Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zoekactie lawineslachtoffer gestaakt na melding toerskiër

Edo op 02 februari 2022· geen reacties

Het lawinegevaar in Oostenrijk is momenteel erg hoog.
Het lawinegevaar in Oostenrijk is momenteel erg hoog.

Na een lawine dinsdagmiddag in de Oostenrijkse gemeente Tulfes nabij Innsbruck is een grote zoekactie gestart. De toerskiër die de sneeuwplak triggerde, werd er echter niet door begraven bleek later. Hij meldde zich pas 's avonds bij de meldkamer.

Hulpdiensten konden geen signaal ontvangen

Twee skiërs merkten dinsdag rond 15.45 uur in het gebied van de Schartenkogel boven Tulfes een skispoor op dat in een lawine uitmondde. Vervolgens alarmeerden ze het controlecentrum die de hulpdiensten - ongeveer 20 mensen van de bergreddingsdienst Hall in Tirol, de bergreddingsdienst Wattens, twee bergreddingshonden, de C1-noodartshelikopter, de politiehelikopter en de Alpenpolitie – inschakelde. Het zoeken ter plaatse verliep uiterst moeizaam vanwege het risico op lawines, het zicht en weersomstandigheden.
De hulpdiensten doorkamden vervolgens het gebied waar de lawine begon, maar kregen ondanks meerdere zoekacties geen signaal van een lawinepieper (LVS). De zoektocht werd volgens Tirol.ORF daarom om 18.00 uur gestaakt.

Toerskiër verloor ski’s en stokken in een lawine

Op dat moment meldde een toerskiër zich bij het controlecentrum en verklaarde dat hij 's middags de Schartenkogel had afgeskied en een lawine had veroorzaakt. Deze sleurde hem een beetje mee, maar begroef hem niet volledig. Hij verloor echter zijn ski’s en stokken en sjokte vervolgens te voet van de Stalsinsalm in de richting van het middenstation van de Glungezerbahn. Toen hij thuiskwam, deed hij eindelijk aangifte. De politie gaat er nu vanuit dat de lawine is veroorzaakt door deze toerskiër en dat er geen slachtoffers zijn begraven onder de sneeuwmassa’s. De hulpdiensten konden daarom de zoektocht om 19:15 uur beëindigen.

De lawine vond nabij de Schartenkogel plaats.
De lawine vond nabij de Schartenkogel plaats.

‘Negatieve lawines’ moeten ook worden gemeld

Door een meter verse sneeuw en harde wind is het lawinegevaar in Oostenrijk momenteel rap toegenomen. De alpenpolitie roept wintersporters op om ook lawines te melden waarbij niemand gewond is geraakt en er dus geen hulpdiensten nodig zijn bij de controlecentrale. Dit kan door de Alpinnotruf 140 te bellen of door de ‘SOS EU Alp-App’ te gebruiken. Dergelijke lawines worden ‘negatieve lawines’ genoemd.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie