Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

IJs bij Kaunertaler Gletscher smelt in een snel tempo

Lizzy de Roode op 27 januari 2022· 5 reacties

Kaunertaler Gletscher
Kaunertaler Gletscher

In Oostenrijk treft de klimaatverandering het ijs van de gletsjers. Het gaat in dit geval om metingen bij het skigebied van de Kaunertaler Gletscher. In een recente publicatie in het tijdschrift Nature Scientific Reports hebben onderzoekers van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen (ÖAW) aangetoond dat het huidige smelttempo van de Alpengletsjers zeldzaam is de recente geschiedenis. De monsters voor het onderzoek zijn genomen op de top van de Weißseespitze in de Ötztaler Alpen op bijna 3500 meter hoogte.

Verlies aan ijs

“Er ligt hier nog 10 meter ijs, waarvan de onderste laag zo’n 6000 jaar oud is”, zegt glacioloog Andrea Fischer van het Instituut voor Interdisciplinair Bergonderzoek in Innsbruck tegenover de tt.com. Door een vergelijking te maken met historische registraties en metingen, die in de Alpen teruggaan tot 1770, is ontdekt dat het huidige verlies aanzienlijk groter is dan het gemiddelde over de afgelopen 6000 jaar.

afterbefore
Zomer 1989 vs zomer 2015

Nu krimpt de ijskap gemiddeld een halve meter per jaar. “De kap groeit nauwelijks nog door winderosie in de winter en het uitblijven van zomersneeuwval”, zegt Fischer. In 125 jaar tijd verloor de gletsjer 40 meter aan dikte.

Lizzy de Roode
Sportkunde student, stagiair, Utrecht

Een halve meter per jaar 🥺
Erg dit… Voor ons gezin is t een speciaal gebied, beide kinderen hebben daar hun eerste wintersportervaring opgedaan.

“Nee joh, klimaatverandering is fake news” 😡

Allemachtig, er ligt nog 10 meter en 40 meter is verdwenen in de afgelopen 125 jaar… Schrikbarend.

Afgelopen zomer was ik in La Grave. En 10 jaar eerder ook in oktober. Ik schrok ook van hoe la Meije was gekrompen. De sporen van hoe ver de gletsjer eerst reikte waren ook duidelijk zichtbaar.

Voor mij persoonlijk één van de redenen om niet meer het vliegtuig te pakken, behalve bij hoge uitzondering (en dat is nu zo’n 6 jaar geleden). Alleen al voor de wintersport zou het eeuwig zonde zijn als gletsjers compleet wegsmelten.

verschrikkelijk, maar zo herkenbaar. Protect Our Winters ! https://protectourwinters.org/pow-international/

Ik ben daar vorig jaar nog geweest en toen zag het er al bedroevend uit. Amper een gletsjer te noemen. Nog een jaar of 5-10 en alles is weg, helaas

Not all who wander are lost

Tja zo gaat dat met gletsjers die komen en gaan. Rond het begin van onze jaartelling waren de Alpen nagenoeg vrij van gletsjers. Nu gaat het weer die kant op, tenzij we weer een periode krijgen dat de temperatuur ver beneden de gemiddelde waardes liggen zoals in ijstijden. Dat zijn namelijk de enige momenten dat de gletsjers in de Alpen groeien. De laatste serieuze groei van de gletsjers in de Alpen dateert uit de laatste kleine ijstijd. Voor de gletsjers zou zo’n periode weer goed zijn om aan te groeien, echter zitten er ook erg veel nadelen, zoals grootschalig mislukte oogsten, aan waar we niet op zitten te wachten. De laatste kleine ijstijd volgde trouwens op de middeleeuwse klimaatoptimum, met gemiddelde temperaturen die nog hoger lagen dan in de 20e eeuw.

Born to Ride

Plaats een reactie