Mondaine skigebieden: skiën als een koning

Rick op 03 januari 2022· 10 reacties

Oberlech
Oberlech

Skigebieden proberen van alles in de strijd om de gunst van de wintersporter. Vaak uit dat zich in investeringen in liften, pistes, verbindingen en andere comfortverbeteringen. Maar er zijn in ieder Alpenland ook een aantal gebieden die zich vanwege hun ligging, terrein of geschiedenis heel specifiek richten op een bepaald type wintersporter. In dit blog: mondaine skigebieden waar je skiet “als een koning”.

Speeltuinen voor de rijken

Er zijn enkele plaatsen in de Alpen waar al sinds mensenheugenis wintersport wordt beoefend. Plaatsen die aan de wieg hebben gestaan van de wintersport en al meer dan honderd jaar toeristen ontvangen. In vroeger tijden waren toeristische reizen echter alleen weggelegd voor koningen, aristocraten en
andere mensen van adel. Dit leidde tot de bouw van grote statige hotels en deze plaatsen werden daardoor al snel gezien als een soort speeltuinen voor de rijken. Sommige van deze mondaine dorpen mikken nog steeds op “welgestelden”, een groep die de laatste decennia aanzienlijk groter is geworden.

In de context van skigebieden gaat het dus om gebieden voor mensen die houden van luxe en comfort en daar het geld voor over hebben. Dat uit zich vooral in de restaurants en accommodaties in de skidorpen: het aantal sterrenrestaurants en vijfsterrenhotels is in dit soort gebieden beduidend groter dan gemiddeld. Mondaine skidorpen beschikken bovendien vaak over winkelstraten met winkels van allure waar driftig wordt geflaneerd in bontjassen of dure designerkleding. Het wintersporten zelf lijkt hier bijzaak te zijn, terwijl deze skidorpen vaak wel over mooie skigebieden beschikken. Hoewel ze qua liftinfrastructuur soms zijn ingehaald door andere populaire gebieden, zijn het terrein en de pistes soms van wereldklasse.

Zwitserland

Misschien wel het meest mondaine skidorp van de Alpen ligt in het Oberengadin in het zuidoosten van Zwitserland: Sankt Moritz. Een plaats waar naast mensen van adel, ook beroemdheden vakantie vieren. Gelegen op 1.856 meter hoogte aan een mooi meertje, is dit dorp in de winter verzekerd van goede sneeuw. Het skigebied mag er wezen: vier niet-aaneengesloten gebieden met 325 grotendeels boven de boomgrens gelegen pistekilometers, twee gletsjers en ontelbare freeridemogelijkheden. Als gastheer van twee Olympische Winterspelen en wereldkampioenschappen alpineskiën, heeft dit Zwitserse dorp een rijke wintersporthistorie. Al sinds het einde van de 19e eeuw komen er toeristen naar Sankt Moritz, waardoor dit één van geboorteplaatsen is van de moderne wintersport.

Ook het iets verder naar het westen gelegen Gstaad kende al vroeg welgestelde gasten. Dit dorp ligt een stuk lager dan Sankt Moritz op 1.050 meter, maar kent ook een groot en uitgestrekt skigebied met voornamelijk pistes tussen de bomen. Sneeuwzekerheid is er echter evengoed, omdat je skipas ook geldig is op de gletsjer van Les Diablerets (3.016 meter). Gstaad is van oudsher een gebied voor de rijken der aarde, wat terug te zien is in de klassieke hotels, restaurants en winkels in het dorp. Hoewel Gstaad niet over de wintersporthistorie van Sankt Moritz beschikt, kun je hier prima terecht als je op zoek bent naar de grandeur van vervlogen tijden.

Vreemde eend in de mondaine bijt in Zwitserland is Zermatt, een dorp in het zuiden van Zwitserland aan de voet van de Matterhorn. Het dorp is autovrij en heeft niet de grandeur van de eerdergenoemde Zwitserse skidorpen. Dat betekent echter niet dat je er niet terecht kunt voor een luxe en mondaine levensstijl. Het charmante Zermatt kent genoeg vijfsterrenhotels, sterrenrestaurants en chique winkels. En het beschikt over een skigebied van wereldklasse met een internationaal tintje: Zermatt deelt zijn skigebied namelijk met het Italiaanse (en veel minder authentieke) Breuil-Cervinia. Met een skigebied tegen de (Klein) Matterhorn met 322 kilometer aan pistes, de langste piste met het grootste hoogteverschil in de Alpen (maar liefst 22 kilometer en 2.375 meter!) én een gletsjer waar je 365 dagen per jaar kunt skiën, is Zermatt één van de topgebieden in de Alpen.

Frankrijk

In de 19e eeuw had je op zoek naar een luxe vakantie in de Franse Alpen weinig te zoeken. Tot de bekende familie Rothschild besloot daar wat aan te doen. In de jaren 1920 besloot men het 13e eeuwse dorpje Megève in de Haute-Savoie nieuw leven in te blazen, waardoor dit uitgroeide tot dé plek voor de Franse aristocratie. Dit op 1.113 meter gelegen dorp aan de voet van de Mont Blanc, kent inmiddels een rijke historie. Bedoeld als Franse tegenhanger van Sankt Moritz is de grandeur van vroeger nog goed zichtbaar in het straatbeeld en het dorp kent nog veel klassieke hotels en
restaurants. Gelegen op een hoogte tussen 850 en 2.353 meter, beschikt het dorp over een groot en sneeuwzeker skigebied (Evasion - Mont Blanc) met 263 kilometer aan pistes, verdeeld over drie niet aaneengesloten gebieden met allemaal een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc.

In Frankrijk zijn inmiddels meer bestemmingen ontstaan waar men niet op een euro kijkt. Courchevel en Val d’Isère hebben geen koninklijke historie, maar richten zich meer op de “nieuwe rijken”. Beide dorpen, gelegen in de Tarentaisestreek op zo’n 1.800 meter hoogte, zijn moderner dan Megève, maar zeker niet goedkoper. Ook hier vind je een aanzienlijk aanbod aan hotels en restaurants waar je een goed gevulde portemonnee voor nodig hebt. Courchevel ligt in één van de valleien van het bekende Les Trois Vallées en biedt maar liefst 600 kilometer aan aaneengesloten pistes. En hoewel Val d’Isère, samen met buurman Tignes, over “maar” 300 kilometer aan pistes beschikt, staat dit gebied bekend om zijn uitgestrektheid, sneeuwzekerheid en variatie aan afdalingen.

Val d'Isère
Val d'Isère

Oostenrijk

Dat royals nog steeds terecht kunnen in Oostenrijk bewijst Lech. Dit dorp is al sinds jaar en dag de wintersportbestemming van onze koninklijke familie. Lech en buurdorp Zürs, gelegen in het Arlbergmassief in het noordwesten van Oostenrijk, zijn klassieke Alpenbestemmingen met naast luxe hotels, restaurants en winkels ook één van de beste skigebieden van de Alpen. Samen met Sankt Anton vormen ze Ski Arlberg, een gebied met 300 kilometer aaneengesloten en sneeuwzekere pistes, moderne liften, oneindige freeridemogelijkheden en met Sankt Anton als bruisende aprés-ski bestemming.

Een ander dorp met een rijke historie is Bad Gastein, al kwam dat vooral door het helende water van de daar gelegen thermen. De toeloop van welgestelde badderaars zorgde ook hier voor de bouw van statige hotels met veel luxe en overdaad. En ondanks dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van de warmwaterbronnen, bleken de thermen voor de rijken der aarde geen reden om ook na de 20e eeuw naar deze plaats te blijven komen. Ondanks het feit dat het dorp over een mooi skigebied beschikt, staan veel van de chique hotels van toen nu leeg.

Oostenrijk kent nog meer bestemmingen die zich richten op een welgestelde clientèle, maar dan zonder de adellijke komaf. Dorpen als Kitzbühel en Obergurgl staan bekend als chique en duur om te verblijven, maar kennen niet de statigheid van eerder genoemde plaatsen. Beide dorpen beschikken bovendien over uitstekende skimogelijkheden met respectievelijk 181 en 112 kilometer aan pistes.

Italië

Italië kent in ieder geval twee skioorden die bekend staan als mondain: Cortina d’Ampezzo en Madonna di Campiglio. Cortina d’Ampezzo is een klassieke bestemming met historie en een centrum met dure winkels. Als gastheer van de Olympische Winterspelen van 1956, de wereldkampioenschappen alpineskiën van 1932, 1941, 1956 en 2021, en als opnamelocatie voor de Bondfilm For Your Eyes Only, is Cortina een beroemde plek in de Alpen geworden. Bij de Winterspelen van Milaan in 2026 zullen hier opnieuw de ski-onderdelen plaatsvinden, waardoor de olympische historie van het dorp verder vergroot wordt. Cortina d’Ampezzo ligt op 1224 meter hoogte in het oosten van de Dolomieten en heeft een 120 kilometer groot skigebied dat reikt tot een hoogte van 2.828 meter.

Madonna di Campiglio is de modernere, mondaine wintersportbestemming van Italië. Dit dorp heeft niet de naam en historie van Cortina, maar heeft de welgestelde wintersporter desondanks veel te bieden. Ook hier vind je volop dure winkels, hotels en restaurants en wordt er volop geflaneerd. Qua skigebied zit je in Madonna ook wel goed: met de Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta beschikt dit sfeervolle dorp over 150 kilometer aan pistes in alle moeilijkheidsgraden tussen 824 en 2.504 meter. Madonna di Campiglio deelt haar skigebied met onder andere Pinzolo en Folgarida en Marilleva in het Val di Sole.

Meer informatie over dit soort gebieden vind je op onze themapagina over luxe skivakanties. Maar er zijn vast nog meer plaatsen te bedenken waar je skiet als een koning. Kennen jullie er nog een paar?

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

San Cassiano is niet per se mondain, maar kent ook een extreem luxe hotel met inpandig sterrenrestaurant. Volgens mij 1 ster en daarbuiten nog een 2 sterren restaurant. Geen geflaneerd, geen dure winkelstraat, maar wel luxe.

Part of the game in veel genoemde dorpen is ook wel het ‘gezien willen worden’ volgens mij. Dat gehalte vond ik in obergurgl wel meevallen. Voordeel van dure gebieden is dat het, vaak, iets rustiger is en meestal zijn er ook wel prima betaalbare acco’s te vinden (als in, geen € 500 pppn).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik mis toch ook wel Verbier in dit lijstje. Chalets in Verbier zijn echt alleen weggelegd voor de aller rijkste van deze wereld.

Ik mis toch ook wel Verbier in dit lijstje. Chalets in Verbier zijn echt alleen weggelegd voor de aller rijkste van deze wereld.

Legidstyle op 03 jan 2022 08:46

Er staan idd best een aantal hele dure chalets, maar om Verbier nou mondain te noemen?

Disturbing the peace since 1975

En Arosa is natuurlijk ook niet te vergeten! Super chique gebied dat ook een grootse geschiedenis heeft.
Verder zat ik nog te denken aan Crans Montana.

FULL SEND

Ik denk dan ook even aan Wengen. ( wel vergane glorie)🤔

Born to run. B.S.

“Skien als een koningIN” ?? 😄

Davos zie je ook geregeld in dit soort lijstjes terugkomen. De parameters zijn voor iedereen wellicht anders.

Chamonix ook een plaats waar veel mensen komen om gezien te worden, en een aantal boetieks zijn echt wel aan de duurdere kant…

Ook in Meribel kun je heel goed je centen stuk slaan weet ik uit ervaring. En ook Charmonix is niet voor nix, klopt. Maar interessanter dan de “speeltuinen voor de rijken” is de discussie over goede prijs - kwaliteit - uitstraling balans. Bv; ik wil toch naar Val d’ísere, maar heb niet de portemonnee om daar down town iets te huren. Waar kan ik dichtbij toch ergens iets huren voor een fatsoenlijke prijs? Dan zou bv een appartement huren in la Daille een optie kunnen zijn. En zo zijn er vast vele tips om wel de lusten maar niet (alle) lasten te hebben.

*bericht bewerkt door Peter63 op 03 jan 2022 14:45

Intussen reden wij in St. Moritz gisteren langs een recent geopend filiaal van de Lidl. Het kan verkeren ;-).

Ik ben heel betaalbaar naar St Gervais geweest, aan de andere kant van de berg dan Megeve. St Gervais heeft wel luxe thermen maar is ook een beetje vergane glorie. Wel een schitterend skigebied dat heel onbekend is bij Nederlanders en om de hoek bij Chamonix. Ik hadd particulier een klein chalet gehuurd via de lokale toeristendienst.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie