Nieuwe pisteskis voor man en vrouw

Het is weer wat rustiger aan het worden hier op het forum. Een mooie tijd om advies in te winnen.

Wij (mijn vriendin en ik) zijn op zoek naar een pure piste ski. Op dit moment hebben wij de Blizzard Rustler 10, een ski waar we waanzinnig blij mee zijn. De speelsheid, stabiliteit, vergevingsgezindheid en vriendelijkheid ervan, het gemak van manoeuvreren en besturen, veelzijdigheid (in alle sneeuwcondities is hij top), en ook het carven gaat lekker. Maar het is een echte freeride en dat merk je ook. Wat we missen, is dat het duidelijk moeite kost bij hardere sneeuw. Dit is ook logisch, gezien de breedte ervan. Hoe harder, hoe minder grip.

Hiervoor heb ik de Rossignol Experience 82Ti (186cm) en mijn vriendin de Elan Wildcat 82 (164cm). Beide zijn fijne cruisers, maar we misten allebei wat manoeuvreerbaarheid en speelsheid. Korte bochten en snelle bochten gaan makkelijker op de Rustlers, terwijl lange bochten carven beter gaat op de Rossignol en Elans.

We zijn dus op zoek naar nieuwe piste ski’s voor ons allebei. Ik ben een man (190cm en 95kg) en mijn vriendin is een vrouw (167cm en 59kg). Ons niveau ligt rond niveau 7.

Wat we zoeken in nieuwe ski’s is vooral dus een lekkere piste ski. We zijn geen snelheidsduivels, maar houden wel van lekker wat kilometers op een dag. We zoeken geen ski’s waar je hard op moet werken, maar juist lekker, makkelijke maar sportieve ski’s die puur gericht zijn op de piste. Meer grip, makkelijker carven dan de Rustler, en makkelijker draaien en speelser dan de Rossignol en Elans.

Na zelf wat onderzoek te hebben gedaan, kom ik op de onderstaande modellen. Bij sommige zijn er twee modellen, waarbij ik dan niet weet welke voor mij of mijn vriendin het meest geschikt is.

Rossignol Hero Elite MT CA/Ti
Salomon S/Max 10/12
Volkl Deacon 72/75
Fischer The Curv TI
Nu de mooie aanbiedingen beginnen te komen, wil ik graag nieuwe ski’s kopen. Testen hoeft niet. Ik ben benieuwd wat jullie vinden. Klopt mijn lijstje? Welke van het lijstje is het meest geschikt? En ook belangrijk, in welke lengte raden jullie aan? Kortom, een aantal vragen en ik hoor graag wat jullie advies is.

Alvast dank!

+1 voor de Deacon 72. Voor jou wellicht de master versie daarvan.

De Hero Elite MT (CA of TI, dat maakt niet zo heel veel uit) kan goed voor je vriendin, ik denk dat jij er als grote skiër niet genoeg aan gaat hebben.
De Salomon S/Max 12 voor jou, de 12 of 10 voor je vriendin
Deacon 72 dan, de 75 is echt 5 stappen lager (verhuur/intermediate ski)
Fischer Curve TI is leuk, maar niet echt speels/energiek.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Speelser dan de Rossignol en Elan? Dat zijn vrij speelse en makke all-pisteski’s. Kan het zijn dat je dan een wat energiekere ski zoekt? En één met een wat kleinere radius?
Ook kan het zijn dat je de lengte voor op de piste toch wat teveel vind. Het geeft stabiliteit, maar je levert een beetje op agiliteit in. Die Rustlers hebben meer rocker, waardoor je effectief een kortere contactlengte op de piste hebt.

Wat dacht je van een Atomic Redster Q9 en het Cloud equivalent daarvan? Of een Head Supershape eMagnum en Super Joy als het wat gedempter mag zijn?
Volkl Racetiger RC is ook fijn, of de good old Fischer RC4 superior Pro.
Voor de dames is de Salomon w/max n°10 erg fijn, maar ski deze dan niet te lang als je wendbaarheid belangrijk vind. 10cm onder lichaamslengte is lang zat.

Ga anders eens naar SnowWorld om te testen. In april is het tweede ticket gratis. Testgeld krijg je als korting op een aankoop. Normaal alleen op ski’s, maar loop je met een jas, broek oid uit de aanbieding weg, krijg je vaak ook het geld weer “terug”.

Ik heb zelf ook de Wildcats in 82 en herken wel wat, maar ik denk dat dat al op te lossen zou kunnen zijn met een kortere ski. Hoe lang is je vriendin?

Zelf ben ik 1.58 en ski de wildcats in 1.52 - maar merk wel dat ik daarvoor kortere bochten veel moeilijker pak. Om even in snowworld termen te spreken: ik vind het een stuk lekkerder om in drie bochten beneden te komen dan felle slalombochten erop te maken.

Zelf heb ik er nu een set Fischer RC One lite 68 naast, die willen an sich wel korte bochten maar die ski ik nu bijna op lichaamslengte en dat vind ik dan ook weer niet fijn. Dus ik zoek ook wat anders.

Ik neig nu naar de C14 of Q14 van Atomic (Cloud C14) - want ik wil graag stijf skien. Nu zit de Q qua breedte wel wat meer richting de Elan dus ik neig meer naar een C. Ik wil nog naar de stijvere Primetimes van Elan kijken en ook de Power Joy van Head in overweging meenemen (evt de super joy nog).

Ik zit wel echt in de damesski’s omdat ik ski’s van rond de 1.45 / 1.49 wil qua lengte - maar ik denk dat je vriendin wel wat moet kunnen met mijn suggesties.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 02 apr 2024 13:39

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Nog vergeten te zeggen: Zo’n Deacon 72 en toch ook wel de s/max 12 vragen behoorlijk wat meer input dan de Experience en Wildcat om mooi door de bochten te gaan. De Rustlers vragen dat juist niet. Dus denk dat smaller, maar niet té stijf de juiste route is.

  • heleboel voor de deacons, oh wat een lekkere ski. Maar zeker eerst eens testen, t is evht wel eat anders dan bv zo’n wildcat 😉

Vond die racetiger rc ook wel een mooie suggestie voor ts.

Edwin van Riel

Mocht je uitkomen op de Salomon Max 10, ik heb nog een paar staan, zo goed als nieuw (2 vakanties gebruikt) 155 cm.

Of je begint gewoon volgend seizoen lekker vroeg met een testweekend in Sölden of Stubai. Gewoon een leuke opwarmtrip voor het seizoen, ze hebben er veel meer ski’s dan in het testrek van Duijvestein en je hebt een echte berg om het op te testen. Kan ik zeker aanbevelen.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Nog een paar outsiders:

-Rossignol Forza V70 (niet zelf geskied, lijkt me een prettige ski)
-Nordica Spitfire DC 74 (Pro voor jou, non-Pro voor je vrouw)

De Q9 van Atomic kan echt alles. Fijne ski. Sommigen vinden deze een beetje langere bocht achtig; dat herken ik dan weer niet.

Gave ski (op papier) maar hoe die in het echt skied weet ik niet is de Volkl VWerks. Die kun je tegenwoordig voor een zeer prettige prijs vinden. Dikke carbon ski met veel technologie, lekker licht en makkelijk te draaien. Jammer genoeg wel een beetje breed.
Ik ken deze alleen van foto, filmpje en beschrijving en vind het een tof ding.

Totales Vollidiot

Dank voor alle reacties!
Het lijkt erop inderdaad dat we de rossignol en elan te lang hebben gekocht. We gaan dit jaar wat korter.
Shortlist nu is Salomon S/Max10 en/of 12, Volkl deacon 72. Ik ga me wat meer verdiepen in de Volkl racetiger RC, de Head Supershape E-Magnum (kende ik niet en lijkt interessant geprijsd, dank voor de tip @bennie. Is deze ook geschikt voor mijn vriendin?) en in de atomic opties. Atomic heeft alleen teveel x, q, c, z opties dat ik niet meer weet welke ik nou moet kiezen… Maar ik ga starten met de q9.

Die Head Supershapes hebben wel baat bij wat meer gewicht en/of kracht. Kan dan zijn dat je vriendin zo’n ski uit die serie (andere modellen hebben er ook wat last van) niets vind. Ook erg fijn schijnt de eRally uit de Supershape serie te zijn.

Bij Atomic is het vrij eenvoudig:

Het nummer:
9 - heftigste in de lijn
8 - iets minder heftig, etc.

9.8 en 7.8 constructie als de Q9 en Q7, maar dan breder

Letters:
G - Giant slalom
S - Slalom
X - cross turn (tussen GS en SL in)
Q - geen idee, maar het zijn weer andere sidecuts met vergelijkbare constructies

Een amateur is gewoon een liefhebber

Q=wb
Widebody

Totales Vollidiot

En bij de dames ski’s;
C is allrounds
Q is ook widebody
14 is stijfst hoe lager het getal, hoe lager het instapniveau

Totales Vollidiot

Ik zou ook kijken of je een mooie deal kan maken voor de Rossignol Hero Elite ST, evt de Master ST. Allebei sportieve skies, super grip, speels en met gemak korte en lange bochten.

Zeker nu zo op t eind van het seizoen met nachtvorst met keiharde pistes in de ochtend, ik heb er geen probleem meer mee, en op vers geprepareerde pistes is het een droom om te skien (maar dat is met bijna alle skies leuk).

Rossignol Hero Elite serie leek een mooie optie. Echter de SL is echt te veel werk voor mij en de LT is juist weer te lang. Hou een beetje van allebei. Daarom leek de MT mooi, maar ik begrijp dat deze te slap is voor mij. Ik dacht dat de TI dan voor mij mooi was en de CA voor mijn vriendin.

De MT-Ti en Ca voelen vrij identiek en zijn niet energieker dan de Experience 82 basalt. Echt meer comfortcruisers die nog wel een beetje direct insturen. De ST-Ti is ook geen dwingende kortebochtenridder, maar frivool speelgoed dat bochten aan elkaar kan rijgen.

Ik vraag me meer af waarom iedereen naar de topklasse ski’s gaat, terwijl je om iets meer grip/precisie op de harde piste vraagt tov je huidige all-mountain ski’s. Mooie middenklasse voldoet waarschijnlijk prima, en spaart een paar centen uit.

Ik ben fan van de rossies, de deacons (72, master of niet), de atomics (x9, Q9, S ws iets te gespecialiseerd). Heb ze allen geskied en zijn allen goede ski’s met details die wat heen en weer schuiven.

Op dit moment zijn voor jou doeleinden de deacons mijn favoriet. (“maar dat is weer zo’n wij van wc eend bevelen wc eend aan” verhaal)

@Asterino Voor de Deacons vond je je Speedzone 14 met raceplaat ook helemaal prima, en soms iets te. Als je als skier die je toen was naar de Deacons kijkt, is het dan een no-brainer, of waren de Dynastar wel prima?

Nou, gezien alle uiteenlopende merken en types nu, testen is echt wel aan te raden!

allemaal zeer goede skis, maar zo uiteenlopen, dat het toch echt handiger is, er wat uitvte proberen

Edwin van Riel

Veel mooie opties! Ik denk dat ik mijn shortlist in de gaten ga houden en als ik een mooie aanbieding tegen kom een van die ga kopen. Er zal ongetwijfeld altijd een betere, perfectere optie zijn, maar volgens mij zijn het allemaal hele goede skis en je kan bijna niet fout gaan. Shortlist:

  • Head Supershape e-rally/e-magnum
  • Salomon s/max 10/12/n10
  • Volkl Deacon 72 (bijna nergens meer te koop)
  • Rossignol Hero Elite MT (nog wat onderzoek nodig) of de Hero carve voor mijn vriendin
  • Atomix Q9 (hoewel ik twijfel of dit niet teveel ski voor mij is)
    We gaan kijken of we in een druilerig weekend een keer kunnen testen in Zoetermeer, maar misschien haalt een mooie aanbieding dat wel in ;)
    ps. @bennie de rossignol en elans hebben we een paar maanden geleden verkocht. Nu hebben we dus enkel en alleen nog de billzards.

Met dezelfde specs (190, 95 en ervaren) kan ik je melden dat d eQ9 easy-peasy is.
Ik vind het echt geen moeilijke ski.

Gevoelsmatig is de deacon wat moeilijker dan de Q9.

Totales Vollidiot

Dan blijft ie op de shortlist :)

Precies eens met wat @KdtL zegt

De Head e-Magnum en Rally heb ik een jaar geleden getest in Zoetermeer, dus ik denk dat ze die sowieso nog wel hebben. Zeker wel de moeite waard, misschien komen ze nog wel met iets heel anders wat goed bevalt.

Opletten natuurlijk als jullie altijd op een vergeeflijke ski hebben geskied , kan het overstappen naar een hardere sportieve ski wel eens aanpassen zijn , daar jullie vorige ski fouten in houding drukzetting enzovoorts tolereerden zal jullie nieuwe sportieve ski dit onmiddellijk afschaffen , wat natuurlijk jullie niveau in het skiën enkel tengoede gaat komen in de toekomst natuurlijk

Klopt helemaal @Chrstof_
Ik probeer daarom niet te kijken naar skis met een te hoog niveau of die te stijf zijn. Ze moeten wel een beetje vergevingsgezind zijn. Ik kwam gister een nieuwe kanshebber tegen: de Rossignol Forza 60. In potentie een hele interessante optie. Iemand ervaring mee.
Op dit moment (ook naar prijs kijkende (max +/- 600 euro) is dit de shortlist:

  1. Head supershape e-rally
  2. Head supershape e-magnum
  3. Salamon s/max 12
    Rossie Forza 60 of MT, Deacon 72 en Q9 blijf ik met een schuin oog naar kijken :)

Ik heb alle ski’s op je shortlist geskied (sommige al wel een paar jaar geleden, zoals de Salomon, de Magnum en de Rally).

Als je op zoek bent naar een wat energiekere carver met wat meer bite dan de Experience en Wildcat (zo interpreteer ik je zoekvraag) dan valt denk ik alles af behalve de Deacon 72, Atomic Q9 (Q7 is ook een optie denk ik) en de Salomon S/Max 12. De andere ski’s leveren behalve een wat smaller profiel en marginaal meer grip en directheid/precisie niet heel veel meer ten opzichte van wat je al hebt.

Hierin zie je maar weer hoe veel het waard is om zelf te testen en het te ervaren.

Een amateur is gewoon een liefhebber

@Biggie Goed punt maak je daar. Ook gezien dat ze voor hun niveau de ski’s relatief lang hadden geskied? Dus eerst testen of iets vergelijkbaars maar een maatje korter al meer plezier oplevert voordat de toch wel straffere jongens worden ingezet. Met als kanttekening dat de Q9 dat eigenlijk niet echt is.

De Deacon 72 en Salomon S/Max 12 vind ik ook niet echt straf hoor (vergeleken met bijvoorbeeld een Blizzard Firebird HRC, Atomic Redster X9s, Head WCR e-Race pro). Zeker niet voor een skiër met prima recreantentechniek en 95 kg. Nu ik er zo naar kijk is de shortlist beter voor je vrouw dan voor jouzelf @timtim88

Een maatje korter van de Rossginol Experience of Elan Wildcat maakt niet ineens dat het snappy carvers worden met de precisie en grip die volgens mij wordt gezocht. Daarvoor heb je echt een andere vorm en rockerprofiel nodig denk ik; de Experience en Wildcats zijn daarvoor echt te veel als allmountain gebouwd.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Plaats een reactie