eens 105 euro!
Daarom laat ik die van mij nog eventjes gezegeld tot woensdag :P

Ben een groot liefhebber van de Mac en voor mij werkt dit het beste, maar dat is niet het punt.

In mijn ogen waar je aan moet denken is een goede videokaart het liefst met 1 a 2 Gb, daarbij genoeg geheugen en als je voor een Mac gaat neem geen MacBook maar minimaal een MacBook Pro.

Een MacBook heeft een standaard videokaart terwijl de Pro een betere en sterkere videokaart heeft, een SSD helpt wel. Zelf heb ik een MacBook Pro uit 2009 en die heeft wel moeite met het renderen van de filmpjes en kijk ik naar mijn iMac dan zie ik een wereld van verschil.

Een goede videokaart goede processor, genoeg geheugen en als het kan een SSD dat zijn toch de dingen waar je naar moet kijken.

Ik heb zelf een Macbook Pro Retina 128gb, 8gb ram en een i5 en hier edit ik op vakantie de beelden van mijn GoPro Hero 4 Black edition op, ik schiet meestal in 1080p @ 60fps en soms 2.7k/4k maar dat is meer voor niet actie dingen.

Het bewerken op een MBPR gaat prima, het gaat natuurlijk allemaal minder snel als op een dikke desktop (ik vergelijk het met mijn Workstation met een i7 3770k @ 4.5ghz, 32gb ram en een GTX770) maar het is prima te doen, vooral het renderen duurt wat langer maar dat zet ik toch meestal s’nachts aan. Het scrollen en realtime bekijken van 1080p beelden gaat perfect en zonder vertraging, ga je scrollen e.d. in 2.7k dan gaat het ook nog vrij soepel pas als je bij 4k aankomt dan word het allemaal wat lastiger.

Als je het budget ervoor hebt zou ik zeker aanraden om 16gb geheugen te nemen en misschien wat meer SSD ruimte maar dit is ook af te vangen door een externe SSD/HDD. Een upgrade naar een i7 kan natuurlijk ook geen kwaad en zal vooral het werken met hogere resolutie makkelijker maken maar dit heb ik zelf niet overwogen.

Voor video bewerking is het scherm van de MBPR wel weer extreem fijn, de kleuren zijn goed en er is ruim voldoende resolutie en ook OSX i.c.m. Adobe Premier Pro, iMovie of Final Cut Pro X werkt geweldig.

Zoals hierboven ook genoemd is het niet mogelijk om RAM te upgraden na aankoop (ram zit op het logic board gesoldeert).

@maikeltitulaer Ik heb het instapmodel Macbook Pro 13" van 2012, waar inmiddels ook een SSD in zit maar ik zou het videobewerken ook niet doen met deze laptop. Daarvoor heb ik een desktop computer met een krachtige videokaart en processor.

Ik zou geen mac kopen… Ben zelf groot fan de de producten maar een Mac die het bewerken van video’s frame by frame gaat je zeker 2000+ kosten. Dan krijg je meteen de vraag of het het wel waard is.

Heb zelf een macbook pro 512gb, 16 ram en i5 proccesor maar het bewerken gaat niet heel goed om het zacht te stellen… SSD is overigens wel echt een absolute must als je dit soort activiteiten gaat ontplooien op je laptop.

Pvdh op 21 jan 2016 11:12

Ik zou Mac daardoor niet meteen afschrijven eerlijk gezegd. Ik monteerde 3 jaar geleden alles nog op een simpele Macbook Air voor Wintersporters onderweg en dat ging meer dan prima. Het helpt zeker mee dat ik monteer met Final Cut Pro X wat ook weer op Mac is afgestemd. Ik merk al dat als ik After Effects gebruik m’n performance zwaar achteruit gaat.

Overigens geeft @sjorsdk nog aan dat SSD’s niet het enige zijn. Ja; processor kracht is nodig voor renderen, maar ik edit op externe harde schijven ook niet anders dan SSD’s. Vergeet niet dat tijdens het editten de data van een schijf afgehaald moet worden en zeker met de steeds groter wordende bestanden in combinatie van bitrate, is snelheid van lezen echt belangrijk geworden. We hebben hier nog wat archief schijven die non-SSD zijn en daar is echt niet meer mee te werken als je SSD editting bent gewend…

Edit; @Kristy en Michael en daarvoor Sven en Patrick , aka bloggers op locatie, editten ook allemaal met een Macbook Air i5 , ook die hebben nooit problemen :)

Ik heb zelf een Macbook pro uit 2010 met een (max) upgrade naar 8gb werkgeheugen. Ik merk echter wel dat m’n Macbook vaak al moeite heeft met het afspelen van 1080p - 60fps die ik met m’n GoPro 3+ heb gemaakt. Ik bewerk met Final Cut. Zal een (externe) SSD schijf mij hierin gaan helpen?

@degrr , is dit meer omdat je macbook verouderd is, kortom is hij opzich al trager geworden?
@Rene, bedankt voor je reactie, jij zegt dus dat zelfs een goede macbook air al prima is om filmpjes mee te bewerken? Ik was mezelf al aan het oriënteren op een macbook Pro die dus nog een niveau beter is… Hier zal ik volgens jou dus wel genoeg aan hebben?!

Volgens mij heb je voor de prijs van een beetje goeie Air voortaan ook al een MB Pro als ik me niet vergis. Dan zou ik het zelf wel weten ;-)

@degrr , is dit meer omdat je macbook verouderd is, kortom is hij opzich al trager geworden?

maikeltitulaer op 21 jan 2016 17:02

Ja, hij is over het algemeen wel trager geworden. Ik doe met m/n Macbook (de laatste tijd) niets anders dan surfen, streamen en bewerken. Meer niet. Is hier nog iets tegen te doen?

Ik heb zelf een Macbook pro uit 2010 met een (max) upgrade naar 8gb werkgeheugen. Ik merk echter wel dat m’n Macbook vaak al moeite heeft met het afspelen van 1080p - 60fps die ik met m’n GoPro 3+ heb gemaakt. Ik bewerk met Final Cut. Zal een (externe) SSD schijf mij hierin gaan helpen?

degrr op 21 jan 2016 14:14

Heb je telkens je MacBook ge-update??? Probeer eens een schone installatie, vaak werkt dit. Of tijdens het opstarten de R ingedrukt houden, je komt dan uit in de recoverymodus daar kan je kijken of de schijf goed is ed.

Vorig jaar heb ik een gopro 4 silver aangeschaft, waarmee ik fantastische filmpjes heb gemaakt. Helaas kan mijn laptop (5 jaar oud) deze niet bewerken of zelfs niet afspelen.
Alvast bedankt!

maikeltitulaer op 21 jan 2016 10:02

Dat deze machine niet kan afspelen, dat begrijp ik niet.
Mijn laptop is nog ouder (Win7) en speelt alle video’s af. (Ik heb geen GoPro-ervaring)
Ik gebruik meestal VLC-player.
Maar lees eens de suggesties van de posters van de onderstaande link, met name de laatste poster “Dockstader”
http://www.stevejenkins.com/blog/2013/03/how-to-fix-if-windo…

@wintergast, bijkomend probleem is dat ik goprostudio niet kan downloaden, althans hij installeert hem niet op een juiste manier. Er heeft wel eens een virus opgezeten, en is meerdere malen gereset. Vandaar dat ik naar een macbook wil overstappen omdat ze minder virussen zouden hebben…

Ik zou toch nog een keer een viruscheck doen.
Je zou het volgende nog kunnen proberen bij win 7

Tijdens opstarten enkele keren op F8 drukken
Kies dan in het zwarte venster voor “opstarten veilige modus met netwerkmogelijkheid”, want je hebt internet nodig
Download dan via https://www.malwarebytes.org de FREE-versie van Malwarebytes Anti-Malware
Installeer dit, sta de update toe van deze firma voor het bijwerken van de database
Na installatie, laat je systeem helemaal scannen in deze veilige modus
Klaar? Windows afsluiten en opnieuw starten in de normale modus
Nog een keer helemaal scannen.
Probeer dan GoProStudio weer opnieuw te installeren.

Misschien is je probleem dan opgelost.
De FREE-versie van Malwarebytes Anti-Malware is een 30 dagen versie en ik heb geen problemen dat hij naast een andere virusscanner draait

Heb je telkens je MacBook ge-update??? Probeer eens een schone installatie, vaak werkt dit. Of tijdens het opstarten de R ingedrukt houden, je komt dan uit in de recoverymodus daar kan je kijken of de schijf goed is ed.

michelr op 21 jan 2016 18:19

Ja, ik heb mijn Macbook altijd geüpdatet. Verder staat er weinig tot geen andere software op. Zou een herinstallatie af fabriek (zonder updates OS) sneller werken met Final Cut?

Heb je telkens je MacBook ge-update??? Probeer eens een schone installatie, vaak werkt dit. Of tijdens het opstarten de R ingedrukt houden, je komt dan uit in de recoverymodus daar kan je kijken of de schijf goed is ed.

michelr op 21 jan 2016 18:19

Ja, ik heb mijn Macbook altijd geüpdatet. Verder staat er weinig tot geen andere software op. Zou een herinstallatie af fabriek (zonder updates OS) sneller werken met Final Cut?

degrr op 22 jan 2016 12:02

Ik heb een uit 2009 en werkt goed ook met Final Cut Pro X, is wel trager dan mijn iMac maar die is ook splinter nieuw.

Dan lijkt het me dat die van jouw beter moet lopen dan mijn MBP.

Ik heb binnen een jaar mijn nieuwe MacBook Air ingeruild voor een MacBookPro en ben er nog steeds helemaal blij mee dat ik dit heb gedaan!
Het is wel lekker dat als je met je filmpjes bezig bent het allemaal ook een beetje vlot gaat.

Ik heb een:
MacBook Pro (Retina, 15 inch, medio 2014)
2,2 GHz Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Intel Iris Pro 1536 MB

Er zat op dat moment nog 1 stapje boven deze, echter waren die verschillen te verwaarlozen op het niveau waarvoor ik mijn macbook gebruik.

let's get this party started!!

Heb je telkens je MacBook ge-update??? Probeer eens een schone installatie, vaak werkt dit. Of tijdens het opstarten de R ingedrukt houden, je komt dan uit in de recoverymodus daar kan je kijken of de schijf goed is ed.

michelr op 21 jan 2016 18:19

Ja, ik heb mijn Macbook altijd geüpdatet. Verder staat er weinig tot geen andere software op. Zou een herinstallatie af fabriek (zonder updates OS) sneller werken met Final Cut?

degrr op 22 jan 2016 12:02

Ik heb een uit 2009 en werkt goed ook met Final Cut Pro X, is wel trager dan mijn iMac maar die is ook splinter nieuw.

Dan lijkt het me dat die van jouw beter moet lopen dan mijn MBP.

michelr op 22 jan 2016 12:36

Welke OS heb je op je Mac staan?

Ik heb OS X 10.11.4 beta erop staan.

Ik heb OS X 10.11.4 beta erop staan.

michelr op 22 jan 2016 15:59

Hm, vaag. Enig idee wat het dan kan zijn?

Plaats een reactie