Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: adembenemend mooi, noorderlicht in de Alpen

Rogier op 05 november 2023· 5 reacties

Heiligenblut
Heiligenblut

Het noorderlicht is momenteel te bewonderen in de Alpen. Traditioneel geassocieerd met poolgebieden, kleurt het noorderlicht nu ook de Alpenhemel, en dit spectaculaire schouwspel is niet te missen. Dit indrukwekkende tafereel is vastgelegd door talloze webcams, waardoor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, toch kunnen genieten van de aanblik. En met de besneeuwde bergen levert dit wel heel mooie beelden op.

Goed op webcams te zien!

Met de sneeuw die de bergtoppen bedekt, vormt het noorderlicht een prachtig contrast in de Alpen. De aurora borealis krijgt een surreëel tintje boven de besneeuwde skigebieden van de Alpen. Dankzij de vele webcams kunnen liefhebbers real-time getuige zijn van deze magische momenten. Heb jij mooie webcams gezien, laat ze gerust achter in de reacties.

Geen groen maar rood licht

Vaak wordt het noorderlicht geassocieerd met groen licht, maar er zijn ook andere kleurvariaties mogelijk. Op lagere breedtegraden is het meestal de rode tint die opvalt. Dit fenomeen ontstaat doordat de rode kleuren van het noorderlicht op grotere hoogtes, boven de 200 kilometer, worden gegenereerd. Op deze hoogtes straalt aangeslagen atomaire zuurstof licht uit bij een golflengte van ongeveer 630 nanometer, rood licht dus. Omdat deze rode kleuren op hogere hoogtes voorkomen, zijn ze zichtbaar op grotere afstanden van de poolgebieden. Bovendien kan tijdens krachtige geomagnetische stormen een ander type noorderlicht ontstaan dat voornamelijk rood is en zelfs op lagere breedtegraden te bewonderen is.

Kleinfleisskees
Kleinfleisskees

Pizol
Pizol

Laax
Laax

Meran
Meran

Hopfgarten im Defereggental
Hopfgarten im Defereggental

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Sodeju, dat ziet er schitterend uit!

null

null

Sulden (IT)

Hallo nu wil ik toch wel weten of dit waar is of niet. Een kennis van mij is onlangs naar Lapland geweest en heeft het Noorderlicht gezien. Echter was het licht WIT en blijkbaar komt het door de camera’s gebruikt om het noorderlicht te filmen dit licht aan al zijn kleurenfacetten komt. Is dit nu waar of niet… dat is ook wat aan mijn kennis in Lapland is verteld.

Klopt. Ik heb in Finland wit licht gezien dat door de lens van de camera knalgroen werd. En ook veel beter zichtbaar werd op de foto. Hoe het in de Alpen te zien was zou ik ook graag willen weten. Want alles wat je hier ziet en op de webcam is natuurlijk ook weer door de lens opgenomen.

Life is what happens while you were checking your phone

Wij hebben het Noorderlicht twee jaar geleden in IJsland mogen bewonderen. De eerste 5 nachten 2 keer een witte schim gezien. Met de camera op een wat langere sluitertijd zag je het pas zo groen als op de meeste foto’s. Toen we de voorzichtige aanname hadden gemaakt dat het toch een beetje een deceptie was, werden we de laatste nacht blij verrast. Van fel groen tot rood, paars en wit, alles danste magisch in de lucht en was met eigen ogen te zien.
Wat je kunt zien is dus heel erg afhankelijk van de activiteit van de zonnewind. Wij zagen het destijds in maart en volgens een local was het al sinds oktober niet zo sterk geweest.

Plaats een reactie