Mijn tips in de Pays des Ecrins

Rogier op 17 november 2023· 7 reacties

null

Elk jaar ontvang ik tal van vragen over mijn thuisgebied, de Pays des Écrins. Zoals jullie weten, heb ik mijn hart verloren aan deze bergen. Ik ben hier niet voor niets gaan wonen. Om vragen voor te zijn (maar die mogen jullie altijd sturen hoor) en wintersporters te helpen, geef ik hier vijf tips waarmee ik jullie een beeld wil geven van het gebied en de redenen waarom ik zo gek ben op de Pays des Écrins.

Mijn favoriete pistes

Het kiezen van een favoriete piste is lastig, omdat dit afhangt van met wie je bent en wat je plannen zijn. Met kleine kinderen maak ik heel andere keuzes dan wanneer ik met een groep vrienden wil knallen. Hier zijn wat tips:

Op de baby in Pelvoux
Op de baby in Pelvoux

Kleine kinderen leren skiën

Volgens mij is er geen betere plek dan de Front Neige in Pelvoux om kleine kinderen te leren skiën. De eerste meters kunnen ze bij ‘het touw’ oefenen. Daarna kunnen ze de overstap maken naar de Baby, waar ze kunnen leren remmen en bochtjes maken. De ultieme test of kinderen klaar zijn om verder het gebied in te gaan, kan op de Chateau d’eau plaatsvinden, een best pittige groene piste maar wel een waar je echt lekker kunt leren skiën. En dat allemaal vlakbij een fijn restaurant waar je snel naar binnen kan voor een warme choco.

Heerlijke pistes in Puy
Heerlijke pistes in Puy

Met kinderen of al cruisend

Een van mijn favoriete pistes (in alle skigebieden samen) is de Crête in Puy Saint Vincent. Het is een lange, glooiende blauwe piste. Hier kun je zowel lekker snel skiën als rustig cruisen. Naast het feit dat deze piste fantastisch is om op te skiën, is het ook landschappelijk een prachtige route. Je kijkt uit over het wilde Fourneldal, waar je bij goed kijken honderden bevroren watervallen kunt zien. Aan de andere kant zie je de reusachtige bergen van het Écrins-massief. Vervolgens ski je door de mooie lariksbossen weer het gebied in. Een absolute aanrader.

Strakke preparatie op de Crete in pelvoux
Strakke preparatie op de Crete in pelvoux

Knallen op staalkanten

Buiten de vakanties rond 9:00 uur (of een uurtje later) op de Crête in Pelvoux. Een steile rode piste die altijd perfect geprepareerd is. Dit is de piste die ik vaak samen met mijn vrouw Sandra doe als we twee tot drie uurtjes hebben in de ochtend. Afdaling na afdaling, vaak ben je bijna alleen en heb je de piste voor jezelf. Volledig op je staalkanten naar beneden carven!

Zo veel meer
Zo veel meer

Veel meer

Maar eigenlijk is het moeilijk om een verdere keuze te maken. Ik kan enorm genieten van de Draye-piste met de opeenvolging van muren, de flowy rode Bergerie, de pittige Clot d’AVal en de prachtige Bois de Coqs. En dan heb ik het nog niet gehad over de steile pistes (rood en zwart) vanaf de Pendine, de favoriete pistes van mijn dochter. Kortom, Puy en Pelvoux zijn zeker niet de grootste skigebieden, maar wat mij betreft is de kwaliteit van de pistes buitengewoon hoog!

Dikk epoeder rijdens de sneeuwval
Dikk epoeder rijdens de sneeuwval

Mijn recept om te freeriden en te toerskiën na verse sneeuw

Er is volgens mij niets mooier dan door diepe sneeuw te skiën en daarvoor zit je in de Pays des Écrins helemaal goed. Het is een van de redenen waarom ik hier woon! Hier deel ik graag mijn recept voor als het hard sneeuwt in de Écrins.

Tijdens de sneeuwval: op dit moment kun je niet beter zitten dan in Puy Saint Vincent. In dit gebied zijn er verschillende freeride zones. Dit zijn pistes die niet geprepareerd worden, maar wel beveiligd zijn; zo kun je veilig genieten van de poedersneeuw. De vele bomen zorgen ervoor dat je genoeg zicht houdt. Mijn aanrader is de Bois de Coqs. Let op, ga hier niet zomaar off-piste, ten eerste is er een ‘wildschutz’ en ten tweede vind je hier rotskloven waar je in kunt vallen. Maar op de veilige pistes is voldoende te skiën. Een andere aanrader op poederdagen is La Draye, veel skiërs lijken deze piste te vergeten, dus hier kun je poederrun na poederrun maken.

Off-piste in Pelvoux
Off-piste in Pelvoux

Na de sneeuwval: na de sneeuwval, en als de condities veilig zijn, kun je met de juiste kennis en materiaal (of met een goede berggids) off-piste gaan bij het skigebiedje van Pelvoux. Lekkere speelse hellingen in het zonnetje. Veel mooier dan dit wordt freeriden niet.

Dikke poeder vanaf La Blanche
Dikke poeder vanaf La Blanche

En dan, als deze off-piste hellingen zijn opgespoord en de sneeuwcondities nog wat veiliger zijn geworden, plak je de vellen op om richting La Blanche te klimmen, boven Pelvoux. Deze bergtop is een ruime 700 meter klimmen en levert je een geweldige afdaling op. De sneeuw is eigenlijk altijd goed, en het is altijd mogelijk om je eigen sporen te trekken, zo breed is het terrein! Wil je meer toerskitips in de Pays des Ecrins? Klik dan hier.

Het mooiste dal op langlaufski’s

Sinds een paar jaar ben ik ook een fervent langlaufer geworden. Ik heb ontdekt dat langlaufen echt een heerlijke sport is, zowel fysiek als landschappelijk. Alle loipes hebben hun charme, maar er is er één die er echt bovenuit springt. Na een koude ochtend kan ik iedereen enorm aanraden om de Vallée d’Onde in te gaan. Deze route is ongelooflijk mooi; langs de rivier liggen rijpkristallen en het uitzicht op de bergen boven dit dal is werkelijk ongeëvenaard. In de winter is dit een van mijn favoriete plekken.

De sfeer op deze langlaufloipes is trouwens ook altijd heerlijk. Lekker sportief op de wat moeilijkere tochten, maar speels en gemoedelijk rondom de vlakte van Vallouise. Hier kunnen kinderen sleeën en leren langlaufen. Ook kun je hier in een band achter een paard worden voortgetrokken (plezier gegarandeerd) en genieten van een kop warme chocolademelk. Voor een dag waarop je niet per se wilt skiën, is de vlakte rondom Vallouise een aanrader. Grote kans dat je mij hier samen met mijn familie tegenkomt.

null

En dan, de rust

Natuurlijk ga je op wintersport voor de mooiste pistes of de dikste poeder. Maar wat voor mij ook een reden is dat ik in de Pays des Écrins ben blijven hangen, is de rust. Het is niet alleen een skigebied, maar een berggebied. Dat maakt het heerlijk om te wonen en te verblijven als je niet per se elke avond behoefte hebt aan een bruisende après-ski. Ik geniet er namelijk ook van om 's avonds door de bergen te wandelen en te genieten van de zonsondergang, de fonkelende sterren aan de hemel, of 's ochtends vroeg van een prachtige zonsopkomst in een ongerepte natuurlijke omgeving. Dat is waarom ik hier zo gelukkig ben, en ik ben er vrij zeker van dat de meeste wintersporters een geweldige tijd kunnen hebben in de Pays des Écrins. En als je hier eenmaal bent geweest, is de kans groot dat je terugkomt. En dan heb ik het nog niet eens over de zomer gehad. Laten we dat maar voor een andere keer bewaren…

Wie van jullie is weleens in de Pays des Ecrins geweest, en wat vinden jullier van dit bergdal? Laat het me weten in de reacties.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En welke pistes raad je aan voor toeren op de piste? Of mag dat daar niet?

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

In Puy is een hele mooie toerskitocht uitgezet net naast de pistes (veel leuker dan op de pistes).
En anders zou ik de langlaufloipe naar Les Têtes aanraden vanuit 1400. Is een langlaufloipe, maar steil genoeg om te toeren, en best een leuke afdaling!

Click. Click. Peace

Mooi stuk @rogier
Toevallig vandaag je podcast over Pelvoux geluisterd. Daar wordt ik wel enthousiast van! Lijkt me een heerlijk puur gebied.

Sportieve groet, Luuk

Mooi beeld geef je weer over Pays des Ecrins.
Skiën kunnen we niet, maar wandelen wel. Hoe kunnen we in de sneeuw zonder met een skilift te gaan, mooie wandelingen vinden?
Dit jaar gaan we voor de tweede keer wandelen in de sneeuw, als het er flink gesneuuwd heeft!. De eerste keer zijn we dicht bij in slaapverblijf gebleven.
Groetjes Yvonne.

Er zijn ontelbare mooie winterwnadelingen te doen in de Ecrins. Hiervoor hoef je geen enkele lift te nemen

Om er maar een paar te noemen:
Pelvoux - Ailefroide
Puy 1600 - Narreyroux
Maison du Miel - Narreyroux
Vallouise - Pelvoux
Balkon wandeling boven Pelvoux
Les Têtes
Col de Pousterle

Click. Click. Peace

Wij zijn, mede dankzij de vele mooie berichten van @rogier, inmiddels zowel in de zomer als in de winter een keer geweest. En inderdaad, echt geweldig. Zoveel te doen en te bevelen en zo’n betoverend mooie omgeving. Ik snap je wel Rogier!

Een mooi promofilmpje ! Kan zo op hun officiële website. Nog maar 1 maal geweest in de zomer. Prachtig gebied. Stond op de planning voor de winter. Maar voor uiteindelijk voor Vars gekozen dit jaar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie