Op bezoek in Val de Wanne (Ardennen) - deel 2

WouterVdB op 28 januari 2022· 7 reacties

De skipiste in Val de Wanne
De skipiste in Val de Wanne

In het tweede deel over het Belgische skigebied Val de Wanne zoomen we wat verder in op het skigebied. Hoe worden de pistes geprepareerd, waarom zijn snowboarders hier op de verkeerde plek en wat zijn de verschillen met andere skigebieden die dichtbij liggen.

Medewerkers

In deel 1 lazen we dat Val de Wanne bij een volledige opening zo’n 16 mensen in dienst heeft. Bij beide sleepliften staan twee bedienden, waarvan één de taak heeft om continu de sneeuwlaag bij het vertrek dik te houden. Binnen in de chalet zijn zes tot zeven mensen in de weer, bij de skiverhuur heeft hij vier paar helpende handen nodig. “Mijn medewerkers komen niet hoofdzakelijk uit Vlaanderen of Nederland. Ik werk zoveel mogelijk samen met mensen uit de buurt want Val de Wanne is écht iets van hier.”, zegt Henk. Zijn vereiste is dat alle medewerkers voldoende mondig zijn in het Frans, “want als local niet aangesproken worden in je eigen taal, is niet fijn”.

null

Hoe prepareer je een skipiste zonder pistenbully?

Het is een interessante vraag die op het forum en in reacties onder artikelen al enkele keren is voorbijgekomen. De combinatie van een geringe sneeuwhoogte en het zware gewicht - i.e. negen ton - van een pistenbully is een probleem. Hier heeft Henk een ingenieuze oplossing voor bedacht. Preparatie met een pistenbully heeft geen enkel nut hier. De rupsbanden zouden de kleigrond naar boven trekken, waardoor we de weinige sneeuw kwijt zijn. Er is wel een sneeuwscooter en in vergelijking met een pistenbully is dit een lichtgewicht. De sneeuwscooter trekt een zelfgemaakte bak die opgehoopte sneeuw weer platduwt, waardoor de piste er weer netjes bijligt.

De bak, waaronder langlaufski’s zijn gemonteerd, is tweeënhalve meter breed. Met zandzakjes wordt het geheel verzwaard zodat de sneeuw goed aangedrukt wordt. Bij een pistenbully vind je achteraan de gekende gele matten die de ribbelstructuur, het corduroy, op de piste aanbrengt. Bij Henk zijn bak volstaat een eenvoudige PVC-afvoerbuis van vijf meter lang. “Met dit systeem krijgen we de piste op zo’n twee uur weer lekker glad. Timing is erg belangrijk omdat het bovenaan de piste hard kan waaien. Door zo snel mogelijk de sneeuw na sneeuwval aan te drukken, voorkomen we dat de sneeuw bovenaan wegwaait”, zegt Henk.

Het installeren van kunstsneeuwvoorzieningen zou een grote aanwinst zijn de skipiste. De vorige eigenaar van Val de Wanne, voormalig Belgisch skikampioen Ricky Mollin, heeft hier destijds het startschot voor gegeven. Helaas stuitte dit op veel weerstand bij lokale boeren en natuuractivisten, tot vernielingen aan toe. “Zo’n installatie hoeft geen giga-infrastructuur te zijn, dat kost gewoonweg teveel. Enkele sneeuwkanonnen, zodat we sneeuw kunnen bijspuiten waar nodig, zou al voldoende zijn”, zegt Henk. Helaas staan alle politieke neuzen hiervoor nog niet in dezelfde richting.

Niet geschikt voor snowboarders

Niet enkel in Val de Wanne, maar ook in bijvoorbeeld Ovifat is snowboarden expliciet verboden. Voor eens en altijd willen we de vraag beantwoord zien waar dit harde verbod vandaan komt. Henk legt uit dat de Poma-sleepliften nogal heftig zijn voor snowboarders. Beginners geraken gewoonweg niet lekker boven, voor geoefenden is het geen probleem. Maar het zou teveel tijd kosten om bij het verkopen van skipassen telkens de vraag te stellen of iemand gevorderd is. Daarnaast overschatten mensen zichzelf. Hij wil teleurgestelde klanten liever voorkomen. Op termijn wil hij wel een kabelsleeplift installeren om snowboarders toch welkom te kunnen heten.

Ardennen zijn geen Winterberg of La Bresse

Dat de Ardennen zich qua bergen niet kunnen meten aan de Vogezen of qua infrastructuur aan het Sauerland, staat buiten kijf. Op welk vlak probeert Henk zich dan wel te onderscheiden? “We kunnen ons niet onderscheiden, ik probeer gewoon een leuke skigelegenheid aan te bieden waar je je voor een dag prima kan vermaken. Zelf ben ik een fervent en verwend skiër, met La Plagne en Les Trois Vallées als favoriete bestemmingen. Toch geniet ik hier van de eenvoud en het feit dat je er even tussenuit bent en je kunt proeven van het skiën”.

“Ik bied het skiën tegen democratische prijzen aan met een gezellig chalet om iets te eten en te drinken. De Ardennen komen kneuterig over, maar wel authentiek. Mensen weten wat ze kunnen verwachten”, zo besluit hij tevreden. Waar het in de Alpen meer en meer draait om mega-gebieden met indrukwekkende investeringsbedragen en bouwwerken, is deze insteek een les tot tevreden zijn met wat je hebt. The sky is the limit, maar niet in de Ardennen.

null

Ondanks het streven naar eenvoud en authenticiteit, is de wintersportinfrastructuur in Wallonië aan een grondige verfrissing toe. Henk beseft dit maar al te goed. Hij vindt het jammer dat er vanuit de Waalse overheid geen enkel initiatief komt om het wintersporttoerisme een boost te geven. “Men kijkt niet om naar de skisport”, betreurt hij. “In Winterberg werken alle soorten van actoren samen om te investeren en een gezamenlijk project uit te dragen. Hier stuit je als ondernemer voornamelijk op weerstand, met als belangrijkste argument de opwarming van het klimaat.” Hij stelt dat wanneer de zes Waalse skigebieden een bescheiden seizoen zouden kunnen garanderen met kunstsneeuw, dat voor een ongelooflijke boost zorgt in het toerisme en de economie. Werkloosheid piekt hier in de winter door de seizoensgebonden arbeid, zoals kajakverhuur of tuinbouw. Wallonië, met zijn gemotiveerde en hardwerkende mensen, is het volgens hem waard.

50 jaar Val de Wanne

Tot slot rest ons nog te vermelden dat de skipiste in Val de Wanne dit seizoen zijn 50ste verjaardagskaarsje mag uitblazen. Mocht de sneeuw deze winter weer neerdalen in de Ardennen, dan is dat zeker reden om een keer een bezoekje aan Val de Wanne te brengen. Meer weten? Je vindt alles over Val de Wanne op valdewanne.com.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Erg leuk artikel! Dank.

Heel leuk artikel! :-)
En - voor de ondernemer - welkom in België waar ze er alles aan doen om je als ondernemer of werknemer zoveel mogelijk te pesten en financieel leeg te zuigen. :)

Bla, bla, bla.

Goed artikel en plezant om eens achter de schermen te kunnen meekijken. Chapeau voor die man. Ondernemen in Wallonië is al helemaal geen evidentie. Te gek voor woorden dat ze geen sneeuwkanonnen kunnen inzetten. Misschien gebeurt het ooit wel … als de Waalse regering een belasting uitvindt waarvoor je per centimeter sneeuw die op de piste progressief mag afdokken. Dan komt de overheid zelf de sneeuwkanonnen plaatsen en mag je waarschijnlijk heel het stuwmeer van Robertville leegtrekken om sneeuw te maken.

Idd leuk artikel maar ook demotiverend. Idd mede door de klimaatopwarming zijn het aantal natuurlijke sneeuwdagen zienderogen gedaald en ik denk dat dit nog gaat verergeren de komende jaren :-(
De investering zou leuk zijn (bv sneeuwkanonnen), maar eerlijk, wie zit erop te wachten om op een lengte van 1km en breedte van 500 meter eens op kunstsneeuw wat te gaan skiën? Al de rest groen en bruin rondom jou :-(
Ik niet, als ik naar de ardennen ga zal het toch voor de natuursneeuw zijn… langlauf, sleeën en skiën eigenlijk niet. Daarom zal ik al dan vlugger eens naar Sauerland gaan, waar het dan toch al de moeite is dat je op kunstsneeuw kan skiën indien nodig (om en bij de 45 km alles bij elkaar)!
Ik vrees voor de wintersport in de Ardennen en ik denk als we al eens blij mogen zijn een dagje te kunnen langlaufen of sleeën!

Vind het een erg leuk artikel. Wij wonen in Feltre en telkens we 's avonds terugkomen van skieen (ons huis is naast het hunne en meestal eten we 's avonds samen) vertelt mijn schoonvader over 't skieen “in zijn tijd” ;-)

Van 10000 lire (5€ betalen voor een dagpas in Corvara) tot het skieen in het dorp. Feltre ligt in de vallei van de piave, niet erg hoog (circa 300m boven zeeniveau), maar volgens hem had elk gehucht wel zijn eigen skiclub en ski helling. Meestal was dat niet meer dan een plaatselijke helling (zoals deze beschreven in dit artikel) met 1 lift die dan meestal nog niet eens permanent was. Maar iedereen leerde daar plaatselijk skieen en deed mee aan plaatselijke skiwedstrijden voordat men promoveerde naar de hogere bergen.

Hetzelfde zie je nu ook nog wel een beetje. De dichtsbijzijnde “berg” met wat ski pistes is Monte Avena / Croce d’Aune… 20 minuutjes rijden, 2 liften en pak 3 pistes op 1200-1500m. Een kleine blokhut om een hapje te eten of te drinken en geen kunstsneeuw. Maar iedereen komt er, de kinderen leren er skieen, en 't is super gemakkelijk en vlakbij. Erg leuke vibe! (https://www.skiresort.nl/skigebied/croce-daune-monte-avena/)

Ik hoop dat ze in Val de Wanne nog lang kunnen blijven “voort boeren”! Veel succes.

Heerlijk!

Het ultieme voor @havana. Een na oorlogse sleeplift en een zelfgemaakte pistebully. ÷)

*bericht bewerkt door Frank66 op 28 jan 2022 22:02

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie