Alpenweerpraat: koude start carnavalsvakantie

Roel op 03 maart 2011· 5 reacties

null

Kun je het mooier hebben dan deze mensen in Les Saisies? Een schitterende dag was het gisteren in deze Franse plaats. Er gaan meer van dit soort dagen volgen aan de noordkant. Italië en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden deze week echter last van bewolking die van tijd tot tijd vanaf de Middellandse Zee binnendrijft.

In het zuiden hebben ze nog steeds last van de depressie die al een paar dagen boven de Middellandse Zee rondtolt. In Limone (1875m) in het zuiden van Piemonte (I) heeft deze de afgelopen 24 uur nogeens voor 78cm sneeuw gezorgd. In de laatste drie dagen viel hier liefst 181cm sneeuw, maar bijna geen carnavalsontvluchter die er iets aan heeft. Komend weekend verhuist immers de laatste grote mensenmassa richting Alpen in verband met de carnavalsvakantie in de zuidelijke provincies.

Zondag en maandag lichte sneeuw in Oostenrijk
Zaterdag onderweg is er qua weer geen enkel probleem te verwachten op de snelwegen en in de Alpen. De zon schijnt van tijd tot tijd en het is droog.

Zondag trekt in Oostenrijk vanuit het noorden meer bewolking binnen op nadering van een bel koude lucht die uit Scandinavië afzakt. Er kan dan wat lichte sneeuw gaan vallen, vooral in de oostelijke helft van het land. Verder naar het westen blijft het droog en schijnt de zon.

Oostelijk Alpengebied koud
Het wordt vanaf zondag overal frisser, maar Oostenrijk mag gerust spreken van een kouinval! Ten oosten van Innsbruck keldert het kwik in 24 uur tijd zo’n 12 graden. Maandag overdag is het daar op 2000m hoogte niet veel warmer meer dan -14 graden. Dik inpakken dus op de piste. In Frankrijk blijft het beduidend zachter.

Vanaf maandag krijgt de zon ook in Oostenrijk langzaam weer de overhand door een hogedrukgebied dat vanaf de oceaan naar Midden-Europa trekt. Er volgen dan weer een paar mooie dagen in het hele Alpengebied.

null

Halverwege de week komt GFS met toenemende depressieinvloed vanaf de oceaan. Deze kaart ziet er behoorlijk indrukwekkend uit maar de ervaring leert dat GFS niet heilig is, andere modellen laten het hoog boven Midden-Europa en daarmee ook het mooie weer nog even standhouden.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat er, afgezien van wat lichte sneeuw in Oostenrijk op zondag, de zon voorlopig goeie zaken doet. Veel sneeuw hoeven we de komende 5 dagen niet te verwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Joepie !!! Laat de zon maar komen en wat gaan we GENIETEN

Nog ff t/m zondag van het grootste volksfeest v/h jaar genieten, om vervolgens maandag heel vroeg in de morgen naar Oostenrijk te vliegen! Tot 4 uur op stap, maandag morgen om 10 uur op de pistes. Genieten!

ook de belgen hebben vakantie,en vertrekken massaal richting alpen have fun you all.flaine mag ons voor een tweede keer verwachten,hopen dat het wat beter is als de eerste week van dit jaar. en
dank je roel voor de verzorgde weerberichten

Morgen vertrekken wij naar Skiwelt. Hopelijk valt er zondag dan toch nog een cometisch vers laagje sneeuw. Het vervolg laat redelijk koude temperaturen zien. Hopelijk blijven de koude temperaturen tot minimum eind van de week aanhouden zodat we toch nog wat deftig kunnen skien. Roel, ik heb de afgelopen weken telkens met grote belangstelling jou voorspellingen gelezen en hoop morgen voor ons vertrek jou laatste voorspelling te lezen.
Ps: is er net iemand terug van Skiwelt? Indien ja, zijn de dalafdalingen nog goed te doen ?
Marc

vanavond vertrek naar les menuires
laat de zon maar komen
life is beautifull!!!
en als het na die paar zonnige dagen snachts ook nog keer dumpt zijn we allemaal happy toxh?
laten we daarvoor duimen!
veel plezier allemaal

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie