Alpenweerpraat: witte krokus deels gered

Roel op 14 februari 2011· 30 reacties

null

We gaan een van de spannendste weken van het seizoen tegemoet. Voor de grote uittocht komend weekend is de grote vraag of je je op witte banen moet amuseren of dat je een echte wintersportvakantie hebt. Dat laatste kan zomaar, want ondanks de tegenvallende sneeuwhoeveelheden tot nu toe staat er uitgerekend deze week sneeuw op het programma.

Niet overal
Toch hoort daar een grote kanttekening bij. De hoeveelheden in met name Frankrijk zullen van plaats tot plaats behoorlijk verschillen, en voor Oostenrijk is het zeer de vraag of daar deze week nog wel sneeuw van betekenis valt.

Allereerst de sneeuwverwachtingskaart voor de komende 48 uur. In de Franse Alpen moet het dan gebeuren:

null

Het ziet er niet slecht uit, op veel plaatsen in Frankrijk is er 10-40cm te verwachten. Verder naar het zuiden nog meer, en vooral de zuidkant van de Alpen zit deze week gebakken.

Gisteren vroeg een van de lezers naar de verwachte sneeuwval in het Saastal in Zwitserland. De kaart van vanochtend laat de meeste sneeuw precies in deze regio vallen.

Lagedruk boven Zuidwest-Europa
Het hangt allemaal samen met lagedruk die zich op dit moment van Frankrijk naar de Middellandse Zee uitbreidt. Aan de voorzijde bevindt zich een front dat vanmiddag de Franse Alpen bereikt. Vanaf dan begint het langzaam te sneeuwen. Morgen breidt de sneeuw zich naar de zuidkant van de Alpen uit en gaat het ook in Italië en het zuiden van Zwitserland sneeuwen.

Woensdag komt een aparte depressiekern voor de Franse zuidkust te liggen en dan moet het vuurwerk aan de zuidkant echt beginnen. Een halve meter moet met gemak gehaald kunnen worden in de zuidelijke Franse Alpen en in de Dolomieten door een zuidelijke aanstroming en een opkomende südstau.

Neerslagkaart voor woensdag: veel sneeuw aan de zuidkant
Neerslagkaart voor woensdag: veel sneeuw aan de zuidkant

Ten noorden van de Maurienne-vallei neemt de sneeuw woensdag langzaam af. Aan de noordkant is het een ander verhaal. In Oostenrijk valt de gehele periode waarschijnlijk maar weinig sneeuw en ligt de vorstgrens ook wat hoger. Door een lichte südföhn kan de zon er zelfs af en toe bij komen.

Droger
Vanaf donderdag concentreren depressies zich volledig op het Middellandse Zeegebied. Aan de noordflank hiervan ontwikkelt zich een oostelijke stroming die drogere lucht aanvoert. Alleen het uiterste zuiden maakt nog kans op wat sneeuw. De zon komt weer tevoorschijn waardoor de drukke zaterdag waarschijnlijk geen extra grote problemen gaat opleveren.

Hogedruk boven Scandinavië en lagedruk boven de Middellandse Zee geven een oostelijke stroming.
Hogedruk boven Scandinavië en lagedruk boven de Middellandse Zee geven een oostelijke stroming.

Kortom de cruciale fase ligt in de komende 72 uur als eerst Frankrijk en daarna de hele zuidkant aan de beurt komt met verse sneeuw vanaf zo’n 1000-1200m. Voor het grootste deel van Oostenrijk en de noordelijke helft van Zwitserland moeten we hopen op een klein wonder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zo te zien hebben de weergoden van mijn "sneeuwdans" genoten… :) Voorlopig blijk ik nog even door dansen tot de sneeuw ook daadwerkelijk is gevallen!

Voor de gene die komend weekend vertrekken, geniet van het versie portie sneeuw!

Voor mij nog 12 dagen wachten totdat ik richting Les Deux Alpes mag… Kan nieten wachten!

Afgelopen week in Val Gardena geweest. Hele week strak blauw en super goede pistes. Beste wintersport week ever!

Het ziet niet echt rooskleurig uit voor Zell am See. Daar ben ik volgende week te vinden!

@roel: Kan ik nog hopen op sneeuw daar? Of moeten we het echt doen met de sneeuw die er nu ligt?

Ik zit volgende week ook bij Zell am see in de buurt, Hoch-Zillertal. Gaat daar niets meer bij vallen Roel?

@Jurrian, tíjdens je vakantie kan er natuurlijk ook nog van alles gebeuren. Daar is op dit moment echter nog niks zinnigs over te zeggen. Zo gauw er indicaties zijn zal ik het hier uiteraard laten weten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ik blijf voorlopig nog maar even dansen voor sneeuw in PdS.

weet iemand hier of er in flachau genoeg sneeuw ligt?? en of er nog sneeuw gaat vallen?

@Rik: afgelopen week in Zauchensee/Flachau geweest. Zon,zon,zon… Tot +/- 13.00 uur prima pistes, daarna papperig.

Afgelopen week in Saalbach geweest. Bijna alleen maar zon en hoge temperaturen. Zuidkantpistes werden natuurlijk zacht in de loop van de dag, maar ik had het erger verwacht. Al met al een superweek gehad, zonder ijsplaten!

Aaaah frustrerend, gister stond er nog ongeveer 25 cm gepland op donderdag voor sankt Anton, maar dat is nu over 3 dagen verspreid tot in totaal 10 cm…:(

Youpie :-)

Oke bedankt Roel!

Het ziet er nu helemaal niet meer zo goed uit voor Gerlos :(

thanks roel, vrijdag naar saas fee:D:D

jihaaaaaa bring it on!!!

Yeah, Wallis (Fiesch) here we come!

Live vanuit Brandnertal, voralberg.

naast de pistes is het niks meer, op de pistes is het nog wel te doen, meeste zijn nog open, was vandaag wel super weer. skiien in je pully, of zweten in je jas.
zie nu wel wat donkere wolken, duimen voor sneeuw dus, maar de zon maakt het wel goed.

Week 5 in zell am see geweest. Ideale omstandigheden. Net nieuwe sneeuw van de week ervoor. En alleen maar zon met temp rond het vriespunt. Top!!!

oeh gerlos is inderdaad een beetje in de problemen zo… zal wel geen boarden worden met pasen daar… :s

@nico gaat het vrijdag nog sneeuwen dan in flachau?

Het zal toch niet zo zijn dat we voor het eerst in 7 jaar geen sneeuw hebben in Oberstdorf maar groene weilanden, leg even die sneeuw dans uit dan begin ik vanavond nog.

Hoe is het in Serfaus en wat zijn de verw8ingen voor komende week?
Weet jij t Roel?

ga de 25 ste naar splugen (zwitserland) buurt van san bernardino . is daar nog hoop voor ons . maak me blij roel !

De sneeuwhoeveelheden voor de (noord) franse alpen zijn helaas weer naar beneden bijgesteld.

Wij vertrekken aankomend weekend naar St Gallenkirch (Montafon), Vorarlgebergte. Zou je daar nog wat specifiekere info over kunnen geven & hoe is de toestand daar op dit moment? Heb op internet al veel gezocht, maar iedere site geeft weer wat anders aan…! Hoop dat je wat info kunt geven, alvast bedankt!

"Het ziet er niet slecht uit, op veel plaatsen in Frankrijk is er 10-40cm te verwachten. Verder naar het zuiden nog meer, en vooral de zuidkant van de Alpen zit deze week gebakken."

wat een toeval…daar ga ik nou net heen ! Ik zie op de sowcam dat het inmiddels sneeuwt. Nu nog een zonnetje volgende week en ik zit gebakken.

Kan iemand zeggen of er in het einde van de week nog sneeuw gaat vallen in flachau(oostenrijk)
Alvast bedankt

Het eerste webcam plaatje komt mij weer bekend voor… Zettersfeld in Lienz! :-)

Ik ben gisteren net terug gekomen van St. Christoph/St.Anton/Lech. Vijf dagen heerlijk zonnetje gehad en de pistes waren allemaal redelijk goed. 's Middags op de lagere pistes wel wat hopen en soms wat papperig maar het viel me echt alles mee; lekker geskied!
Leontien, Serfaus ligt hoog, wij gingen daar elk jaar naar toe en ook met minder sneeuw zijn de pistes goed begaanbaar. Fiss (zuidhelling) en Ladis zal dan wel wat minder zijn.

la rosiere en tuille liggen die in de sneeuwroute ??
Over 8 dagen weer genieten daar, net als vorig jaar…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie