Getest: Julbo The Peak LT ski- en bergsporthelm

Rogier op 03 februari 2024· geen reacties

The Peak Lt van Julbo
The Peak Lt van Julbo

Toerskiërs hebben een probleem; tijdens een klim hebben ze eigenlijk een andere helm nodig dan tijdens de afdaling. Outdoorfanaten hebben ook een probleem: hun garage raakt snel vol met allerhande helmen, allemaal met verschillende normeringen. En last but not least, vinden jullie skihelmen ook vaak niet zwaar? Voor al deze problemen bedenken steeds meer helmfabrikanten oplossingen. Helmen die voor verschillende sporten bruikbaar zijn. Zo hebben wij de Peak LT van Julbo getest. Een skihelm die ook als bergsporthelm gebruikt mag worden. Dit zijn onze bevindingen.

Garage vol helmen

Buitensporters hebben vaak een hele garage vol met verschillende helmen. Ik wel tenminste. Zo heb ik racefietshelmen, mountainbikehelmen (enduro en downhill), skihelm en bergsporthelmen. En dat allemaal 2, 3 of 4 keer want al mijn gezinsleden gaan graag op stap in de natuur met sporten waar je helmen voor nodig hebt. En dan kayakt en parasailt er nog niemand in mijn familie zelfstandig. Veel van deze helmen zijn niet onderling uitwisselbaar. Want de gevaren komen bij alle sporten uit verschillende hoeken. Al deze helmen hebben verschillende testen doorlopen om geschikt te zijn voor de verschillende sporten. Dat heeft het voordeel dat de helm je de meest perfecte bescherming (en comfort) per sport biedt, maar het nadeel is dat je veel verschillende helmen nodig hebt en soms lopen de sporten ook door elkaar heen.

null

Verkeerde helm: gevaarlijker

Soms is het verwisselen van het type helm per type sport geen heel erg groot probleem. Een enduro mtb-helm op een racefiets is wat warm maar biedt evengoed goede bescherming. Echter, er zijn ook helmen die de sport die je beoefent gevaarlijker kunnen maken. Zo zijn er ouderwetse klimhelmen (met alleen een harde buitenschaal die ver van je hoofd afstaan) die bij een val in de poedersneeuw als een soort schep werken. Dat kan levensgevaarlijke nekblessures opleveren. Maar daarentegen zijn skihelmen weer slechter in het tegenhouden van vallende stenen. Toerskiërs die in steil terrein omhoog klimmen staan dus voor een lastige keuze. Alhoewel er tegenwoordig genoeg bergsporthelmen zijn die veel door toerskiërs gebruikt worden, en veiliger zijn dan die bovengenoemde ouderwetse schaalhelmen, zijn deze niet getest voor de typische ski-impacten.

null

De Julbo Peak LT

De Julbo Peak is een skihelm (EN1077B) en een bergsporthelm (EN12492) ineen. Deze helm is duidelijk op de markt gezet voor veeleisende toerskiërs, maar heeft niet alleen voor toerskiërs veel te bieden. Wij hebben deze helm al meerdere seizoenen getest. En hier zijn onze bevindingen.

Pasvorm & comfort

De pasvorm van helmen is persoonlijk. Dus hier kunnen we geen algemeen testoordeel over geven. Buiten dat zat deze helm bij onze testpersonen gewoon goed. De padding is aangenaam maar wel iets dunner dan bij veel skihelmen (voor mij persoonlijk is dit een plus) en de ventilatie is zeer goed. Deze is echter niet open of dicht te zetten. Het grote pluspunt bij het dragen van deze helm is het gewicht. Deze helm is heel licht voor een skihelm (wel weer zwaarder dan een bergsporthelm), en dat vind ik erg prettig. Je hebt hem per slot van rekening de hele dag op.

Licht en sterk

De helm weegt 344 gram (zelf gewogen) wat makkelijk 200 gram lichter is dan een gemiddelde skihelm. Wel is dat dan weer 100 gram zwaarder dan mijn bergsporthelm. Maar die is duidelijk minder veilig in de afdaling. Ondanks het lichte gewicht is het een slijtvaste helm. Wij hebben al meer dan twee jaar een PAEK LT helm in gebruik in huize Van Rijn en buiten het Boa-wieltje dat wat kuren begint te vertonen is de helm nog perfect. Let wel, er wordt wekelijks meerdere keren met de helm geskied. Dus dit gaat om vele skidagen.

Licht dus prettig op de rugzak
Licht dus prettig op de rugzak

Ideaal voor toerskiërs…

De Julbo Peak LT is een ideale toerskihelm. De helm is licht genoeg en koel genoeg om ook tijdens de klim op te zetten. Ook biedt de helm betere bescherming tegen vallende objecten als je in steiler terrein onderweg bent. En de helm biedt betere bescherming tijdens de afdaling dan een bergsporthelm. Verder heeft deze helm natuurlijk clips voor een hoofdlamp voor vroege starts, iets wat gewone skihelmen nooit hebben. Kortom, voor avontuurlijke toerders is deze helm zeker een overweging waard! En het lichte gewicht maakt deze helm ook ideaal op de rugzak, daar hij een stuk lichter is dan gewone skihelmen. Dus ook als je geen alpiene bergsporthelm voor de klim nodig hebt, is dit ook een goede keuze.

null

…en voor outdoormensen in het algemeen

Daarnaast is dit een ideale helm voor wintersporters die in de zomer ook graag andere outdooractiviteiten doen. Deze helm kun je prima gebruiken als je een eerste alpiene bergtop beklimt of als je een mooie via ferrata wilt doen. Voor die-hard bergsporters is deze helm te veel een winterhelm en te zwaar, ook met de lichtere en koelere meegelevere zomerpadding, maar als je in de winter graag skiet en in de zomer af en toe wat klimt of klautert, dan heb je aan deze helm een hele goede!

Maar niet alleen voor toeren en outdoor

Het lichte gewicht maakt deze helm wat mij betreft natuurlijk ideaal voor iedereen die graag een lichte helm heeft (ja, ik weet het: dit is een beetje een open deur). En een lichte helm is, als je er eenmaal aan gewend bent, echt heerlijk. Zeker voor kleinere mensen, dames en kinderen zijn lichte helmen ideaal. Mijn dochter Lisa heeft dan ook een van onze Peak LT helmen vakkundig ingepikt als skihelm. Want zoals ze zelf zegt: “Je hebt niet door dat je hem op hebt”.

Eindoordeel Julbo Peak LT

Voordelen:

  • De ideale helm voor toerskiërs
  • Te gebruiken als bergsport- en skihelm
  • Zeer goed geprijsd voor dit type helm

Nadelen

  • Te zwaar en te groot als pure bergsporthelm
  • Boa wieltje kan steviger gemaakt worden
  • Ventilatie niet open of dicht te zetten
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie