Alpenweerpraat: komt de storing wel of niet door?

Roel op 18 februari 2011· 16 reacties

null

De Südstau is volledig ten einde en de zon komt aan de zuidkant op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Aan dit beeld uit San Bernardino zien we dat zo vlak voor de krokus ook in Zwitserland de condities zijn verbeterd maar dit geldt lang niet voor alle gebieden.

Stand van zaken Zwitserland
Hieronder de sneeuwval van de laatste 3 dagen tot gisterochtend toen de laatste vlokken vielen.

null

Vooral Tessin heeft veel sneeuw gehad, dat is pure zuidkant. Meestal komt de sneeuw in dit soort situaties ook een stuk noordelijker, vooral Wallis heeft niet kunnen profiteren terwijl de kaarten daar vooraf wel gunstig voor waren. De depressie trok echter wat zuidelijker langs en dit maakt dat het overgrote deel van Zwitserland nog steeds op 20-60% van de normale hoeveelheid sneeuw zit:

null

Vanuit het westen wat sneeuw
Genoeg over de situatie van nu, tijd om vooruit te kijken want de zenuwen worden de laatste week danig op de proef gesteld. Valt er nu wel of geen sneeuw van betekenis als we massaal in de Alpen zitten?

In de nacht naar zondag bereikt een storing de Franse Alpen. Waar de modellen nog steeds grote moeite mee hebben is de activiteit naarmate het front naar het oosten trekt. Het front zit feitelijk in de mangel tussen hogedrukgebieden, toch blijft GFS steevast voor een flink neerslagsignaal gaan.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Ik ga vooralsnog uit van geen grote hoeveelheden, tot zo’n 10cm in de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk waarschijnlijk nog wat minder. De sneeuwgrens ligt rond 1000m.

Welles-nietes
Voor dinsdag is nog alles open. GFS knijpt het gat tussen de hogedrukgebieden boven Noord- en Zuid-Europa dicht waardoor ook de neerslag wordt afgeknepen. Ook het GFS-ensemble laat vanochtend veel minder hoge neerslagpieken zien voor Genève (representatief voor de Noordfranse Alpen).

GFS vanochtend: de twee hogedrukgebieden gaan een verbinding met elkaar aan en gooien de deur dicht voor de storing op dinsdag.
GFS vanochtend: de twee hogedrukgebieden gaan een verbinding met elkaar aan en gooien de deur dicht voor de storing op dinsdag.

Gelukkig hebben we nog steeds modellen die wel voor doortocht van de storing gaan. ECMWF (onderstaande kaart) en UKMO gaan voor sneeuw op dinsdag, hoofdzakelijk in Frankrijk en Zwitserland.

null

Ik moet het eerst zien, laten we het nemen zoals het komt. Iedere sneeuwvlok is meegenomen maar een letterlijke interpretatie van de modellen heeft nu bar weinig zin.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie, laat je plezier vooral niet bederven door de mogelijk tegenvallende sneeuwhoeveelheden. Vallen die toch dan is dat meegenomen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel,

Kun je wat meer zeggen over Oostenrijk, Flachau?

Hey Roel, bedankt voor je weerbericht. Ook op bergfex.at is er grote onduidelijkheid over de verwachte sneeuw: gisteren werd er voor dinsdag nog 10 cm sneeuw verwacht, nu is het nog maar 1 cm. Al met al zit iedereen in hetzelfde schuitje, niemand weet precies wat er gaat gebeuren.

We zien wel wat er komt, het weer kunnen we toch niet veranderen. Het enige dat we wel kunnen veranderen is onze eigen denkwijze over het weer, en dat ga ik proberen te doen. Sneeuw, zon en Oostenrijk, here we go!

@Marc, beter kun je het niet verwoorden. Geniet ervan!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig heeft het zuiden van Nederland pas over twee vakantie.

He Roel,wat wordt er op kronplatz verwacht?

In iedergeval kloppen de weergeven aantal centimeters sneeuw niet zoals vermeld bij de gebieden - plaatsen.
Neem Val Thorens Dal 80 cm. Dit moet zijn 10/20cm en op de top hooguit 0,50 tot 0,75 zoals je kunt zien uit de lift waarneer pistebulleys delen opgraven om op de piste te dumpen.

Hoe is de situatie voor Ortisei, Val Gardena?
Kunnen we nog wat verwachen de konende dagen?

gr Frank

@Marc: zo is het! We gaan gewoon genieten van een lekkere vakantie :-)

mama on a mission in the snow

@ Frank ,
Ben net terug van Val gardena en ga a.s. zaterdag weer…
Er ligt geen sneeuw voor een thal abvart ( alles weggeregend )en op de top is 3 cm gevallen . Overal slus ook bij Arraba en canazei en corvarra wat allemaal aan de sella ronda ligt.Sella ronda is ook niet te doen tenzij je roller skates meeneemt.Het dooit als een gek overdag en dan nog over de regen niet te spreken…

ik zit nu in gargellen. Sneeuw is in ochtend goed, maar er moet echt snel weer wat gaan vallen.

@Don,

Is t echt zo slecht? Ik zie het niet op de webcams. En er zou wel wat verse poeder gevallen moeten zijn. Hmmmmm, ik ga dan maar weer de sneeuwdans doen!!!

@ jordi, ik dans de komende twee weken met je mee!

nou dat zal een leuk gezicht zijn hahahaha. Wanneer ga jij Chant?

Roel,

Als ik kijk naar de neerslag kaarten van GFS voor de komende week, zal er toch nog wel een paar cm vallen in Zwitserland. ( Berner Oberland ) ook het regionale weerstation meld dat er ma,di,do en vr wat sneeuw zal gaan vallen. Over de hoeveelheid zijn ze nogal twijfelachtig.

Geld deze twijfel ook voor jou, of word het je langzamerhand wel duidelijk?

Groetjes.

hi all ik stap net binnen kom uit seefeld, condities zijn niet top maar te doen. In de ochtend zijn de pistes hard met een laagje kunst sneeuw. In de middag wat papperig. Zolang het in de nacht vriest redden ze het nog wel even daar. Week was lekker zonnetje erbij. Volgens de locals het minst sneeuw gehad in 25 jaar.

Seriously snow addicted family!

net terug uit obertauern: voldoende sneeuw, zowel op de piste als in t dal (1700m). Afgelopen week paar keer paar verse cm gehad. Bezoekje aal lager gelegen gebieden leerde dat t daar lente-achtig groen was.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie