Live: zo is het momenteel in het Gasteinertal

ChristopheJ op 14 februari 2024· 8 reacties

Spel van zon en wolken
Spel van zon en wolken

Na mijn korte trip naar Bad Hofgastein vorig jaar (waarvan je hier het verslag kan lezen) logeren we dit jaar met gans het gezin en de vrienden in het Gasteinertal met Bad Gastein als uitvalsbasis. Een live verslag over groene dalen, verse sneeuw en witte bomen.

Mooi opgefrist

Het statige Bad Gastein ligt met zijn 1000 meter hoogte nog net iets te laag om te kunnen genieten van een spierwit dal. Afgelopen dagen deden de diverse sneeuwbuien hard hun best om daar verandering in te brengen maar verder dan een 1250 meter kwam die sneeuwgrens niet. Maar … het sneeuwde afgelopen dagen wél regelmatig. Ik bedank ‘Frau Holle’ alsnog met beide handen want dit was écht nodig.

Alles boven de 1250 meter kreeg dus een mooie opfrisser en op de top een prima verse laag sneeuw en diep winters uitzicht. Eén van mijn favoriete uitspraken is: ''Het is niet wat het is, het is wat je ermee doet". In dit geval: als eerste de lift op om te genieten van de beste omstandigheden en die vallen wat mij betreft best mee zoals je op deze foto’s kan zien:

Witte bomen en veel contrast

Je zag het in de foto’s, ik heb een zwak voor witte bomen. Pas dan is het écht winter. En die zijn dus momenteel nog mooi aanwezig. De skiroutes ertussen laten niet vermoeden dat het contrast met het groene dal zo groot is. De blauwe dalafdaling naar Bad Gastein krijgt, zeker in de namiddag, hierdoor een extra dimensie: papsneeuw en buckles. Maar kom, ze is open. Is het omdat we drukker gewend zijn? Of laten wintersporters skidagen als deze ook écht links liggen omdat overal geschreeuwd wordt dat de omstandigheden niet goed zijn? In elk geval, het is naar mijn gevoel helemaal niet druk in dit skigebied.

Voor ‘goede’ sneeuw moet je dus boven zijn. En daar is wel écht voldoende én goede sneeuw aanwezig. We skieden gisteren (dinsdag) vanuit Bad Gastein via het ‘Ski Center Angertal’ naar Bad Hofgastein. Daar hebben we de dalafdaling wel gelaten voor wat ze is, Bad Hofgastein ligt nog lager met 857 meter. En om nog een laatste contrast uit te spelen: ondanks mooi weer met enkele opklaringen was de lift richting de ‘Hohe Scharte’ wegens wind gesloten, die moeten we later deze week nog opzoeken. Veel skiplezier iedereen tijdens deze vakantieweken! Ik maak me voor de komende weken niet teveel sneeuwzorgen gezien de mooie hoeveelheden bovenaan.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Ondanks de situatie in het dal toch mooie plaatjes en blij te horen dat het hogerop prima is. Zit over 3 weken in Bad Gastein dus fingers crossed dat het voor die tijd nog afkoelt met een mooi laagje sneeuw. Was van plan een dag Dorfgastein/Grossarl mee te pakken. Ben je daar toevallig ook nog deze week? Erg benieuwd naar de condities daar.

Leuke update. Maar ligt de dalafdaling naar Bad Hofgastein er echt zo slecht bij dat je hem moet mijden? Vanaf de top van de Höhe Scharte terug naar het dal in Bad Hofgastein is zonder twijfel mijn favoriet, die 1450hm kan ik soms wel 5 keer achter elkaar doen en is de absolute meerwaarde van dit gebied😍

In Gastein is het allemaal nog prima te doen. Jammer van de hohe Scharte, dat is wel een top afdaling! Het Uitwijk naar Sportgastein (einde van het dal, alpinegebiedje) is ook aan te raden. Wel alleen met auto of skibus te bereiken. Leuk voor een dagje of meer (niet druk, en eigenlijk de meest uitdagende en snelste pistes uit het hele Gastein dal) … de off piste afdalingen aan de achterzijde daar zou ik wel laten voor wat het is, vooral als je niet bekend bent met het gebied.

Ik ben benieuwd hoe het er volgende week bij ligt. Is het gebied ook te doen voor de minde ervaren wintersporter?

Leuke update. Maar ligt de dalafdaling naar Bad Hofgastein er echt zo slecht bij dat je hem moet mijden?

Amelm op 14 feb 2024 10:22

Ik heb 'm net om 12:45u tot het middenstation gedaan en ik vond het nog wel meevallen. Zeker bovenste gedeelte was nog redelijk. Tegen het einde wel ijzig, maar als je wat ervaring hebt wel te doen. Gisteren eind van de dag afdaling van het middenstation tot het dal gedaan. Daar was weinig plezier uit te halen. Veel bulten.

@maarten448 … die staat normaal nog op de planning morgen of overmorgen, hou je op de hoogte.
@amelm … inderdaad, die wil ik zéker nog doen die afdaling. Wat de dalafdaling betreft kan ik enkel bevestigen wat @micko zegt : tot midden zéker goed te doen. De rest kan ik niet over oordelen.
@allovello … net terug van Sportgastein, dat was genieten met grote G: topsneeuw, niet te druk, mooie pistes!

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Leuk om te lezen Maarten! Wij zitten volgende week in de buurt. Wij twijfelen een beetje in welke plaats we de kinderen op skiles willen doen. Alpendorf (waar we iets dichterbij zitten met onze accommodatie) of Bad Hofgastein. Kan iemand ons advies geven met de huidige sneeuwcondities en vakantiedruktes?

Alpendorf is altijd drukte. Het is snow space. Wij zitten nu ook in bad Gastein. 2de keer vindt het hier helemaal prima. Was blij dat we hier zitten toen we van de week door Maria Alm reden zag het er treuriger uit. Ik vind dat alles hier afdaalt tot 1300 meter is net nog genoeg. Buiten de dalafdalingen. Al is die van bad hofgastein wel geweldig vanaf de hohe scharte. Sportgastein ook fan van, natuursneeuw boven de zwarte met kanonnen naar onder. Ik ben met de kerst ook geweest in Montafon, maar hier vind ik alles ook optimaal goed. Behalve misschien laatste kleine stukjes. Zeker niet slechter dan vorig jaar. Dat het dal groen ben ik eigenlijk nooit anders gewend. Ik vind skiën doe je op een berg niet naar een zogenaamd gezellig dorp. Zal toch vaak rotzooi zijn is mijn mening onderin. Ik heb in ieder geval genoten deze week in sportgastein / schlossalm / stubnerkogel, maar ook grossarl en dorfgastein waren de condities goed

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie