Alpenweerpraat: prima wintersportweek

Roel op 28 februari 2011· 26 reacties

null

Na een bewolkte zondag met geregeld sneeuw (webcam Gargellen,O) verplaatst de neerslag zich vandaag naar de zuidkant, en dan met name de westelijke regionen. Vooral aan de Italiaanse kant van de grens met Frankrijk kunnen vandaag nog enkele decimeters sneeuw vallen door een opvullend lagedrukgebied boven Italië, elders klaar het voorzichtig op.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Radarbeeld: vooral in het westen van Noord-Italië sneeuw.

Steeds meer zon
De weersverbetering zet de komende dagen door als gevolg van een opbouwend hogedrukgebied ten noorden van de Alpen. Met een oostenwind wordt steeds drogere lucht aangevoerd zodat de zon op veel plaatsen goede zaken doet deze week. In combinatie met de verse sneeuw geeft dat uitstekende en stabiele wintersportcondities. De temperaturen op 2000m liggen bijna de hele week rond -6 graden.

Weerkaart voor woensdag, en voor een groot deel van deze week
Weerkaart voor woensdag, en voor een groot deel van deze week

Nordstau ontwikkeling
We hebben hem al een verschillende dagen in de peiling, de mogelijke Nordstau aan het eind van de week. Tijd in te zoomen op wat scenario’s. In de tweede helft van de week trekt de hogedrukzone zich langzaam terug naar de Britse Eilanden en de Atlantische oceaan en probeert vervolgens aan te punten richting Groenland.

null

Juist die aanpunting is cruciaal voor een sneeuwrijke noordwestelijke stroming voor de hele noordkant. Op bovenstaande kaart heeft het hoog zich uitgebreid tot aan IJsland.

null

ECMWF laat de verdere aanpunting vanochtend echter niet goed uit de verf komen waardoor we met een veel platter hoog zitten. De noordweststroming verschuift naar het oosten zodat de sneeuw beperkt blijft tot de oostelijke regionen van Oostenrijk, bovendien valt er minder.

Dit zal de komende dagen nog wel wat op en neer schuiven, maar de kansen zijn er vooral voor Oostenrijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Super bericht!

Het is dus al met al goed gekomen. Maar wat hebben we ons allemaal druk zitten maken…! ;)
Het zal wel wat rustiger worden om dit ‘forum’; de krokusvakantie is immers voorbij.
Roel, ik blijf je blog neurotisch volgen want ik heb nog afspraak over twee weken :)
Thanks.

vrijdag naar flachau,
hoop op sneeuw.

het is allemaal positief maar bij de lage gebieden is het niet veel? kijk naar de webcams van skiwelt het is gewoon bruin op 1300 meter dus laat staan in het dal

@max, dat klopt Oostenrijk (ten oosten van Vorarlberg) heeft minder gehad maar dat hadden we ook verwacht. Neemt niet weg dat de omstandigheden sinds de krokus flink verbeterd zijn al is alles relatief. Denk aan van waar we komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgende week Gaschurn dat gaat volgens mij helemaal goed komen :-)…

Ik vertrek vrijdag richting Söll-Tirol. Er ligt hier in het gebied heel weinig sneeuw. Het zal veel skien worden tussen het gras. Bij de storingen van de laatste maanden lag het skigebied de ene keer links aan de rand van de storing, de andere keer lagen het rechts van de storing, maar nooit pal waardoor er amper een paar centimeter is bijgevallen. Hopelijk krijgen we nog wat sneeuw voor of tijdens het komend weekend om daarna de zon te verwelkomen met lichte vriestemperaturen.

Beste Roel,

Vanaf de tweede week in januari dat ik terug ben uit Saalbach volg ik je op de voet.
Ik heb mijn vragen met betreking tot mijn skigebied voor mij gehouden. ( skiwelt , ellmau).
Nu kan ik het niet meer houden want de condities zo als die normaal in Skiwelt zijn, zijn in mijn ogen niet goed.
Kan ik hier nog sneeuw verwachten? We vertrekken a.s vrijdag nacht. Ik neem beginnende wintersporters mee voor een leuke ervaring vol sneeuw maar gaat dit goed komen?

Voor de Oostenrijkgangers, probeer je verwachting van dikbesneeuwde dorpjes wat bij te stellen. Er lag en ligt dit seizoen eenmaal niet bijster veel sneeuw. Maar de sneeuw van de laatste week heeft echt wel verlichting gegeven. Omdat het bijna maart is zal het op zuidhellingen waarschijnlijk niet meer tot een bestendig sneeuwdek komen. Misschien komt er eind van de week wel weer sneeuw bij, en omdat het voorlopig aan de koude kant blijft kun je ervan uitgaan dat de pistes gewoon van goeie kwaliteit zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hey Roel,
Nou ondanks dat mijn vakantie alweer ruim een week voorbij is blijf ik het volgen en lezen. Gewoon verslaafd. @ Ramon blijf de berichten volgen. M’n andere website meld: “Een hoog boven UK en een laag boven Scandinavie” Dat zou klassieke Nordstau vormen, maargoed blijft afwachten. Kijk ook naar Orf.at die zien neerslag voor Zondag! Gewoon afwachten ik heb nu wel geleerd dat het eigenlijk van bergkam (lees gebied) to bergkam kan veschillen.

Seriously snow addicted family!

@roel klopt als een bus, voor mij helaas 07/08 was slecht, 08/09 was iets beter. En nu kon ik weer was het weer "slecht" Zal het aan mij liggen ;) Dan hebben we volgend jaar weer een slecht jaar want ik ben er weer bij ;)
Wat is slecht? In alle jaren waren de dalafdalingen gewoon open en heb ik 6 dgn vol kunnen skieeen. Dus geen klagen!

Seriously snow addicted family!

En nu maar hopen dat het niet te veel gaat dooien met al die zon!

Wij gaan 4 maart weg naar zwiterserland…

Zojuist besloten om nog een tweede keer te gaan dit jaar (26mrt/2apr). Voor de tweede keer naar Söll in de skiwelt. We gaan alleen (nog) niets boeken en wachten tot de laatste week hoeveel sneeuw er ligt en wat Roel te vertellen heeft, dus Roel, stel me niet teleur want ik wil nog een keer!

Krokusvakantie voorbij??? Hij moet nog beginnen!

Herstel: niet voor de tweede keer naar Soll. Wel tweede keer skiwelt (vorig jaar Brixen).

@ Rene mazzelpik!

Seriously snow addicted family!

Joehoe!! Nog 2 weken en dan naar Gargellen!!

Lermoos-Biberwier-Ehrwald gewoon nog goed tot zeer goed. Vorige week maandag en dinsdag 20cm sneeuw gevallen. Ook gisteren nog 5cm. Keurige pistes met skiën tot dat de liften dicht gingen. Pistes krijgen het wel zwaar ivm de zon en hogeren temperaturen. De komende 2 weken zal het nog goed te doen zijn, als het maar niet gaat regenen. Fijne vakantie.

is er sneeuw gevallen is Serre Chevalier ?

Hier in Hinterglemm vanaf zondag wel sneeuwval geweest maar de condities zijn hierdoor niet erg verbetert.
Het was vandaag( 28-02-11) een mooie dag met volop zon.
In de middag wat papperige sneeuw en nu ( 22.43 ) in het dal -2.1 en op de berg -5.4

Kan je al iets zeggen over de carnavalsweek?

Vannacht 30cm in Val Cenis.

afgelopen week in königsleiten geweest onder prima omstandigheden. Ben nu 2x geweest van het jaar maar blijf je weerpraat in de gaten houden

afgelopen week in königsleiten geweest onder prima omstandigheden. Ben nu 2x geweest van het jaar maar blijf je weerpraat in de gaten houden!

wij vertrekken donderdag naar ramsau am dachstein, zal mij benieuwen hoe de sneeuw condities daar zijn :)

Weet iemand iets te melden over het weer en de condities in Nauders, m.n. de skiroutes.
ik vertrek vrijdag.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie