Alpenweerpraat: veel sneeuw voor het zuiden en westen

Roel op 13 februari 2011· 15 reacties

null

Na de droge dooi van de afgelopen week is er sinds vrijdag duidelijk vochtigere lucht binnengestroomd. In combinatie met wat regen heeft dat de sneeuwcondities eerst verslechterd, vervolgens is er gisteren in de oostelijke helft van Oostenrijk vanaf 1500-1800m verse sneeuw gevallen. Eindelijk weer besneeuwde bomen zoals hier in Hochkar, Niederösterreich. Vanaf 1800m ging het om 20-30cm, lager zijn de condities er helaas niet beter op geworden.

Focus op het westen en zuiden
Op de neerslaganimatie van gisteren zien we de band met neerslag mooi van Nederland naar Oostenrijk trekken.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Het is voorlopig ook het laatste wapenfeit aan de noordkant. De komende dagen valt hier weinig of geen sneeuw meer en is het tijd om ons op het westelijk en zuidelijk Alpengebied te focussen.

Vanaf morgen verplaatst de depressieactiviteit zich van de Atlantische oceaan steeds meer naar Zuidwest-Europa. Daarmee gaat de wind in de zuidwesthoek en bereiken fronten sinds lange tijd weer het westelijk en zuidelijk Alpengebied.

Vanuit het westen sneeuw
Morgen in de loop van de dag begint het vanuit het westen te betrekken en begint het in de Franse Alpen te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt rond 1400m en zakt in de nacht tot in de meeste dalen. Dinsdagochtend ziet het er op veel plaatsen waarschijnlijk winters uit. De hoeveelheden variëren van plaats tot plaats waarschijnlijk sterk maar 20cm moet op verschillende plaatsen toch mogelijk zijn.

null

Dinsdag gaat er ook aan de zuidkant sneeuw vallen, goed nieuws voor onder andere de Dolomieten want daar is het ook al meerdere weken droog.

Sneeuwkansen blijven
Daarna verandert er in grote lijnen weinig. De zuidwestelijke hoogtestroming is gunstig voor met name de zuidelijke Franse Alpen, Italië en later ook Zwitserland met periodiek sneeuw. Het is niet bitterkoud dus je moet toch wel boven 1000-1500m zitten om niet in de regen te komen zitten.

null

De meeste sneeuw verwacht ik woensdag als een actieve randstoring langs de Franse zuidkust naar het oosten trekt. Vooral in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen zouden we dan weleens een echte dump tegemoet kunnen zien. Een halve meter moet goed haalbaar zijn. Volg de berichten van Rogier zou ik zeggen…

In Oostenrijk blijft de sneeuw beperkt tot de zuidelijke regionen van Osttirol en Karinthië. Voor het gros van de skigebieden wordt het geduld echter nog wat langer op de proef gesteld.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ga vrijdag naar Gerlos, ik ben totaal niet bang ofz voor geen sneeuw. Want er gaat sowieso wat vallen! Maar hoeveel ongeveer is de vraag ;)! En vrijdag gaan we rijden overnachten in Oostenrijk, en dan Zaterdag nog maar een uurtje. Wat zal het weer zijn onderweg?

zo mooi als het seizoen in november al begon, zo jammer is het nu. Sneeuwgrens op 1800m in oostenrijk. In de meeste skigebieden zit je dan bijna bovenaan.

Toch nog maar even wachten. Ik zet mijn pijlen op eind maart begin april. Ben benieuwd wat er dan gebeurt in deze jojo-winter.

Goed nieuws Roel! Dit komt voor ons echt precies op het juiste moment. Ik zie op de vooruitzichten dat het komende week flink gaat sneeuwen in de Franse Alpen. Wij verblijven van zondag 20 tot vrijdag 25 februari in Val Thorens. Als ik de berichten mag geloven blijft het in die week relatief rustig qua weer. Dus volop zon en zo nu en dan wat bewolking.

Of is het ook denkbaar dat die week nog veel sneeuw gaat vallen?

Vrijdag vertrekken wij ri Solden (en velen met mij :-) ) we hopen op goed reisweer en een mooie laag vers sneeuw om zaterdag in te starten!

Hoi Roel,

Volgende week ga ik naar het Saas-tal. Gaat het hier ook deze week en die week erna (veel) sneeuwen? En is die dump waarover je schreef ook van toepassing op het Saas-tal?
Bedankt weer voor je goede weerbericht!

Groeten Martijn

Ik ga jullie zeker op de hoogte houden, met plezier zelfs ;-)

Click. Click. Peace

Kun je er niet eens een keertje een goeie voorspelling voor Vorarlberg doen? Please??

@Martijn

Wij gaan volgende week ook naar het Saasdal. Naar Saas Almagell. En jij? Ben je er vaker geweest? Volgens de diverse voorspellingen gaat het er deze week wel sneeuwen al zijn de hoeveelheden, geloof ik, niet aan de hoge kant. Maar wie het kleine niet eert, …

Ha luitjes,
Ik ben net terug uit Wagrain (Salzburger sportwelt). Zes dagen prachtig weer gehad temp. tot wel 13 gr. Maar wat ons, en met ons vele mensen met ons opviel was hoe goed de sneeuw op de pistes bleef. Alle dagen tot het einde van de dag heerlijk kunnen skieën. Alleen de sneeuw buiten de pistes wordt minder en minder.

komende donderdag de eerste maal met het vlietuig richting de alpen ,nl Seefeld kan iemand mij zeggen hoe de toestand daar is en of de verwachte sneeuw later de komende week voor daar is, laat ons bidden
mvg, Frank

@palletje

voor Vorarlberg staat er in sankt anton 24 cm gepland op de berg en 10 in het dal voor donderdag dus dat ziet er goed uit!

Ja nu is het nog zo dat de Oostenrijk niet zoveel sneeuw krijgt, maar wie weet net als 2 weken geleden kunnen er mooi wat decimeters vallen (niemand had daar op gerekend)!

Hoop genoeg voor de Alpen…

Hoi Roel,

Is het mogelijk dat je ook iets meer info over de condities in de Dolomieten geeft? Blijft een beetje ondergesneeuwd. Maaaar prima weerberichten verder van je, chapeau.

Super Roel, mijn zoon en ik gaan voor het eerst samen een weekje skien in Valfrejus vanaf 4 maart, er lag al sneeuw, (35 cm/85 cm) maar voor de vele off-piste parcours en de dalafdaling tot het dorp lijkt het ons topnieuws! We blijven je volgen!
Groet,
Hans en Jordi

Kun je ook een voorspelling geven voor Chatel?
Wij gaan hier 25 febr.heen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie