Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Brand in Oostenrijkse autotreintunnel: machinist voorkomt ramp

Edo op 21 maart 2022· geen reacties

Bij een autotreintunnel zit je in je auto tijdens de treinrit.
Bij een autotreintunnel zit je in je auto tijdens de treinrit.

In de Tauernschleusetunnel, de autotrein tussen de skigebieden van Gastein en Mallnitz (Pongau/Karinthië), heeft een machinist van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB zondagmiddag een machinebrand opgemerkt. De man reageerde snel en heeft daarmee vermoedelijk een catastrofe voorkomen.

Populair onder Nederlanders

Het Oostenrijkse Mallnitz met zijn Ankogel was vroeger een populair skigebied onder Nederlandse wintersporters. Het bijhorende autotreinritje vanuit Böckstein was een berucht onderdeel van de reis. Tegenwoordig laten de Nederlandse toeristen het Karinthische skigebied link liggen en blijven liever in een van de vier skigebieden van het Gasteinertal, die deel uitmaken van de Ski amadé. De autotreintunnel aan het einde van het dal is er uiteraard nog steeds. De tunnel wordt veel gebruikt als shortcut als de drukke A10 Tauernautobahn vaststaat met file, en de verbinding door het Tauernmassief is ook populair onder freeriders. Vanuit de Ankogel kun je namelijk een skitoer ondernemen richting Sportgastein, waarna je de trein terug kan pakken naar het skigebied. Afgelopen zondag werd er een mogelijke ramp voorkomen door een oplettende machinist.

De autotreintunnel bevindt zich tussen Böckstein en Sportgastein.
De autotreintunnel bevindt zich tussen Böckstein en Sportgastein.

Rook uit de machinekamer

Omstreeks 13.30 uur kreeg de machinist, die al met zijn trein onderweg was de tunnel in, de foutmelding “brandalarm” op een display in de bestuurderscabine. Er kwam al rook uit de machinekamer van de locomotief en dit vertroebelde het zicht in de tunnel. De machinist stopte daarop direct, schakelde de stroom uit en verwittigde de hulpdiensten. Het vuur breidde zich niet verder uit, de autotrein werd met een reddingstrein terug uit de tunnel naar Böckstein in het Gasteinertal getrokken. De 35 passagiers en de machinist raakten niet gewond.

+

Snelle optreden voorkomt ramp

De brandweer van Bad Gastein (Pongau) werd ingezet met vier voertuigen, 29 vrijwilligers en speciaal materieel voor tunnelbranden, het Rode Kruis en de politie met elk twee voertuigen en vijf hulpdiensten. Door het snelle optreden van de machinist kon er geen brand uitbreken en kon de rook worden ingedamd. Volgens de hulporganisaties heeft de ÖBB-medewerker mogelijk een brand voorkomen, meldde Meinbezirk.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie