Hoogstandje: Top Mountain Star in Obergurgl

Edo op 17 maart 2024· 3 reacties

Top Mountain Star, Obergurgl-Hochgurgl. Bron: gurgl.com
Top Mountain Star, Obergurgl-Hochgurgl. Bron: gurgl.com

Niet alleen de ligging maakt deze ‘hut’ een hoogstandje, ook de architectonische vormgeving is om over naar huis te fotograferen. Ik heb het over de Top Mountain Star bovenin het Oostenrijkse skigebied Obergurgl - Hochgurgl.

Swarovski-stenen

Er bestaat geen formule voor een trekpleister. Het blijft altijd maar afwachten of een bouwwerk een succes wordt of niet. Obergurgl-Hochgurgl heeft er in ieder geval alles aan gedaan om van hun Top Mountain Star een ster te maken, bijvoorbeeld door er talrijke Swarovski-stenen in te verwerken. Een marketingstunt die niets zegt over de architectonische schoonheid, maar de markante vorm van het uitzichtplatform wel laat schitteren. De creatie op de smalle berggraat lijkt nog wel het meest op een preekstoel die hoog boven het skigebied uittorent.

3.027 meter

Het skigebied van de verwante dorpen Obergurgl en Hochgurgl ligt helemaal aan het einde van het Ötztal. Het staat bekend als een meer mondaine wintersportbestemming. Het prijsniveau ligt dan ook hoger dan bij de grotere broer Sölden, een stukje terug in de vallei. Misschien ook wel logisch. Met zijn 2.130 meter is Hochgurgl het hoogstgelegen hoteldorp van Oostenrijk. Met zo’n USP ga je niet met je prijzen zakken. Ook de 112 kilometer aan pistes zijn niet laag te noemen. Het hoogste punt tikt maar liefst de 3.027 meter aan, maar het is geen gletsjergebied. Precies hier, bij het bergstation van de vierpersoons Wurmkogl II-stoeltjeslift, vind je de Top Mountain Star.

De aangetrokken Duitse architect, Peter Schuck, is geen onbekende met bouwwerken op grote hoogtes. Zo is hij medeverantwoordelijk voor de Big 3-uitzichtplatformen van Sölden. Als professor van de vakschool van design en architectuur in München weet hij als geen ander een ontwerp aan zijn omgeving te koppelen. Voor Obergurgl-Hochgurgl kiest hij voor een 360 graden uitkijkplateau, zodat je zowel naar Oostenrijkse als Italiaanse bergpieken kan turen. Zelfs de Dolomieten zijn te zien. De creatie is in 2006 geopend.

Bron: gurgl.com
Bron: gurgl.com

Bouw op een richel

De gekozen bouwlocatie op een klein zadel net onder de top van de Wurmkogl is niet de makkelijkste. Zo moest er op 3.000 meter hoogte worden gewerkt, wat de productiviteit niet ten goede komt. Daarnaast is er weinig werkruimte: de rotsachtige richel is slechts zes meter breed, met aan beide kanten honderden meters afgrond. Gelukkig is hij breed genoeg om een fundering op te verankeren. Hierop is een anderhalve meter dikke betonnen toren geplaatst die op zijn plek wordt gehouden door 25 rotsankers met een gemiddelde lengte van acht meter.

Daarboven bevindt zich het 120 vierkante meter grote horecagedeelte: een ronde ruimte met een doorlopende glazen gevel die bij mooi weer kan worden opengeschoven om binnen en buiten samen te voegen. Het is in feite de moderne vertaling van de klassieke Schirmbar, zoals je die overal in Oostenrijkse skigebieden tegenkomt. De metalen constructie is van thermisch verzinkt staal. Dit materiaal is sterk, extreem flexibel en onderhoudsvrij, dus bij uitstek geschikt voor hooggebergtelocaties, waar het door de harde wind – tot wel 200 km/u – en kou veel te verduren krijgt.

360 graden

Op de met Swarovski-stenen bezaaide ronde houten bar, zijn twaalf verlichte sterrenbeelden verwerkt. Erboven een koepel van glas, omringd door uitstekende balken: de stralen van een ster. De kroon op het werk is een rondlopende galerij waarop men stap voor stap door het 360 graden panorama kan bewegen. Op de balustrade zijn de omringende bergen en de afstand tot diverse steden afgebeeld. Doordat de galerij over de rand hangt, krijg je het gevoel alsof je in de wolken zweeft. Is het platform te vol, dan kun je ook doorlopen over de berggraat. Een metalen voetpad leidt naar een laatste uitzichtpunt, vanwaar je ook een mooie paparazziplek hebt om met de ster op een selfie te gaan.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Leuk item, en bij mooi weer zeker een aanrader wat een uitzicht ,ook kan iedereen zijn eigen piste kiezen. Een leuke blauwe en Zwarte om weer richting dal te gaan.
En als je er toch bent ,zeker als motor liefhebber. Ga dan ook bij het TOP mountain motorcycle museum langs.

Ding is wel serieus vaak dicht.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

null
null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie