Alpenweerpraat: welkome verrassing voor de Alpen

Roel op 21 februari 2011· 28 reacties

null

Wat een plotseling activerend neerslaggebied kan doen maakt dit webcambeeld uit Schwyz (CH) duidelijk. De verwachte sneeuwhoeveelheid tot 10cm is lokaal meer dan dubbel uitgevallen, wat een wereld van verschil laat zien in de Alpenlanden. Het mooie is ook nog dat veel gebieden wat hebben meegepakt. Ter indicatie de dalafdaling van het Oostenrijkse Schruns gisterochtend en vandaag:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Verrassende stuwing
De meeste sneeuw viel aan de noordkant in Zwitserland waar zelfs de lokale weerdiensten gisterochtend nog uitgingen van ‘etwas Schnee’. Het neerslaggebied was aanvankelijk groot maar niet bijster actief boven Zwitserland en Frankrijk, maar in de middag begon de zaak te activeren onder invloed van een aantrekkende noordwestelijke hoogtestroming. Die zorgde in toenemende mate voor stuwing tegen de noordkant welke zich later uitbreidde naar Oostenrijk.

Sneeuwval in Zwitserland van de afgelopen 24 uur.
Sneeuwval in Zwitserland van de afgelopen 24 uur.

Het resultaat is een winters plaatje en het sneeuwt verspreid over de Alpen nog steeds licht. Dankzij deze ontwikkeling is het voor veel wintersporters die nu in de Alpen zitten toch goedgekomen, ondanks het feit dat de storing van morgen de Alpen niet meer bereikt. Alleen de Franse Alpen zouden nog net wat lichte sneeuw kunnen opvangen.

Terugkerende zon
De komende dagen wordt het in de Alpen geleidelijk rustiger, morgen vallen de laatste vlokken in Oostenrijk maar verder krijgt de zon op steeds meer plaatsen de overhand. Vooral woensdag belooft een hele mooie dag te worden met veel zon en winterse temperaturen. In Oostenrijk blijft het ook overdag licht vriezen, elders komt het kwik een paar graden boven het vriespunt uit.

Donderdag bereikt een warmtefront de Franse Alpen.
Donderdag bereikt een warmtefront de Franse Alpen.

Toenemende sneeuwkans
In de nacht naar donderdag wordt een nieuwe poging ondernomen de hogedrukbarriëre te slechten. Die ligt nog steeds als een langgerekte gordel zuidwest-noordoost geörienteerd over Europa. Vanuit het westen trekt donderdag een front richting Franse Alpen, aan de achterzijde probeert zachte lucht op te dringen wat in Frankrijk voor een wat hogere sneeuwgrens (1400-1800m) zorgt.

Wederom is nauwelijks te zeggen hoe actief de storing zal zijn en of hij ook de noordkant van de Alpen kan beïnvloeden. Donderdag sluit het hoog namelijk weer de gelederen waarna een paar nieuwe droge dagen volgen. Het goede nieuws is, áls de storing de noordkant bereikt dan ligt de sneeuwgrens waarschijnlijk beduidend lager dan in de Franse Alpen en kunnen er mogelijk grote hoeveelheden vallen. Warmtefronten staan er om bekend.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Krokusvakantie gered! Vrijdag reis ik weer af naar Brixen im Thale de cams zien er vandaag een stuk beter uit dan gisteren!

Zag het vanmorgen op de beelden bij de Belgische TV. Fantastisch toch voor alle wintersporters die deze week op vakantie zijn. En de zon gaat vanaf morgen ook nog schijnen. Ik gun het ze van harte!!!

Kijk net op de web cam van steibis zuid duitsland is er 15 cm sneeuw gevallen geweldig kijk uit naar Zaterdag.

Ook in Mayrhofen is er weer sneeuw gevallen zie ik op de livecams. Het dal is momenteel wit, hoeveel centimeter er ligt heb ik geen idee. Weet jij misschien meer Roel!?

Dit bericht klopt helemaal.
Wij zijn zaterdag aangekomen in Ladis (Serfaus)
We kwamen aan in een groene wereld.
Hoewel de Oostenrijkse pistemannen goed hun best hadden gedaan om een witte baan te creeeren, mocht er wel wat verse sneeuw vallen.
En ja hoor, gistermiddag begon het met sneeuwen. Nu wel 5 cm verse sneeuw! Super!

Ook in de Vogezen (La Bresse) is er een pak sneeuw bijgevallen, en tis nog steeds aant sneeuwen.

@Raymond, ik kan niet zeggen hoeveel er precies in Mayrhofen is gevallen maar met wat geluk kan een lezer ter plaatse je vanmiddag/vanavond informeren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zit nu in het Salzburgerland, Skiwelt Amadé. Hier echt winter en verse sneeuw ca. 5/7 cm. Alles is weer wit.
Morgen nog beetje sneeuw en daarna de zon op prachtpistes.

Ik kijk ongeveer dagelijks naar de webcam van de dalafdaling (en de andere 24 webcams die ik heb gevonden). A.s. vrijdag weg en dan zitten we 200 meter van die webcam!

En als het meezit, komt er donderdag inderdaad meer: http://winter.silvretta-montafon.at/de/100754/100764/wetter_…
Echt fijn!

En helemaal perfect zou zijn als het volgende week dinsdagavond nog wat sneeuwt. Misschien dan eens de Hochjoch Totale doen (om 7:15 met de lift omhoog).

Hier in Gerlos al sinds gisteren 1800 sneeuw. Nu begint het wel droger te worden. Maar er is wel zo’n 20 cm gevallen (in het dal)

roel hoe staat het eigenlijk met de sneeuw in italie?
Wel lekker dat de mensen nu sneeuw hebben na het file leed…

Hier in Brixen im Thale sneeuwt het nog licht, maar er is sinds vannacht zeker 15 cm. gevallen. Pistes liggen er goed bij en alles is weer lekker wit!

Erg mooi voor de mensen die nu hun krokusvakantie vieren in de sneeuw. Was hard nodig een beetje verse sneeuw erbij.
Hopelijk gaat er nog een aardige hoeveelheid bijvallen voordat wij 18 Maart richting oberinntal (Fiss) afreizen.
Heel vaak in Jan./Feb. geweest,maar nog nooit in Maart…hoop dat het helemaal goed gaat komen !!

@ Michiel, ik kom sinds 2001 in Schruns, maar heb nooit geweten dat de Hochjoch om 7.15 uur gaat !
De Zamangbahn in ieder geval niet…

@jordi, Italië ligt bij een noordwestenwind altijd minder gunstig en heeft t/m vandaag maar een paar centimeter gehad, helaas ook niet overal.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel,
Kun je iets zeggen over de condities in Flaine of la Plagne?
We hebben plannen over twee weken maar twijfel nog welke van de twee het gunstigst is om te boeken?
dank

Ehrwald 25 cm verse sneeuw and still counting

Thanks Roel,

Ik heb nog 3 weken voordat ik ga!! :-)

Serfaus helemaal top!
Spettertje ik laf joe sooooo…!

Iemand informatie over de condities in val thorens? Veel gevallen?

top voor de mensen die nog moeten gaan!!! ik ben blij voor jullie. Ik ben helaas al terug was behelpen maar evengoed een top week gehad!

Seriously snow addicted family!

@anoniem; in Les Menuires is er een goede 10 -15 cm vers gevallen, goede pistes verzekerd! off piste nog te weinig…

Mooi bericht: beetje sneeuw erbij. Weet iemand hoe het zit in de dolomieten? Is het daar een beetje wit?

A.s. Vrijdag een weekje naar Gerlos!! Heerlijk om die cams te zien. Morgen nog wat sneeuw erbij en hopelijk vanaf a.s. Donderdag weer een (hoop) sneeuw erbij. Maar het laatste is nog ff afwachten GFS schommelt van run tot run!

En hoe ziet het in Nauders uit?

Momenteel zin ik in Mayrhofen (Tirol, Oostenrijk) en zijn de pistes prima te doen. Ook voor de sneeuwval waren de pistes redelijk te skien. De 10 cm die hier is gevallen was zeker bruikbaar, alleen al voor het plaatje is het natuurlijk veel mooier. Nu sneeuwt het nog een klein beetje en vanaf vanmiddag gaat de zon weer schijnen.

leuk dat je ut naar je zin hebt in ons dorp tout, komt nog veel meer sneeuw aan, mis je

brixen en skiwelt nu helemaal top

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie