Skihelmen zijn (gelukkig) niet meer weg te denken van de skipistes (en uit de off-piste). Het is namelijk echt verstandig om een helm te dragen. Maar hoe kies je nou de goede helm? DAKA geeft antwoord.

Stap 1: kies welke helm je wilt

Laten we beginnen met de drie type helmen waar je uit kunt kiezen: in-mold, hard shell en hybride. Het is belangrijk om te weten dat al deze helmen voldoen aan strenge veiligheidsnormen.

In-mold

De in-mold helm bestaat uit een schuimlaag aan de binnenkant met een buitenlaag van kunststof. Dit type helm is geschikt voor een diverse groep wintersporters die kiezen voor een lichtgewicht model met goede bescherming bij een mogelijke val. Deze helmen zijn ook ideaal voor kinderen vanwege het lichte gewicht.

Hard-shell

Een hard shell helm bestaat uit een stevige buitenlaag en een afzonderlijke schuimlaag aan de binnenkant. Deze helm biedt extra bescherming tegen harde voorwerpen, zoals takken. Deze helmen kunnen meer ‘mishandeling’ aan. Ideaal voor freeriders die veel door bossen skiën bijvoorbeeld.

Hybride

De hybride helm combineert kenmerken van zowel in-mold als hard shell helmen. Met deze helm krijg je het lichte gewicht van in-mold en de bescherming van hard shell. Een uitstekende keuze voor ervaren wintersporters die buiten de piste avontuur zoeken.

null

Stap 2: Zo controleer je de pasvorm van een helm

Alleen aan je hoofdomtrek heb je niet genoeg. De vorm van ons hoofd is bij iedereen anders. Daarom is het bij helmen van enorm belang om deze voor aankoop te passen. Een goede helm pas je op de volgende manier:

  • Zet de helm op zonder de buckle onder je kin vast te zetten.
  • Voel of de helm lekker zit.
  • Schud met je hoofd. De helm moet nu niet los bewegen.
  • Buig voorover. De helm mag nu niet van je hoofd vallen.
  • Zorg er natuurlijk voor dat de helm niet te klein is en niet knelt.

Stap 3: Extra opties: de sluiting

Elke ski- of snowboardhelm is voorzien van een bandje om te voorkomen dat de helm afglijdt. Als je ultiem comfort wilt, kun je kiezen voor een kinband met een kussentje. En wil jij zeker zijn dat je huid nooit in de buckl komt (auw!) kies dan voor een bandje met magnetische sluiting.

Brildrager? Denk aan een vizierhelm

Voor brildragers is een vizierhelm ideaal, waarbij je eigen bril gemakkelijk onder de helm gedragen kan worden. Deze helm heeft een geïntegreerd vizier, waardoor je geen last hebt van druk op de pootjes of beslagen glazen.

Meer informatie over helmen? Lees dan verder op de site van DAKA

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Waarom wordt het verschil tussen een helm met MIPS of zonder niet benoemd? Lijkt me toch een belangrijke toevoeging ivm het stukje extra bescherming wat dit biedt.

“De in-mold helm bestaat uit een schuimlaag aan de binnenkant met een buitenlaag van kunststof. (…) Een hard shell helm bestaat uit een stevige buitenlaag en een afzonderlijke schuimlaag aan de binnenkant.”

Wat is het verschil dan? Want de buitenlaag van een in-mold helm is toch ook stevig? En zijn lagen van verschillende materialen niet per definitie afzonderlijk?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie