Voor de 12e Snow Show van dit seizoen neem ik je samen met Arjen mee naar Silvretta Montafon. Daar beginnen we onze ontdekkingstocht door vanuit het dorp St. Gallenkirch meteen richting de Grasjoch en de Hochjoch om lekker op te warmen met de de langste afdaling in Vorarlberg: zo’n
1700 hoogtemeters schoon aan de haak!

Silvretta Montafon: je kunt er alle kanten mee op!

We komen onderweg van alles tegen. Zo is er de langste skitunnel ter wereld (476 meter lang), er is een echt groot snowpark met een groot hoogteverschil en heel veel verschillende niveau’s en de nieuwe dalafdaling vanuit Versettla richting Gaschurn is ook echt de moeite waard. Arjen weet me ook nog te vertellen dat je bij de Kreuzjoch en de Grasjoch als freerider helemaal uit je dak kunt (als het net gesneeuwd heeft dan). Een hoogtepunt van een geheel andere categorie is de Vinnova, de wijnbar behorende bij de Nova Stoba. In deze hoogste wijnbar van Vorarlberg is de wijnkaart tien keer zo groot als de spijskaart, dus ik pak even lekker een lekker wijntje bij mijn lunch!

Nog meer afwisseling: een sneeuwschoenwandeling

We maken een sneeuwschoenwandeling naar de hut waar we deze avond gaan overnachten (én dineren) die ons al bijna naar Zwitserland brengt. Daarvoor zouden we dan nog een bergkammetje over moeten, terwijl een beekje oversteken met sneeuwschoenen al een uitdaging blijkt te zijn. Maar we komen aan in een heerlijke authentieke berghut, waar we lekker bijkomen van een fraaie dag wintersporten.

Fris weer op weg voor de Madrisa Rundtour - dat was het idee in ieder geval

We beginnen vanuit Gargellen aan de Madrisa Rundtour. Dit is een skitour van 5 tot 8 uur die je over de grens met Zwitserland én weer terug brengt. Helaas blijk ik na mijn eerste wandeling omhoog toch nog teveel last te hebben van een coronabesmetting, dus moet ik Arjen alleen verder laten gaan. Hij gaat samen onze gids Zwitserland in met een afdaling die stiekem zwaarder is dan de weg omhoog. Maar gelukkig is er ook nog het OV en een lift om hem naar een pad tussen de fraaiste Alpentoppen te brengen, waar hij maar wat staat te genieten van de prachtigste uitzichten. Nog één afdaling en dan vang ik hem weer op, balend en wel.

Silvretta Montafon is dus lekker divers!

Het is een echt groot, all-round gebied, waar je lekker lange afdalingen kunt maken. Maar er zijn ook pistes als de Black Scorpions: een verzamelnaam voor de snelste afdalingen in het gebied. En er is dus ook nog genoeg te doen voor mensen die eens iets anders willen doen dan skiën. Nou kunnen wij ons daar verder niets bij voorstellen, maar ze zijn er. Een laatste pré voor Silvretta Montafon: het is lekker (nou ja, relatief dan) dichtbij!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Condities zagen er niet heel goed meer uit. Vind het wel een leuk gebied!

Prachtig filmpje weer over een mooi gebied. Goed dat er een aantal liften zijn verbeterd, een paar jaar geleden was het oud en wat chaotisch vond ik. Restaurant Nova Stuba heeft m.i. weinig met bergen te maken en vandaar piste 50 en 51 naar beneden waren altijd kapot geskied. Gargellen vond ik een echt Winterwonderland.

Leuk gebied. 5 jaar geleden in St. Gallenkitch gezeten in een toen splinternieuw appartement. Après ski moet je er niet zoeken maar mooie pistes en een afwisselend gebied krijg je er wel voor terug. Dat de liften verbeterd zijn is wel een pluspunt. De aanrijtijd vanuit Nederland is ook gunstig! Wij zaten er in januari en het was er heel erg rustig toen.

🏂

Aan de beelden te zien, is de opname gemaakt eind maart. Je kan buiten de pistes het zand uit de Sahara nog wat zien. Wij waren er begin april. Toen hebben we nog enkele dagen echt veel verse sneeuw gehad.
Ik ben het eens met de conclusie van de video. Een zeer divers gebied dat a.h.w. voor elk wat wils te bieden heeft: uitstekend geprepareerde pistes, off-piste, tourski, sneeuwwandelingen, … , en niet te vergeten ook schansspringen !

@martin9 @Snow70 was inderdaad laatste week van maart na een paar warme weken zonder sneeuwval!

*bericht bewerkt door Rene op 19 dec 2022 09:43

Afgelopen vrijdag mogen genieten van de Hochjoch en SilvrettaNova vanuit exact dezelfde plek
Een prachtig gebied, waarbij ik het Silvrettagedeelte een stukje mooier vond dan de Hochjoch, maar dat zal ook te maken hebben met het feit dat alleen de hoge pistes open waren.
De hoeveelheid sneeuw wordt nog een dingetje deze kerst, want er ligt maar weinig.
Afgelopen weekend in Damüls leek het nog beroerder: zaterdag ondanks wat verse sneeuw in no-tima volledig afgeleefde pistes, zondag daarentegen perfect strak, maar toch een erg dunne sneeuwlaag.
Foto’s uit Damüls

null
null
null
uploading: 20221217_102740.jpg

*bericht bewerkt door Harry(Winterberg) op 19 dec 2022 09:25

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

@Rene: Mooie beelden!
Heb me ook al eens georiënteerd voor deze tocht. (Madrisa rundtour).
Wat ik me afvroeg is hoe het zit met de liftpassen? Zowel aan de Oostenrijkse als aan de Zwitserse kant heb je een aantal liften nodig. Klopt het dat je dus 2 verschillende passen moet kopen voor de tocht? Of is er een speciale pas voor?
Dankjewel!

Ha, leuk! Kom al jaren in Montafon, wij zitten altijd in Brand, maar maken altijd uitstapjes naar de gebieden in dit gebied waaronder ook Silvretta (of het geweldige Gargellen), omdat je 1 pas hebt. Vind vooral de Hochjoch mooi, de afdaling na de skitunnel is echt geweldig. Bij goede condities heb je echt een hele mooie mega-afdaling tot in het dal. Zie bv deze:

*bericht bewerkt door Gerben.t.Z op 19 dec 2022 10:44

@Rene: Mooie beelden!
Heb me ook al eens georiënteerd voor deze tocht. (Madrisa rundtour).
Wat ik me afvroeg is hoe het zit met de liftpassen? Zowel aan de Oostenrijkse als aan de Zwitserse kant heb je een aantal liften nodig. Klopt het dat je dus 2 verschillende passen moet kopen voor de tocht? Of is er een speciale pas voor?

Als je vanuit Gargellen begint kun je in Klosters bij de Madrissabahn een skipas halen die je daar naar het hoogste punt van het skigebied brengt. Ik neem aan dat iets dergelijks ook geregeld is in Gargellen voor wanneer je de rondtoer vanuit Klosters begint.

3 jaar geleden was het ook mogelijk om in Gargellen een tour ticket te kopen waarmee je één keer naar het hoogste punt kon komen. Dat was iets voordeliger dan een dagpas. Dat tour ticket kon je ook in Kloster gebruiken voor één bergfahrt.

Het is een erg leuke toer om te maken. Ik heb 'm zelf ook al eens gedaan maar toen waren de omstandigheden beduidend beter dan in deze video.

*bericht bewerkt door Ee1co op 19 dec 2022 12:10

@Rene: Mooie beelden!
Heb me ook al eens georiënteerd voor deze tocht. (Madrisa rundtour).
Wat ik me afvroeg is hoe het zit met de liftpassen? Zowel aan de Oostenrijkse als aan de Zwitserse kant heb je een aantal liften nodig. Klopt het dat je dus 2 verschillende passen moet kopen voor de tocht? Of is er een speciale pas voor?
Dankjewel!

SBL92 op 19 dec 2022 10:07

Grote kans dat je deze tour met een gids gaat doen! Daar kun je mee afstemmen hoe het wordt geregeld kwa skipassen. In ons geval had de gids beide skipassen al geregeld.

Er is nog een tweede (meer toegankelijke) skisafari die ook start vanuit het Montafon, namelijk de Silvretta Skisafari. Het startpunt bevindt zich aan het dalstation van de Vermuntbahn in Partenen en je kruist onder meer de Bielerhöhe en het skigebied van Galtür. Benieuwd of iemand daar reeds ervaring mee zou hebben.

Hiervoor is er in ieder geval een gecombineerd ticket (inclusief verminderd tarief voor skipashouders): https://www.silvretta-bielerhoehe.at/en/active/Silvretta-Ski…

@martin9 @Snow70 was inderdaad laatste week van maart na een paar warme weken zonder sneeuwval!

Rene op 19 dec 2022 09:14

Leuk om bejkende stukjes terug te zien. Zat daar 2e helft maart en de omstandigheden in het terrein waren idd best uitdagend ;)

Edwin van Riel

De afgelopen jaren hier meerdere keren geweest. Super mooi gebied voor jong en oud! De Nova Stoba is een top restaurant om heerlijk te lunchen. Echt een aanrader.

@Rene Ik zit elke keer weer enorm te genieten van jullie Snow Shows, ga zo door! Nu zit ik stiekem via jouw profiel je recente bestemmingen te bekijken en tot mijn grote vreugde staat daar ook Hochkönig tussen. Volgend jaar mijn skibestemming! Kan ik daar nog een Showtje van verwachten? ;)

@jordi1989 deze is al uitgekomen: https://www.wintersport.nl/weblog/11/12/2022/een-kijkje-acht…

Rene op 21 dec 2022 15:10

En ik maar denken dat ik ze allemaal al gezien had. Ik ga meteen kijken. Bedankt!

@Rene , wanneer kunnen we terug heuglijk wakker worden op zondagochtend om een snowshow te bekijken?

@Rene , wanneer kunnen we terug heuglijk wakker worden op zondagochtend om een snowshow te bekijken?

jessedeconinck op 03 okt 2023 12:16

We gaan hier heel snel weer mee beginnen :-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie