Skiën in Saas-Fee (Deel II)

martijn op 18 februari 2011· 6 reacties

null

Het korte verhaal wat ik vorige week schreef doet het gebied van Saas Fee geen eer aan, verre van dat zelfs. Bij deze mijn uitgebreide verslag. Zoals eerder vermeld reisde ik vorige week af richting het Saas-Tal in het Zwitserse kanton Wallis. Op het idee gebracht door Zwitserland Toerisme, het Zwitserse VVV. Ik verbleef in het drop Saas-Fee.

Het dorp Saas-Fee
Saas-Fee ligt aan de voet van het bergmassief Mischabel en is omgeven door een 13-tal bergen hoger dan 4000 meter. De Dom is de hoogste berg van het massief. Deze is met zijn 4545 meter ook de hoogste berg die in zijn geheel op Zwitsers grond gebied staat. Boven het dorp ligt de Fee Gletsjer waar ook een groot gedeelte van de skipistes te vinden is. Het centrum van Saas Fee is compleet autovrij. Er rijden alleen elektrische autootjes rond. Dit zorgt voor een merkbare en heerlijke rust in het dorp. Gelukkig is er een grote parkeerplaats aan de rand van het gebied, welke plaats biedt voor zo’n 3000 auto’s.

null

Het skigebied
Het skigebied rondom Saas-Fee heeft ongeveer 145 kilometer aan pistes. Het grootste gedeelte van deze pistes zijn blauw en rood. Er zijn maar enkele zwarte pistes, hierdoor is het gebied minder uitdagend voor de ‘echte’ die-hards. Dat neemt echter niet weg dat het een prachtig skigebied is. De pistes zijn heerlijk breed, echte ‘snelwegen’, en ook voor de beginnende wintersporter prima te doen. Het skigebied start op een hoogte van 1800 meter en kunt met gondels plus een metro klimmen tot 3600 meter(!). Wordt niet overmoedig als je uit die metro uit komt, en je snel de trap op wilt lopen. De lucht op 3600 meter is zo ijl dat de ‘man met de hamer’ je snel op de knieën heeft. Ik heb het aan den lijve ondervonden :-)
Vanaf het hoogste punt naar beneden meet de langste piste negen kilometer. Een flinke run dus. Harde bovenbenen gegarandeerd…

null

De ijsgrot in de gletsjer
Als je helemaal boven bent aangekomen is het de moeite waard om een kijkje nemen in de ijsgrot die in de gletsjer is uitgehakt. Voor een paar Zwitserse Franken sta je binnen in de gletsjer. Je vindt er onder andere beelden uitgehakt in het ijs en foto’s die een stukje historie van Saas-Fee tonen. Ook hier zal de hoogte je parten spelen op het moment dat je met de trap weer omhoog loopt…

Draaiend restaurant
Ook helemaal bovenin te vinden is het draaiende restaurant wat je een 360 graden panorama biedt over het gehele gebied. De tafels en stoelen zijn geplaatst op een plateau wat binnenin rond draait. TIP: leg geen spullen op de rand aan de buitenkant, want die raken uit het zicht omdat je rond aan het draaien bent. Op een aantal plekken op de buitenrand zijn plakkaten neergezet die je vertellen op welke bergtoppen je op dat moment uitzicht hebt.

null

Ik vind Saas-Fee een prachtige bestemming. De hoge bergtoppen in combinatie met de vele gletsjers die in het gebied zichtbaar zijn maakten het plaatje voor mij helemaal compleet. In mijn volgende verslag meer over het skigebied Saas Grund, waar ik ook heb geskied.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Ik heb ooit gehoord dat dit gebied vooral de eerste wintermaanden (december-januari) bijna geheel in de schaduw ligt. Onzin of nu geen last meer van gehad? De beelden ontkrachten het namelijk wel!

Volgende week zondag vertrek ik naar Saas Grund. Kan niet wachten op je verslag, en te lezen hoe de sneeuwkwaliteit er momenteel is…!

Klopt inderdaad. Met kerst geweest en lag hele dag in schaduw. Vond het niet super in vergelijking met Franse gebieden.

@Anoniem Toen ik er was was de sneeuw prima. 's middags werd het wel papperig. Hoe het volgende week is durf ik niks over te zeggen.

When life gets too complicated.... SKI

Bedankt voor de reactie Alex. Ik zie net dat er weer wat sneeuw is gevallen. Twee of drie centimeter nog maar, maar dat is altijd goed nieuws!!

…]

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie