Alpenweerpraat: opfrisser voor de pistes

Roel op 20 februari 2011· 9 reacties

null

Het sneeuwt vandaag in de westelijke Alpen zoals onder andere deze webcam uit Leysin (CH) laat zien. Geen intensieve sneeuwval maar het beslaat een behoorlijk gebied van de Franse Alpen tot aan Zwitserland. Later vandaag en morgen trekt de sneeuw langzaam naar Oostenrijk en Italië.

Het gaat niet om grote hoeveelheden maar een dun cosmetisch laagje zal het landschap op verschillende plaatsen toch een wat winters aanzien geven. Aan de grond hebben we te maken met een groot hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland. Dat blijft de komende dagen op zijn plek liggen waarbij uit het oosten koude lucht wordt aangevoerd. Dat is vooral in Oostenrijk merkbaar met temperaturen op 1500m van -5 tot -10 graden. Naar het westen toe blijft het wat zachter.

Storing komt niet door
We hebben het er al een paar dagen over gehad, de storing die dinsdag sneeuw had moeten brengen. Zoals helaas gevreesd gaat die er niet komen, dinsdag maakt het eerdergenoemde hogedrukgebied verbinding met het Azorenhoog en dat snijdt de doortocht van de sneeuwstoring af. In plaats daarvan trekt een slap aftreksel het Middellandse Zeegebied in en lost het neerslaggebied grotendeels op.

null

Het geeft aan hoe complex de huidige weersituatie was en is. De modellen hebben de laatste dagen meer weg van een flipperkast en dan is het de kunst om bij de interpretatie niet mee te gaan flipperen, hoe moeilijk dat ook is.

Herhaling
Donderdag is het weer zover. Dan probeert een nieuwe storing door de hogedrukgordel te dringen. Op de kaart hieronder (ECMWF) zien we hem liggen boven de Noordzee.

null

Het is wederom totaal niet te zeggen of dat gaat lukken. Wat er nog bij komt is dat achter deze storing zachte lucht op de loer ligt, in tegenstelling tot het exemplaar dat dinsdag had moeten passeren. Mocht de poging slagen dan wordt de sneeuwgrens een factor om in de gaten te houden en moeten we rekening houden met een temperatuurstijging richting het weekend.

Schneemangel
Voor nu genoeg gespeculeerd. In de tussentijd is het opvallend wat skigebieden uit de kast halen om de vakantiegangers met de krokus toch vooral te laten afreizen naar hun gebied. Op onze Facebookpagina liet Janine Nijlant een reactie achter met een link naar dit filmpje uit Davos/Klosters.

Het lokale toeristenbureau heeft gemeend het tegendeel te willen bewijzen voor alle berichtgeving rond ‘Schneemangel’ (sneeuwgebrek) in Zwitserland.

Het behoeft geen betoog dat de groene hellingen vakkundig uit deze montage zijn geknipt, maar het is een begrijpelijke en vooral creatieve actie die van één kant wel te waarderen is.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het sneeuwt hier al de hele dag in Vallandry

hier in Portes du Soleil(châtel) sneeuwt het ook al de hele dag, ligt op de top wel een dikke 20 cm vers.

Flaine, 20 cm vers vandaag…

Klosters Davos heeft het toch niet zo heel slecht gehad dit jaar. Twee weken geleden waren alleen de echte z-hellingen onder 1800m groen. Pistes lagen er strak bij. Beetje zoeken en je kwam ook nog wat poeder tegen.

Ben benieuwd waarom die blokjes in beeld zijn…

In Brixen im Thale is vannacht zo’n 10 centimeter gevallen!
Het sneeuwt nog steeds. Helemaal super dus :)

Hier in Steibis is het meer dan een cosmetisch laagje. Het sneeuwt al sinds gisterochtend.
http://twitpic.com/424wjo

hahaha opzich wel wrang dat het nu sneeuwt waar ik net een week op kunst sneeuw heb gestaan. Opzich waren de condities er niet slecht maar wat vers konden ze wel gebruiken (seefeld in tirol) Anyway goed voor de mensen die er nu zitten! Voor mij pech volgend jaar beter. Ik heb een week kunnen skieeen en in de zon zitten ;o)

Seriously snow addicted family!

Yes!! Wallis is gered. ;-)
Ik zie mooie beelden op de webcams, een mooie verse laag. Laat het van de week nog maar lekker sneeuwen, hopelijk kunnen wij dan volgende week er van genieten met een zonnetje er bij!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie