Skitest 2023-2024: dit zijn de beste brede freerideski's deze winter!

Rogier op 23 november 2023· geen reacties

null

Op zoek naar een nieuwe freerideski? In het Italiaanse Passo Tonale, onderdeel van Skirama Dolomiti vond de jaarlijkse nationale skitest piste en off-piste van de Nederlandse Ski Vereniging plaats. In dit blog vind je de reviews van de brede freeridecategorie , onderdeel van de off-pistetest. Bij de freeridecategorie breed draait het om de hardcore freeridelatten – alles boven de 105 mm – voor een heerlijke float buiten de pistepaaltjes. Toer- en piste-eigenschappen zijn van ondergeschikt belang, dez vind je in Freeride Smal. Deze ski’s zijn honderd procent ontworpen voor poederig off-pisteterrein.

Verschil in karakter

Ondanks dat er geen grote revoluties zijn in de freerideski’s, timmeren de merken goed aan de weg. Er zijn tenslotte geen slechte ski’s meer. Wel hebben ski’s allemaal een eigen karakter, wat betekent dat lang niet elke ski geschikt is voor elke skiër. Een new school freerider die centraal op de ski’s staat is naar een andere ski op zoek dan een klassieke freerider die met veel meer voordruk skiet. Tevens zal een skiër die maar één set koopt andere eisen aan een ski stellen dan iemand die een set zoekt om er alleen op de diepste dagen mee te gaan poederknallen. Dit verschil in skikarakter is de afgelopen jaren groter geworden, vooral in deze brede freeridecategorie. Waar een tiental jaren geleden brede ski’s echte ‘big mountainski’s’ waren voor grote lijnen boven de boomgrens, geskied door stevige mannen met woeste baarden, zien we nu steeds meer speelse ski’s met een laag instapniveau. Wat ook opvalt is dat ze over de gehele lijn breder inzetbaar zijn geworden. Hoewel ze voor de diepe poeder worden gemaakt, is het ook geen straf om er op de piste of op hard pack mee te skiën. Dat was enkele jaren geleden wel anders. In dit opzicht voelt het echt alsof de brede freerideski’s volwassen zijn geworden. Al blijft de kwajongensachtige aard in sommige modellen nog wel erg aanwezig. Gelukkig maar.

Waar wil jij de ski voor gebruiken?

In deze test hebben wij ons best gedaan om aan te geven voor wie welke ski het meest geschikt is. Als jij op zoek bent naar een nieuwe freeridelat, denk dan heel goed na waar jij hem het liefst voor wilt gaan gebruiken. Waar ga je skiën: in de bossen, op open hellingen, in een uitgestorven one-liftwonder of in snel kapot geskiede gebieden als La Grave of Sankt Anton? Pak je de freerideski alleen op de diepste dagen of ski je er elke dag mee? Wat is je skistijl: speel je graag en zoek je continue sprongetjes zoals de new school skiër, of ben je meer een technische skiër? Ben je iemand die de ski’s op zijn kant legt voor enorm lange bochten of maak jij het allerliefst een heerlijke old school wedel? En dan: hoe goed is je techniek? Wees hier eerlijk over. Je haalt met een mindere techniek namelijk nog steeds meer uit een geschikte ski dan dat je jezelf pijnigt met een te hoog ingeschaald model! Als je dit allemaal weet, dan is het samen met deze skitest een stuk makkelijker om tot een goede selectie te komen van ski’s die bij jou passen.

De freeride breed skitestuitslag

Hieronder de testuitslag van de brede freerideskimodellen voor de winter 2023/2024. Het testeam bestond uit Arjen de Graaf, Annelot Bartels, Gerke Deekens, Merijn Vunderink, Roel van der Laan, Thijs Kennis en testcoördinator Rogier van Rijn.

Armada Whitewalker

  • € 849,95
  • Testlengte: 1,85 m
  • Breedte: 139-116-135 mm
  • Radius: 18 m

De Armada Whitewalker voelt zich prima thuis in de diepe poeder en in de zachte sneeuw. Wel heeft de ski een duidelijk plafond; hij is niet op zoek naar een nieuw snelheidsrecord. De ski heeft maar heel weinig input nodig: “Je hoeft maar te denken dat je naar links wilt en de ski gaat al naar links", legt Arjen uit. Hiermee is het geen ski voor technisch moeilijk of potentieel gevaarlijk terrein. Voor echte big mountainlijnen zul je een ski met meer body willen; voor runs door dichte bossen en andere speelse afdalingen met her en der een freestylesprong is dit echter een prima keuze.

Atomic Bent Chetler 120

  • € 799,99
  • Testlengte: 1,84 m
  • Breedte: 134-120-124 mm
  • Radius: 21,6 m

“Een echte allemansvriend”, concludeert Roel. Op de Bent Chetler is het namelijk makkelijk skiën. Arjen noemt het zelfs “een cheater ski voor in de diepe sneeuw.” Deze lat verlangt naar een speelse rider, mede door de centrale montage, en voelt zich helemaal thuis in zachte sneeuw. Op harde sneeuw wordt hij wat onrustig, maar op dat soort dagen zijn de skiërs voor wie deze poederlat bedoeld is waarschijnlijk in het snowpark. Dit is geen lat voor de old school freerider of verstokte wedstrijdskiër die wil poederen. Dit is een new schooler voor tussen de bomen, door pillows of om te butteren met een dikke glimlach van oor tot oor.

Black Crows Atris

  • € 799,95
  • Testlengte: 1,90 m
  • Breedte: 140-105-123 mm
  • Radius: 20 m

“Met deze ski kun je niet misgaan.” In zeven woorden vat Arjen de Black Crows Atris perfect samen. Deze ski is geschikt voor lichtgevorderde off-pisteskiërs en heeft feitelijk geen plafond. Een degelijke ski waar iedere freerider zich op thuis zal voelen. De speelse lat is zowel geschikt voor new schoolers die centraal op de ski’s staan als voor de meer klassieke freeriders. Of je nou door een meter poeder of over hard pack naar beneden ramt, deze ski geeft altijd vertrouwen. En doe je het liever wat rustiger aan, dan is dat voor de Atris ook geen probleem.

Black Diamond Helio Carbon

  • € 899
  • Testlengte: 1,85 m
  • Breedte: 144-115-126 mm
  • Radius: 25 m

“Een perfecte toerski voor diepe condities", roemt Arjen de lichte Helio Carbon. Dat is ook niet zo gek. Black Diamond zet al jaren in op brede poederbakken die ook te gebruiken zijn als toerski. En de Helio Carbon is precies dat. In diepe sneeuw is het echt een big mountainski, dus voor grote lijnen. Voor de zwaardere en krachtige skiërs is deze ski in ijzig terrein wat te slap, maar voor lichte skiërs juist een aanrader. Ook voor dames die eens een brede bak onder hun voeten willen is het een logische keuze. Ideaal om verder te zoeken dan wat skigebieden te bieden hebben, dus voor de echte off-pisteavonturiers.

Blizzard Hustle 11

  • € 799,95
  • Testlengte: 1,88 m
  • Breedte: 142-114-132 mm
  • Radius: 21 m

De Blizzard Hustle 11 is een ski zonder verrassingen. Hij kan in elk terrein uit de voeten, maar mist wel wat pit voor skiërs die echt keihard willen knallen. Voor alle anderen (en dat zijn er een hoop) is dit een prettig voorspelbare freeridelat. Of je nou door bossen wilt cruisen, rustig over steile hellingen wilt afdalen of gewoon een op off-piste gerichte one quiver zoekt. De Hustle is bovendien zeer makkelijk te sturen en voelt zich ook op harde sneeuw thuis. Roel vat het samen: “Een ideale ski voor je volgende trip naar La Grave, Verbier of Sankt Anton am Arlberg.”

Dynastar M-Pro 108 F-Team

  • € 829
  • Testlengte: 1,82 m
  • Breedte: 139-108-129 mm
  • Radius: 22 m

De Dynastar M-Pro 108 F-Team rolt onder de rook van Chamonix van de fabrieksband en dat is te merken. Dit is een echte big mountainski waarmee je goed door de lange couloirs van het Mont Blancmassief kunt knallen. De ski geeft namelijk vertrouwen in korte en lange bochten. De M-Pro zal je niet snel uit balans brengen en biedt dus veiligheid tijdens heftige afdalingen. “Deze ski is in elk terrein gewoon heel effectief”, aldus Thijs. Maar je kunt zelfs in Chamonix niet iedere dag couloirs skiën, dus gelukkig is het ook in de bossen en in glooiend terrein een prettige ski. Typisch een lat voor de krachtigere en niet al te lichte skiër.

Elan Ripstick 106 Black Edition

  • € 849,99
  • Testlengte: 1,88 m
  • Breedte: 143-106-120 mm
  • Radius: 20,4 m

De Black Edition van de Elan Ripstick 106 is de meest torsiestijve ski uit de test. Deze traditionele freeridelat kreeg heel wat complimenten. De ski heeft veel grip, is heel voorspelbaar en is heel goed in wisselende conditie. Zelfs op de piste doet de extreem spoorvaste ski zijn werk. Het instapniveau is laag dus je kunt er ver mee doorgroeien. De Ripstick mist wel wat speelsheid. Arjen vat het mooi samen: “Deze ski laat je gewoon niet in de steek, niet in een 45 graden steil couloir of in een glooiend poederveld. Deze one quiver-ski doet gewoon wat hij moet doen!”

Head Kore 105

  • € 999,99
  • Testlengte: 1,84 m
  • Breedte: 135-105-125 mm
  • Radius: 17,8 m

De Head Kore is al een aantal jaar een zekerheidje in de freeridetest. Ook dit jaar gooit hij weer hoge ogen. Annelot: “Door zijn nieuwe look is de ski misschien wel beter dan vorig jaar.” Want er is nagenoeg geen verschil met het oude model, en dat hoeft ook niet. De ski draait eenvoudig, is zeer stabiel, laat je nooit in de steek, slipt en snijdt heel eenvoudig en heeft ook een prima float in de diepe sneeuw. Er is een plafond, maar er zijn maar weinig freeriders die daar in de buurt zullen komen. Een echte one quiver en ideaal voor skileraren, gidsen en wintersporters die een seizoen in de sneeuw zitten.

K2 Mindbender 108 ti

  • € 820
  • Testlengte: 1,79 m
  • Breedte: 137-108-125 mm
  • Radius: 22,8 m

“De Mindbender doet zijn naam eer aan, hij bendt als een malle”, grapt Gerke. De ski is inderdaad niet stijf en wil dan ook niet graag te hard geskied worden. Dit maakt hem vooral geschikt voor skiërs die niet met brandende bovenbenen willen thuiskomen. Deze easy rider is erg vergevingsgezind en eenvoudig te draaien, dus ideaal voor beginnende en lichtgevorderde freeriders. In zachte sneeuw komt hij beter uit de verf dan op hard pack, wat zeker te maken heeft met de summiere demping. Als je niet regelmatig in de poeder staat, maar er wel ongetraind het meeste wilt uithalen, is dit de oplossing!

Kästle ZX 108

  • € 699,99
  • Testlengte: 1,84 m
  • Breedte: 141-108-130 mm
  • Radius: 19,2 m

“Een prima brede lat voor de beginnende freerider”, stelt Arjen, “met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De ZX 108 is dan ook een gebruiksvriendelijke ski die je al met weinig kracht of techniek kunt skiën. Dit betekent echter ook een laag plafond; deze lat is dus niet bedoeld om keihard mee door het terrein te knallen. De tip drijft lekker omhoog en daarmee komt deze ski in de verse sneeuw goed tot zijn recht. Op hard pack is het meer opletten. De ZX 108 mist wat speelsheid, maar loodst je zonder problemen rustig door het terrein met flowy middellange bochten.

Movement Fly 115

  • € 699
  • Testlengte: 1,84 m
  • Breedte: 138-115-133 mm
  • Radius: 19 m

Movement is terug in de skitest en gooit meteen hoge ogen. “Ik ben positief verrast,” zegt Thijs, “dit is een geweldige allrounder.” De Fly 115 heeft meerdere gezichten. Het is namelijk enerzijds een echte knalbak, maar speelse skiërs kunnen hier ook op losgaan. De flinke rocker aan de voorzijde, die niet hapt of klappert, zorgt ervoor dat de ski eenvoudig naar boven komt in de poeder, en zeer snel geskied kan worden. Het stevige en goed gedempte gedeelte achter deze rocker maakt dat de Fly 115 tevens een echte ragbak is. Om al dit moois uit de ski te halen, heb je wel een flinke portie ervaring nodig.

Nordica Enforcer Free 110

  • € 829,95
  • Testlengte: 1,85 m
  • Breedte: 140-110-129 mm
  • Radius: 18,5 m

“Een hele solide bak”, begint Roel. Gerke vult meteen aan: “Om vol gas mee te rammen.” De Enforcer Free 110 heeft een vrij stijve opbouw. Daardoor geeft deze ski vertrouwen in elk type terrein: van diepe poeder tot hard pack. Op het eerste gezicht lijkt dit dus een ski voor krachtmensen, maar dat valt heel erg mee als je hem goed weet toe te spreken. Dan blijkt hij plots ook enorm speels voor zo’n krachtige lat, mede dankzij de rocker voor en achter. Wel is het een ski die input nodig heeft en daarmee alleen geschikt is voor een eigenaar met een hoog freerideniveau. Als je daarover beschikt dan is the sky the limit!

Rossignol Sender 106 Ti Plus Open

  • € 789,95
  • Testlengte: 1,87 m
  • Breedte: 138-106-128 mm
  • Radius: 21 m

“De Sender geeft niet alleen zekerheid,” zegt Thijs, “hij is ook goed op de kant en voldoet prima op hard pack.” En dat met een relatief laag instapniveau, mits de skiër over het nodige gewicht beschikt. Voor lichtere skiërs is hij duidelijk wat pittiger. Deze spoorvaste freerideski is ook goed te rutschen, ideaal in couloirs, en dat maakt dat hij in elk terrein zijn mannetje staat. Op hogere snelheid wil deze, volgens Roel “typische big mountainski”, het liefst met veel voordruk worden geskied. Niets new schools, gewoon een good old freeridebak!

Salomon QST 106

  • € 730
  • Testlengte: 1,89 m
  • Breedte: 139-106-126 mm
  • Radius: 19 m

De Salomon QST 106 is wat slap in de tip en wat stijf in de tail. Hij heeft dus iemand nodig met kracht en gewicht. Of zoals Annelot zegt: “Deze ski is niet voor lichte poppetjes, die krijgen de achterkant niet mee.” De soepele tip maakt deze ski vergevingsgezind in de zachte sneeuw en de goed uitgebalanceerde rocker zorgt ervoor dat de neus eenvoudig boven de sneeuw uit komt. Een prima ski voor de stevige aspirant freerider, en voor freeriders die centraal op hun ski’s staan; dus de new schoolers. Als je aan de eisen van deze ski voldoet, is dit ook een prima lat voor het ruigere alpiene terrein.

Stöckli Stormrider 102

  • € 1.099
  • Testlengte: 1,82 m
  • Breedte: 135-102-125 mm
  • Radius: 19,8 m

“Deze ski wil ik zelf ook!”, roept Thijs als we over de Stöckli beginnen. De Stromrider 102 doet namelijk alles goed: van rutschen tot carven. Ook in de diepe sneeuw is dit een hele fijne ski met een uitmuntende demping. Maar let op, het is geen new school ski. Het is een degelijke ski, van nuchtere Zwitserse makelij. Maar zoals wel vaker met heel erg degelijk: het neigt een beetje naar het saaie. De klassieke ski helpt je wel om technisch beter te gaan skiën. Het is een one quiver die je nooit in de steek zal laten, bij niet al te gekke dingen. Voor skiërs die gewoon zekerheid zoeken en over een dikke portemonnee beschikken.

Völkl Blase 106

  • € 769,95
  • Testlengte: 1,86 m
  • Breedte: 146-106-128 mm
  • Radius: 19 m

De Völkl Blase 106 drijft goed en is makkelijk en direct in te sturen. “Vooral in de zachte sneeuw”, pinpoint Thijs. De Blase is evengoed langzaam als hard te skiën. Op harde sneeuw is het verhaal iets gecompliceerder, de ski voelt dan erg licht en blikkerig aan. Het is dus echt een ski voor de diepe dagen. “Ik kan me voorstellen dat je een toerbinding op deze lat zet", oppert Annelot. Geen ski voor keiharde actie dus, maar daarmee wel een lat voor een heleboel freeriders die een niet te moeilijke vriend zoeken op hun tochten naar maagdelijke poedervelden.

Met dank aan:

Skirama Dolomiti - Giro - Komperdell - J Lindeberg - OutdoorXL

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie