Extreem wisselvallig maar sneeuwkansen nemen toe

Roel op 14 november 2023· 6 reacties

De sneeuwgrens heeft zich tot in het hooggebergte teruggetrokken (webcam Monte Rosa, 2883m)
De sneeuwgrens heeft zich tot in het hooggebergte teruggetrokken (webcam Monte Rosa, 2883m)

Er zijn van die dagen dat je niet weet waarmee je het weerbericht moet beginnen. Dat is vandaag het geval, want moet je het hebben over de absurd hoge sneeuwgrens van dit moment, de plaatselijke wateroverlast die mogelijk is, of de sneeuwkansen die op langere termijn in de lagere gebieden gaan toenemen? Ik kies dit keer voor het laatste, al zijn er nog vraagtekens.

Hogedrukontwikkeling

Zo onbestendig, zacht en nat het ook is, op langere termijn stijgen de kansen op een meer winterse setting. Er hangt verandering in de lucht maar dan moeten de puzzelstukjes goed vallen. De lange termijnberekeningen laten volgende week namelijk de ontwikkeling van een hogedrukgebied op de oceaan zien. Daarmee zou er een einde komen aan de onophoudelijke stoet van (warmbloedige) oceaandepressies die nu het Europese vasteland optrekken.

Zeker zo belangrijk is echter dat die hogedruk ervoor zorgt dat koudere lucht makkelijker naar Europa kan stromen. Daarmee kunnen de sneeuwkansen ook in de lagere gebieden flink toenemen. Ter indicatie zie je hieronder de kaart van het Europese model (ECMWF) voor donderdag 23 november die met dit scenario komt. Er ligt een hogedrukgordel op de oceaan (H-tjes) waarlangs koele zeelucht vanuit het noordwesten richting Europa stroomt. De sneeuwkansen nemen hierdoor toe, mogelijk ook in de lagere gebieden. Zoals gezegd, dit is nog geen uitgemaakte zaak, laat staan dat er details te geven zijn. Desalniettemin een ontwikkeling die we in de gaten moeten houden voor de tweede helft van november, want we zien deze ontwikkeling al een paar dagen in de kaarten terugkomen.

null

Al eerder sneeuw

Ook op kortere termijn zijn er trouwens sneeuwkansen, maar dan op bepaalde momenten. Deze week volgen de storingen elkaar in rap tempo op met veel regen. Die storingen ontstaan op het grensvlak van zachte en koelere lucht. Komen we in die koelere lucht dan kan het ook sneeuwen en dat is wat we vrijdag zien. Een storing trekt dan rakelings langs de Alpen met aan de achterzijde de instroom van koele lucht waarin het vooral in Oostenrijk tijdelijk tot in de dalen gaat sneeuwen. In de animatie van de sneeuwverwachting zie je die ontwikkeling mooi terug. We beginnen met veel grijs (regen) maar richting de vrijdag gaat dit op steeds meer plaatsen over in sneeuw.

Het zou een lekker goedmakertje zijn voor de dooi die nu gaande is. +4 graden op de Idalp bij Ischgl, +11 graden in Sulden am Ortler (1900m) en +1,7 op de Pitztaler Gletscher zijn geen cijfers om blij van te worden. In dat kader stuurde Wouter deze (natte) foto’s door vanuit het Oostenrijkse Tux.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

https://www.jungfrau.ch/webcams/eigergletscher/#/

De hele basislaag onder de circa 2.500 meter is alweer weggespoeld. Voor zover die basislaag niet al compleet verwaaid was.

Mr. Slow

Komende dagen maar even geen webcams kijken…

Let it snow

Weerbericht van vandaag in Tirol:
(Vertaald middels Google)

Gevaar voor modderstromen en overstromingen
Op één na hoogste waarschuwingsniveau: Het land waarschuwt voor grote hoeveelheden regen in delen van Tirol

Vooral in de districten Reutte en Landeck neemt het risico op aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen toe als gevolg van aanhoudende regenval. Het waarschuwingscentrum voor zwaar weer gaf het op één na hoogste waarschuwingsniveau.

Innsbruck, Reutte – De meetpunten in Tirol registreren sinds het weekend aanzienlijke regenval en dit patroon zal zich dinsdag voortzetten, vooral in de Noordelijke Alpen. De deelstaat Tirol waarschuwde daarom de bevolking, vooral in het district Reutte, voor grote hoeveelheden regen. Volgens prognoses worden er neerslaghoeveelheden tot 70 liter per vierkante meter verwacht. Vooral het Lechtal en het Tannheimer Tal worden getroffen. Puin, aardverschuivingen en overstromingen kunnen lokaal voorkomen, aldus het rapport.

De bevolking wordt opgeroepen onnodige reizen en wandelingen te vermijden en ramen, deuren en dakluiken te sluiten.
Elmar Rizzoli, hoofd van het Centrum voor Rampenbeheersing
Het waarschuwingscentrum voor zwaar weer heeft dinsdag een rode weerwaarschuwing afgegeven voor delen van de districten Reutte en Landeck, het op een na hoogste waarschuwingsniveau. Voor de overige gebieden in de Noordelijke Alpen is dit het derde hoogste niveau.

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Lekker!! Dan noemen we dit alvast Vorweihnachtstauwetter!
Hebben we dat weer gehad en kunnen we nu op weg naar een topwinter in de Alpen.

null

Toegangsweg naar val d’isere afgesloten door noodweer, noodopvang is geactiveerd

Het kan ook niet normaal met dat weer.
Veel te droog… Veel te nat!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie