Je ideale wintersportaccomodatie

Ruud op 14 februari 2011· 31 reacties

null

Ook al ben je nog zo fanatiek en wil je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op de pistes staan, eens zal je toch je bedje moeten opzoeken. En waar wil je dat bedje dan het liefste hebben staan ? Wat is je ideale accommodatie op de wintersport ?

Zoveel mensen, zoveel zinnen
Dat waar de één bij zweert, daar wil de ander niks van weten. Zo vind ik het bijvoorbeeld geweldig als ik mijn auto de hele week niet hoef te gebruiken. Ik wil daarom graag zo dicht mogelijk bij de liften zitten en het liefste zó naar binnen skiën. Ik dacht altijd dat dat iedereens ideaal wel was, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Er zijn ook wintersporters die het leuk vinden om centraal tussen verschillende skigebieden te zitten en dan de ene dag met de auto naar het ene gebied te vertrekken om de volgende dag weer ergens anders te skiën.

null

Je wilt niks zelf doen
Dan ga je in een hotel; 's morgens schuif je aan bij het ontbijtbuffet , 's avonds wacht het diner. Iemand maakt je bedje op en poetst je badkamer. Je kunt een drankje doen in de bar. Kortom; je wordt verwend en je kunt je helemaal concentreren op de wintersport. Maar: er zit wel een pittig prijskaartje aan. En als je moe van de pistes komt of het is erg slecht weer en je hebt geen zin om in de bar te hangen, dan zit je op zo’n kamer. Nou zijn er natuurlijk hotels waar je een hele suite met zitjes tot je beschikking hebt, maar dat is niet de werkelijkheid voor de gemiddelde wintersporter, vermoed ik zo. En is het ook leuk met kleine kinderen, al dat dineren ?

Je gaat voor verzorgd, maar met één oog op de portemonnee
Je boekt een pensionnetje. Dan wordt evengoed je bed opgemaakt en je krijgt een ontbijt. Soms kun je er eten, soms niet. Het is allemaal net wat eenvoudiger, vaak wat verder van de pistes. “Hotelvakantie light”, zeg maar. Maar: vaak moet je iedere avond op zoek naar een restaurant. En heel ruim zijn de kamers meestal niet.

null

Je wilt privacy
Dan ga je een chalet huren of een huis. Als je 's avonds van de pistes komt kun je heerlijk je eigen gang gaan. Je doet wat je wilt en je trekt aan wat je lekker zit. Je hoeft niet opgeprikt aan het diner. Al zit je in je joggingpak of je badjas; kan allemaal. Als je met vrienden gaat kan het ook beregezellig zijn een huis te huren; tot diep in de nacht pictionnary doen (of welk spel dan ook) of een feestje bouwen met de radio op tien; je bent baas in “eigen” huis. Maar: je moet boodschappen doen en koken. En een comfortabel huis is ook niet bepaald te geef.

Je wilt faciliteiten en toch op je zelf zijn (I)
Wil je een zwembad of een sauna en toch je eigen plekje? Dan kies je waarschijnlijk voor een appartementencomplex. Best of both worlds. Vaak liggen die complexen ook nog eens super-centraal. Maar: je moet ook weer de keuken in en naar de supermarkt. En vaak kun je je kont niet keren in zo’n appartement. Is je bed een soort opklapbed. En soms zijn die complexen behoorlijk onpersoonlijk. En als je ziet wat ze er in het hoogseizoen voor durven vragen…

Je wilt faciliteiten en toch op je zelf zijn (II)
Steeds meer Nederlandse wintersporters doen het; naar een bungalowpark in een skigebied. Vaak zijn er allerlei faciliteiten op een park, meestal liggen ze gunstig ten opzichte van de pistes en je hebt je eigen stek. Soms zijn ze ook best luxe. Zelf heb ik dit in januari voor het eerst gedaan op het park van Landal in Winterberg. Natuurlijk geldt ook hier weer dat je je eigen huishouden moet voeren. Maar dat geeft je wel de mogelijkheid de kosten wat te drukken. Inmiddels zijn er op allerlei plekken van die parken aangelegd, ook in de Alpen. Zijn jullie weleens in zo’n park geweest ?

null

Je wilt niet te veel uitgeven
Dan ga je naar een wintercamping. Als je je eigen caravan meeneemt ben je eigenlijk “thuis”. Ik moet eerlijk zeggen; dit heb ik nog nooit gedaan en het lijkt me ook helemaal niks. Ben benieuwd of jullie hiermee ervaring hebben. Mij lijkt het krap en onhandig. En dan het idee dat je naar zo’n douchehuis moet, brr. En hoe krijg je je spullen droog ? En: je moet evengoed eten kopen en koken. Of bespaar je er zo veel geld mee, dat je alle dagen lekker uit eten gaat ?

Waar kiezen jullie voor en waarom ? Wat is het belangrijkst ? De portemonnee, het gemak, de nabijheid bij de pistes ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

@Ruud, ik ga ieder met groep van +/- 10 personen en huren altijd 2 appartementen. Ideaal wat mij betreft. Je hebt toch je eigen plekje en wat je al zegt, afhankelijk per dorp, liggen ze meestal centraal gelegen. Om de kosten enigszins te drukken gaan we om de andere dag uit eten. Wat betreft vervoer heb ik er ook een hekel aan de auto te gebruiken, goede skigebieden hebben een shuttle bus inbegrepen bij de skipas(Salzburger Sportwelt), ook dit is perfect geregeld!

Hotel, vier sterren en lekker met de auto naar verschillende dorpjes!

Appartement, skiën tot aan de deur en tussen de middag lunchen op je eigen terras voor de deur in het mooiste skigebied ter wereld, Les trois valleés!

Heb veel ervaring met het “winterkamperen”. Ben er mee opgegroeid! En opzich, als je de hele dag op de piste staat, is het prima te doen! De eerste vraag die ik altijd krijg: is het niet koud? Nee, helemaal niet zelfs! Je moet opletten dat je de verwarming niet te hoog zet, want dan brand je de caravan uit!
Of het krap is of niet, hangt er maar gewoon vanaf hoe groot de caravan is en hoe je je erop instelt… Je hoeft er tenslotte alleen maar te slapen!
Verder is dat douchen etc helemaal geen probleem! Even snel een trui aan, handdoekje mee en koud? nee hoor! Wintercampings zijn over het algemeen “voorbereid” op de winter, zo zijn er speciale plaatsen waar je je schoenen netjes op kan hangen (verwarmd), zodat ook je binnenschoen de volgende dag weer droog is en verder zijn er vaak voldoende droogruimte’s etc. om je spullen droog te krijgen (als die nat zijn)… Enige grote nadeel vind ik, dat je nog steeds 's avonds die afwas moet doen :(

Een enorm groot voordeel is wel dat je voor een half jaar je caravan neerzetten op zo’n camping ongeveer evenveel betaald als 1 week een appartement. Plus het feit dat je (wanneer je je caravan van bijv. oktober-april in oostenrijk zet) je je seizoensskipas met korting kan kopen en dus kan gaan wanneer je wilt! Even geen mooi weer, dan ga je toch lekker niet! En valt er donderdagnacht enorm veel sneeuw, dan hup vrijdag de auto in en lekker weekendje skiën.

Ik moet zeggen dat ik het nog steeds geen probleem vind, dat winterkamperen!

In een familiaal gerund pensionnetje in Oostenrijk. Kraaknet, uitstekende keuken, op 5 min van het basisstation met busje of auto. Alle moderne luxe aanwezig. Adres krijg je niet,de baas mijdt zich van de massa om iedereen echt alles te kunnen geven wat hij verlangt. Zalig, luxueus en niet duurder dan de hotels in het dal.

Zowel chalet als appartementen gehad. Beide bevallen goed. Ik vind het zelf koken en feestje kunnen bouwen erg relaxed. Waren altijd wel met een groep van circa 20 pers. Dus hadden meestel 2 huisjes pal aan de piste. Ski je zo de hal in, ideaal!!

Vind het niks om eerst een auto in te moeten stappen.

Kosten drukken door zelf te koken is ook wel prettig vooral als je vaker per seizoen gaat.

Ideaal is voor mij ook dichtbij een grote lift of aan een piste waar je in 1x naar een grote lift kan skiën om het gebied in te gaan. De auto wil ik niet nodig hebben en aan skibussen heb ik een hekel.
Pension, hotel of appartement maakt me niet zoveel uit. Ligt er ook aan met wie je bent. Al is halfpension wel erg relaxed…

Hotel met sauna heerlijk! Enne Landal is ook niet zo goedkoop hoor als je maar met zijn tweetjes gaat.

Een appartement met een groep vrienden aan de piste (Val Thorens). Hierdoor heb ik de auto (of Shuttlebus) niet nodig, is er altijd gezelligheid en sta je in no time op je board…en natuurlijk op het terras aan het eind van de dag!

Dit jaar naar Steibis (Oberstaufen, DL). Appartement op de piste, dus eerst naar beneden voor de lift. 's Middags dus ook lekker op het balkon lunchen. Deze ervaring ook in Trysil (No) gehad, bevalt heel goed.

wij zijn met kerst in Frankrijk geweest in een appartement lekker met kenissen ,gewoon zelf koken ,aankomende week gaan wij in een hotel en laten ons eens lekker verwennen ,maar moeten dan wel met de auto of bus naar de piste ,en in Frankrijk kon je zo de piste op uit je appartement.

Een goed hotel, minimaal 4 sterren met vele voorzieningen, zoals:

  • Zeer dicht bij de piste/liften ( max. 50 meter )
  • heerlijk ontbijt- en dinerbuffet
  • 16.00 uur jauzen
  • ruime wellness aanwezig met zwembad
  • wifi-internet
  • Ruime Kamer met lekker zitje en balkon op het zuiden
  • Goede ski-en schoenen opbergruimte

Dus verwenhotel bovenop de piste en op hoogte.
Zoek ook altijd een plaats die erg sneeuwzeker is met in de buurt een gletscher.
Kost wel wat meer, maar dan heb je ook wat!!!
Klinkt idd erg verwend, maar zo doen wij het al jaren.

Een leuk appartementjen of huisje zo trek je den après-ski zolang je wil. Geen h om te gaan eten , niets.
Zo kan je ook eten waar je zin in hebt en meestal beter. Het mogen nog 4 of 5-sterren hotels zijn het blijft grootkeuken.

Verplaatsen met wagen of ski-bus of direct de piste op , het blijft mij allemaal gelijk als ik maar op een deftig h op de piste sta.

De bergen en de sneeuw . meer moet da nie zijn . een gezellig familiehotel met sfeer en een brede waaier van diversiteit op de pistes . sunshine is fun but the snowy mountains are cool .
and Boarding is not a crime !!!

tja,ik heb het allemaal al gehad:van 5 sterren hotel tot piepklein studio tje maar als het netjes is vind ik het allemaal goed;het belangrijkste:goede sneeuw goed gezelschap en je lievelingsskigebied!

GEWOON EEN 5 STERREN HOTEL EN 3 STERREN RESTAURANT 3 KEER PER DAG !!!

@Don: je hoeft niet zo te schreeuwen hoor, we lezen je evengoed wel :-)

mama on a mission in the snow

We zijn 6 jaar geleden als "herintreders" met het 2 gezinnen weer gestart. Toen begonnen in een poepsjiek hotel. Inmiddels al weer 3 jaar in een appartement. Vinden de kids eigenlijk wel zo leuk. Na het skien hangen ze in pyjama voor de TV of gameboy.
Pa en ma vermaken zich met de andere ouders met een pot bier of glas wijn. Paar keer per week uit eten en verder lekker zelf koken. Heerlijk.

Dit jaar voor het eerst voor een paar dagen (lang weekend) , met 2 zonen de berghut ontdekt. Boven in het skigebied. Moeders en dochter bleven thuis. Na 4-en stroomt het gebied leeg en blijf je met nog een paar die-hards achter in de hut.
Eten wat de pot schaft, op tijd in het matrazzenlager en 's ochtends als eerste door het gebied!!!
Heeft ook wel iets heel speciaals.

Met het gezin natuurlijk in maart weer gewoon het appartement opzoeken.
Het heeft allebei zijn charme.

Appartement onderaan de piste. Kun je kiezen of je zelf kookt of ergens gaat eten.

Ik heb voor volgende week een huisje gehuurd op een boerderij, in the middle of nowhere (nouja, tien minuutjes rijden naar het dichtbijzijndste gebied). Gestookt met houtkachels, zelf koken, lekker relaxed. 's avonds een kampvuur stoken buiten, gitaar erbij, paar flessen wijn, wij gaan ons zeker vermaken.

Running against the wind

La Mongie-Barèges op de Col de TourMalet in de Pyreneën.
Elk jaar in december en februari, en dat al meer dan 10 jaar!!!

Gaan al een aantal jaren met een grote groep (10 a 15 personen) en dan in 1 huis. Bevalt goed, paar keer zelf koken en paar keer uit eten. Vorig jaar 1 keer met 3 stellen en kids naar Landal Bad Kleinkirchheim geweest. 1 appartement wat goed ruim was. De kosten vielen mee, aangezien de skipas bij het huisje was inbegrepen. Dit jaar gaan we met 18 volwassenen en 11 kinderen tussen 0 en 5 jaar in 1 groot chalet helemaal voor ons alleen. Ben benieuwd hoe dat bevalt, maar lijkt mij wel gezellig.

Wij zitten al jaren met een groep van 10 tot 15 man in een Chalet in Oostenrijk (wel iedere keer een ander gebied). Vaak zelf koken (met een groepje best gezellig) en als we geen zin hebben om te koken lekker uit eten. 's Avonds een kaartje leggen, of spelletje doen (er gaat ook altijd een Playstation of xbox mee). Dit jaar hebben we weer een sauna (is geen must voor ons maar eigenlijk zit hij er altijd wel in ;-) ). Voor ons is het voordeel dat je met een groep toch een eigenplek hebt wat je in een hotel niet hebt en ook wat vrijer zit tov een appartement. Nu alleen nog een paar dagen aftellen ;-)

Ik ga altijd met een vriendin. We pakken de trein en laten ons voor ons 3* hotelletje afzetten. We kiezen voor halfpension (lekker makkelijk), in het dorp; dichtbij de apres ski en als het kan dichtbij de lift (skibus vind ik ook niet erg). Een sauna in het hotel vind ik absoluut een pre.
Dit jaar gaan we voor het eerst naar Hinterglemm… ben benieuwd!

Comfort en privacy zijn voor mij belangrijker dan de portemonnee. Voor een dag of twee is een hotel prima. Bij langer verblijf altijd een appartement in een kleinschalig ‘chalet-style’ complex, gehuurd bij een locale makelaar. Moet je zeker in Frankrijk voor twee personen minimaal een vier- persoonsappartement huren, anders kun je geen kant op. Koken hoeft niet, daar heb je restaurants voor. Wel altijd dicht bij de lift in een zo groot mogelijk skigebied, zodat de auto niet nodig is. Portes du Soleil (Morgins) en Trois Vallées (Saint Martin de Belleville) zijn wat dat betreft favoriet.

@Ruud; Ik mis er eigenlijk nog eentje; een die de Nederlander nog niet helemaal ontdekt heeft, namelijk een catered chalet.

Wij runnen zo’n plek in het Franse Samoëns en merken dat we veel Engelsen over de vloer krijgen, maar (nog?) weinig Nederlanders. De catered formule is erg relaxed; als je em met je eigen groep boekt (iets dat we stimuleren), heb je privacy en de ruimte voor jezelf. 's Ochtends schuif je aan voor het ontbijt, overdag lekker skiën (met de mogelijkheid tot een pisteguiding dag) en 's avonds een heerlijk 3 gangen diner met wijn. Tel daarbij de lokale kennis en contacten van de gastvrouw/heer en je hebt een topweek!

Wat is de mening van jullie lezers op zo’n catered chalet?

@Arno
Ik heb weleens naar zulke formules gekeken.
Aan de ene kant lijkt het mij heerlijk, eigen huis waar eht eten klaar staat.
Aan de andere kant vind ik het leuk om te koken en af te wisselen met verschillende restaurantjes. Gebaseerd op de kosten kies ik dan toch voor het laatste. Maar het idee er achter spreekt mij opzich wel aan en mischien iets voor de toekomst maar voorlopig kies ik voor zelf koken en uit eten.

Kijk, daarop selecteren wij nou juist onze accommodaties. Goed gelegen Residences met sfeervolle appartementen inclusief wellnesscenter, chalets met een goeie inrichting (incl. de keuken!) of hotels groot/klein waar het ook geen straf is om een dagje binnen te blijven. En dat allemaal in Frankrijk! Josee Schouten, frankrijkhuis.nl

Wil je een skivakantie waarbij alle bovenstaande punten aan bod komen? Boek dan een catered skichalet bij Skichalets.nl

Een eigen chalet op de piste voor je familie of vriendengroep. 's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijt klaar, 's middags na het skiën een lekker hapje en een drankje, 's avonds een culinair driegangendiner, de afwas, huishouding en schoonmaak wordt ook nog gedaan door je eigen Nederlandstalige chaletstaf!
En duur? Nee hoor helemaal niet een catered skichalet boek je al vanaf € 350,- per persoon per week inclusief de halfpension verzorging!

Student - zo goedkoop mogelijk. Meestal een klein crapappartement via husk.nl. Kost geen drol en je hebt ook niet veel, maar voor ons prima. Hoop eten mee van thuis, zodat je dat daar niet in de supermarkt hoeft te halen.

In december een week naar Val Thorens geweest voor €160 incl. skipas. Binnenkort eens kijken of er nog een goedkope last minute in april te boeken is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie