Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Tweespalt over zonnepanelen in Werfenweng

Roel op 09 februari 2022· 1 reactie

Het veld met zonnepanelen in Werfenweng
Het veld met zonnepanelen in Werfenweng

In het Oostenrijkse Werfenweng is de toekomst van een bestaand perceel met zonnepanelen onzeker geworden. De eigenaar die in 2001 even buiten het skigebied 5.000 m2 aan zonnepanelen liet plaatsen, wil de panelen vervangen en uitbreiden maar krijgt (nog) geen toestemming.

Beschadigd door sneeuwlast

De zonnepanelen staan op de Eulersberg, niet ver van het bergstation van de Rosnerköpfl gondel, maar grotendeels buiten het zicht van skiërs en voorbijgangers. De eigenaar, Josef Brandstetter, bouwde hier 21 jaar geleden de eerste grote zonneweide van het Salzburgerland. Destijds was hiervoor geen vergunning nodig. De weide leverde volgens hem ook weinig problemen op. De boer was blij dat hij het weiland niet meer hoefde te maaien en dat er een zinvolle bestemming voor was. Bovendien ligt het gebied afgelegen. Hij had nog geen klachten gehad van voorbijgangers.

De plek van de zonnepanelen
De plek van de zonnepanelen

In 2019 zijn de panelen echter beschadigd geraakt door de last van een dik pak sneeuw. Nu wil Brandstetter de panelen vervangen en de zonneweide met de helft uitbreiden. Hij wacht echter op toestemming. Inmiddels zijn er wel vergunningen vereist en hij wacht inmiddels een jaar op een reactie van de deelstaat over een andere ruimtelijke invulling.

Een veld zonnepanelen in het skigebied Loser (A)
Een veld zonnepanelen in het skigebied Loser (A)

Twee kampen

Brandstetter vindt dat de grootste pleitbezorgers van groene energie niet thuisgeven als er een concreet project op de agenda staan. Door de vernieuwde technieken zegt hij met een 50% groter oppervlak vijf keer zoveel energie te kunnen opwekken. De deelstaat Salzburg ligt echter niet op een lijn. Enerzijds is er een kamp dat zoveel mogelijk gebruik wil maken van daken met vrijstaande zonneweides alleen op afgebakende terreinen als parkeerterreinen en langs snelwegen. Het andere kamp zegt dat als eerst alle daken moeten worden volgebouwd, er de komende 20 jaar weinig gebeurt. Beide zou nodig zijn om de energietransitie mogelijk te maken.

De gemeenteraad van Werfenweng is van plan eind februari een resolutie aan te nemen onder welke voorwaarden de zonneweide er zou mogen komen. Werfenweng heeft duurzaamheid van oudsher hoog in het vaandel staan en gebruikt dat volop in zijn reclameuitingen. Daarna is het de beurt aan de deelstaat Salzburg als toezichthoudende autoriteit. Brandstetter hoopt dat hij nog voor het einde van het jaar groen licht krijgt.

Bron: sn.at

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Laat ze er maar snel werk van maken zou ik zeggen. Die hout gestookte kacheltjes en energie-centrale’s kunnen de frisse berglucht aardig verpesten.

Plaats een reactie