Drie procent van de gewonde wintersporters moet naar de IC

Drie procent van de wintersporters moet naar het IC

Op de intensive care van de ziekenhuizen is het momenteel erg druk. Dat mag wintersporters er niet van weerhouden hun sport te beoefenen, zegt Christoph Sommer, hoofdarts traumachirurgie van het kantonnale ziekenhuis in Chur. Alleen: Ook hier is eigen verantwoordelijkheid vereist.

Christoph Sommer
Hoofd traumachirurgie in het kantonnale ziekenhuis in Churo

SRF News: Houdt u in het Chur Cantonal Hospital plaatsen vrij voor sneeuwsportliefhebbers die een ongeluk hebben gehad?

Christoph Sommer: We houden geen stoelen vrij, maar we hebben altijd wat vrije buffer. De gebruikelijke bedbezetting is 80 tot 90 procent, op piekdagen zijn we volledig bezet, 100 procent. We zijn erop voorbereid dat er piekdagen zijn.

Legende:
Wintersport is een van de grootste geneugten van de Zwitsers.
SLUITSTEEN
Hoe vaak moeten gewonden bij ski- en snowboardongevallen naar de intensive care?

Volgens onze statistieken is dat elke winter zo’n 3 procent van de gewonden bij wintersport. Dat is ongeveer een bezet bed op de intensive care.

Als iemand ernstig gewond is, kost dat duizend keer meer inspanning dan een gebroken been, omdat er allerlei specialisten voor nodig zijn.
Auteur:
Wat zijn de verschillen tussen de soorten ongevallen? Zijn alle ongevallen, van een gebroken been tot een ernstig gewonde, even zwaar voor het ziekenhuis?

Nee, dat is een enorm verschil. Een gebroken been is een kleine moeite op de eerste hulp. Hij blijft misschien een uur in de operatiekamer en dan twee, drie dagen of vier dagen op de afdeling. Daarna kan de patiënt worden ontslagen. Als iemand ernstig gewond raakt, kost dat duizend keer meer moeite omdat er allerlei specialisten voor nodig zijn. Ook op de intensive care heeft u het bed met allround verzorging nodig. Het is erg ingewikkeld. Er is geen vergelijking.

U kunt beïnvloeden of u ernstig gewond raakt of niet. Meestal tenminste.
Auteur:
En als iemand je vraagt ​​of hij of zij nu moet gaan skiën omdat hij of zij mogelijk in een ziekenhuis belandt, wat zou je dan zeggen?

Ja, dan raad ik hem natuurlijk aan om dat te doen. Ik ben ook een atleet. Ik sport ook. Iedereen moet doen wat hij het liefste doet en niet opdweilen.

Maar je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn en je bewust zijn van de problemen in de ziekenhuizen. U kunt beïnvloeden of u ernstig gewond raakt of niet. Meestal tenminste.

Het interview werd afgenomen door Corina Heinzmann. Bron. Www.srf.ch

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 18 dec 2021 08:23

3% van de gewonde wintersporters.

Niet 3% van de wintersporters.

Dat is nogal een verschil

❄️

*bericht bewerkt door Hansk op 18 dec 2021 08:34

3% van de gewonde wintersporters.

Niet 3% van de wintersporters.

Dat is nogal een verschil

Marije77 op 18 dec 2021 08:13

Zelfs “gewond” is een betrekkelijk begrip, ik denk dat ze bedoelen: dusdanig gehavend dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Skiduimen e.d. tellen dan niet mee.

*bericht bewerkt door Martin7182 op 18 dec 2021 13:20

https://www.srf.ch/play/tv/redirect/detail/1494eb7a-8b22-4e8…

Corona und Skiunfälle: Können das die Spitäler stemmen?

Geen grote zorgen hieromtrent in Zwitserland.

Neemt niet weg dat je (sowieso) beter heel kunt blijven; geen risico’s.

*bericht bewerkt door Marije77 op 20 dec 2021 11:19

❄️

3% van de gewonde wintersporters.

Niet 3% van de wintersporters.

Dat is nogal een verschil

Marije77 op 18 dec 2021 08:13

3% van de wintersporters die opgenomen moeten in het ziekenhuis vanwege hun verwondingen. Dat is maar een fractie van de mensen die gewond raken op wintersport. Kneuzingen, verdraaiingen, skiduimen, sneetjes van staalkanten etc, die tellen ook allemaal niet mee.

Born to Ride

Plaats een reactie