Goed off-piste wintersporten: Een lange leerweg

Rogier op 01 maart 2011· 11 reacties

null

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je het beste kunt leren ‘Freeriden’, of in wat meer ouderwetse taal ‘off-piste skiën’. Laat ik alle veiligheidsaspecten even buiten beschouwing laten. Die moeten ook geleerd worden. Maar ik geef alleen wat tips voor het goed leren skiën of boarden in off-piste terrein.

Piste
Piste skiën lijkt een vies woord voor off-piste skiërs. Maar pistes zijn zo belangrijk om aan je techniek te werken. Iedereen die zijn mannetje wil staan in off-piste terrein doet er goed aan om zeer goed te leren skiën op pistes. Dat reden dat veel buitenlandse freeriders zo goed zijn is omdat zij allemaal een gedegen ‘wedstrijd/ski-club’ geschiedenis hebben. Neem dus les, en neem lang les. Ga door tot het eind: wedstrijd niveau. Het knallen door slalom poortjes is een zeer goede skitraining. Leef je dus uit, en knal op de pistes.

null

Slechte sneeuw
Verder is off-piste lang niet altijd goede sneeuw. Denk aan opgevroren sneeuw, harde sneeuw, ‘bruchharsch’, zware sneeuw of een combinatie van dat alles. Dat is ook off-piste. Was off-piste maar alleen ‘poeder’. Het leren skiën of boarden in ‘toutes neiges’ is een zeer belangrijke les in off-iste skiën. Ik zie te vaak skiërs die heftige couloirs skiën in goede condities en opeens in de problemen komen als de sneeuw minder is. Goed leren skiën in slechte condities betekent ook offpiste gaan als de condities er niet zijn. Buckels skiën kunnen hier ook een goede les voor zijn. Maar om te leren skiën in deze condities is een goede piste techniek zeker van belang…

null

Lessen
Boarden en skiën zijn beide zeer technische sporten, en je bent nooit uitgeleerd. Er is geen ‘magische’ tip om goed te leren skiën of boarden. Veel lessen is dus zeker van nuttig. Zelfs toppers leren elk seizoen nog bij, dus ‘te goed zijn’ voor lessen is feitelijk onmogelijk. Van elke extra les zul je veel plezier hebben. Je leert beter te skiën en je zult minder snel voor verrassingen komen te staan tijdens een willekeurige afdaling.

null

Interview
Voor een Frans tijdschrift interviewde ik vorige jaar een pro-freeskiester, die in de freeride world cup skiet. Ik vroeg haar wat het verschil maakte tussen een goede en slechte off-piste skiër, zij was daar duidelijk in “Een goede skiester/boarder’ skiet in elk terrein, elk sneeuwsoort en in elk weer gewoon goed”. Dus ski of board in elk type sneeuwsoort, het komt zeker van pas in off-piste afdalingen.

null

Training
Verder is off-piste skiën of boarden nog zwaarder dan gewoon wintersporten. Een goede training is dus zeker van belang. Elk najaar begin ik al hard met trainen specefiek voor de winter (en 's zomers zit ik ook niet stil). Krachttraining, duurtraining en explosiviteit. Om zo klaar voor het seizoen te zijn, en klaar voor die lange en heerlijke off-piste afdalingen!

Wie van jullie heeft er speciaal off-piste les genomen? Wie gaat er nooit off piste? wie wil wel maar weet niet waar te beginnen? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

In mijn eerste skivakantie heb ik al direct een stuk off-piste geskiëd. Uiteraard wel onder begeleiding van twee ESF skileraren in een kleine groep van ca. 5 mensen. Het was erg leuk!

Volgens de skileraren kan iedereen off-piste skiën, wanneer je ook op de piste kan skiën. Uiteraard qua techniek enkele aanpassingen, zoals de druk verdelen etc., maar verder wilde hun de indruk geven dat het niet lastig hoeft te zijn.

En het ene stuk off-piste is het andere stuk off-piste niet. Gezond verstand gebruiken is denk ik erg belangrijk. Volgens de skileraren moet je zelf goed kunnen inschatten van voor je te doen is en wat niet. Ga dus geen steile hellingen nemen, wanneer je een zwarte piste nog niet beheerst en wees altijd waakzaam over zeer steile off-piste hellingen, zelfs wanneer je zwarte pistes prima beheerst.

We zijn dus ook geen spectaculaire helling af geweest, maar wel over een leuke off-piste hellingen op ongeveer ‘blauw-rood’ niveau.

Ik ben zelf dan ook van mening dat er een wereld van verschil is tussen de ene helling en de andere helling. ‘Trainen tot het eind: wedstrijd niveau’ vind ik veel te overdreven voor genoeg off-piste stukken, maar als je de echte steile hellingen en rotsen wil trotseren, zoals je van die filmpjes uit Alaska ziet, dan ben ik het geheel met Rogier eens!

Zo zie je maar weer eens dat een gezond verstand héél belangrijk is. Persoonlijk kan ik prima voor mijzelf inschatten welke hellingen te moeilijk is en welke niet. En als ik steile hellingen wil uitproberen dan geef ik absoluut de voorkeur aan zwarte pistes. Ik wil wel het eerst op de piste onder controle hebben.

Verder veel krachttraining, duurtraining etc. vind ik persoonlijk wat overdreven als niet-topsporter. Conditie onderhouden kan ook door andere sporten te beoefenen. Ik vind het veel leuker ter conditie voorbereiding om eens flink te schaatsen of bergbeklimmen. Fitness vind ik persoonlijk saai. En wellicht is niet iedereen zo ingesteld, maar ik bijt en vecht wel door wanneer ik (op de ski’s) een aanslag pleeg om m’n conditie zolang er de laatste druppel energie erin zit. Zoiets doe ik alleen bij sporten die ik leuk vind. Bij Fitness heb ik geen behoefte om door te bijten… Soms sta je daar zo lullig je te trainen op zo’n toestel. Nee, geef mij maar gewoon een échte sport.

Flinke Fitness trainingen laat ik maar mooi over aan de topsporters op wereld niveau.

Ik zou dolgraag goed off-piste willen leren skiën! Het is zo gaaf om hier jouw berichtjes te lezen.

Het gevoel bij skiën om snel en gecontroleerd een mooie piste af te knallen is geweldig, door poeder zweven is, in combinatie met de trots van het klimmen, super! :)

Als student had ik alleen echt het geld niet om een gedegen cursus te volgen…Af en toe wel een gids gehuurd en een keer in Canada genoten van alle gecontroleerde off-piste mogelijkheden die er zijn, en ook een paar keer onveilig achter andere mensen aan…Idd…zonder lawine 3-1-heid…

Volgend jaar hoop ik via een cursus bij het lawine safety center verder te komen. Ik heb me nu maar aangemeld voor een e-mail waarschuwing, omdat ik dit jaar te laat was voor een cursus.

Anyway, in de tussen tijd is het echt heel leuk om verhalen van andere mensen te lezen en te hopen om dit zelf ooit ook mee te maken :)

Ow, en ik ben het zelf wel eens met trainen voor wintersport. Het is voor mij de belangrijkste reden om regelmatig hard te lopen…Ik heb anders een prut-conditie, en het is toch leuker vol te houden zonder verzuurde benen en geen ademhaling…Als mijn spieren te veel verzuren heb ik ook niet de controle die ik wil…Hebben anderen daar nooit last van dan? Of doe ik dan misschien iets niet goed? (ik ben dus echt geen super goede skiër, maar vindt het wel leuk om met snelheid over alle pistes heen te gaan, en bokkel en off-piste te oefenen).

Zou wel off piste les willen nemen, maar als student nog niet de financiële middelen voor. Gewoon doen zonder gids dus, al schijnt dat niet altijd 100% veilig te zijn. Doe na de studie over een paar jaar zeker een training of cursus, vooral met oog op veiligheid en lawines. Heb me er nog niet in verdiept waar ik deze cursus wil doen.

Voor de rest zit ik veel op de mountainbike en racefiets, ook in de winter en doe ik ook krachttraining. Dus met die voorbereiding zit het wel goed. Bij sommige sportscholen heb je speciale wielren/mtb krachttrainingen tijdens de winter in groepsverband. Doe dit zelf ook en dit is echt wel ideaal voor skiërs. Je kan hierdoor veel meer uit je vakanties halen, doordat je meer uren kan skiën, zeker tijdens zware omstandigheden. En dan leer je juist techniek toe passen! Heb een aantal krachtoefeningen wel op papier staan mocht iemand interesse hebben. Het enige wat je nodig hebt is een gewicht stang (barbell) en gewichten. Vind dit veel leuker dan aan die apparaten hangen, ook omdat het in groepsverband is. Natuurlijk zijn outdoor sporten leuker, maar je/ik moet iets in de winter wanneer het snel donker is.

@Rogier; Kunnen wij dat interview met die pro freeride skiester ergens teruglezen?

Tijdens een weekje skiën, en de sneeuw is goed, dan wil ik wel eens een dagje helemaal buiten de pistes gaan en losgaan in de powder. Maar in principe ben ik meer van het ontspannen werk, dus gewoon rustig en relaxed op de pistes.

Ben wel een liefhebber van de “Extreme Ski” films van bijv Matchstick (http://www.skimovie.com/). Waanzinnig hoe zij uit de helikopter droppen en van de punt helemaal naar beneden gaan. Ik wou dat ik het kon!

@Rogier wij komen volgende week jouw bergen onveilig maken met de beginnerscursus off-piste skiën van Martijn Schell. Vorig jaar een zelfde beginnerscursus gedaan bij Edward Bekker in Chamonix, maar hebben wel door dat je er met een weekje niet bent en er nog steeds veel te leren valt.

Vanaf het papegaai standpunt zijn het beelden van de laatste sneeuwval.

Wij hebben vorig jaaar in la Plagne prive off-piste les gehad, we moesten eerst het gene wat we ons zelf hadden aangeleerd snel vergeten om Pierre bij te kunnen houden.
Ik had niet verwacht dat we zo snel en zoveel zouden leren.
We hadden dit jaar in val thorens nog vaak over de lessen van Pierre en wat we allemaal gedaan hebben.
Er is wel een minpuntje te noemen, 60 euro p.p. voor een ochtend.

Zolang de condities goed zijn, goed zicht en verse poeder is er niks aan, dan kan idd iedereen off-piste skiën. Maar kom maar eens terug als de sneeuw oud en hard is en het zicht beperkt is.

Afgelopen november in Tignes zo’n geval. Lucht was strak blauw, koud, kannonen stonden te blazen. Vanaf boven zag de afdaling eruit als dikke poeder. Dus wij afdalen, blijkt het een dikke bevroren sneeuwlaag te zijn waar je net doorzakt als je erover skiet.

Ik kom elke zwarte afdaling zonder problemen af maar op deze rood/blauwe offpiste leek het wel of ik alles verleerd was.
Dan komt het aan op pure techniek en ervaring, die dan helaas dit keer ook bij mij tekort schoten.

Maw, je kunt off-piste van alles tegenkomen dus ga nooit onvoorbereid op pad.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Dit artikel rept geen enkel woord over het meest belangrijke; pieper, schep en sonde.

G anooit buiten de gebaande paden zonder die attributen. Dit artikel brengt de gewone wintersporter in onnodig gevaar. Nu denkt elke recreatieve wintersporter dat ze ook wel eens off piste kunnen.

@ Anoniem, ik citeer uit de intro " Laat ik alle veiligheidsaspecten even buiten beschouwing laten. Die moeten ook geleerd worden."

Verder besteden wij op deze site genoeg blogs over veiligheid en off-piste veiligheid. Het hoeft dan ook niet in elk artikel weer herhaald te worden.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie