Alpenweerpraat: tot zondag weinig neerslag

Roel op 07 maart 2011· 9 reacties

null

Waar ik voor vreesde gebeurt nu en het past ook in deze winter. Een nieuwe poging om de Alpen van een verse laag sneeuw te voorzien wordt in de kiem gesmoord. De depressie die zijn invloed donderdag probeert uit te breiden naar de Alpen blijft steken boven de Noordzee.

Aansluitend op het verhaal van gisteren is GFS dus bijgedraaid in de richting van ECMWF waardoor de sneeuw donderdag merendeels achterwege blijft, en wat er valt valt beneden 1300m als regen.

Zonnig en droog
De Alpen liggen aan de rand van een krachtig hogedrukgebied boven Polen. Omdat de lucht in de hogere luchtlagen erg droog is heb je fantastische vergezichten.

null

Verder is er een groot temperatuurverschil tussen Frankrijk en Oostenrijk. Dat maakt dit plaatje zichtbaar waarop de temperaturen op ca. 1500m hoogte zijn weergegeven.

Woensdag leeft de depressieactiviteit boven Noord- en West-Europa flink op maar een zone van hogedruk boven de Middellandse Zee geeft tegengas waardoor fronten nauwelijks tot de Alpen kunnen doordringen. Wel neemt de bewolking aan de noordkant wat toe, in het zuiden schijnt de zon vrijwel onafgebroken. De mensen die nu in de Alpen zitten zullen het dus van de sneeuw moeten hebben die er ligt.

Weerkaart voor donderdag: hogedruk boven het zuiden voorkomt de doortocht van storingen naar de Alpen.
Weerkaart voor donderdag: hogedruk boven het zuiden voorkomt de doortocht van storingen naar de Alpen.

Zondag sneeuwkansen in het zuiden
Pas aan het eind van de week lukt het depressies om boven het zuidwesten van Europa voet aan de grond te krijgen. Er ligt dan een langgerekte zone van lagedruk van IJsland naar Spanje. In de Alpen draait de wind naar het zuiden en in de zuidelijke Franse Alpen en aan de zuidkant begint het te sneeuwen. Elders staat een föhnachtige wind. Het droge weer houdt zeker in Oostenrijk de overhand waarbij de temperaturen nog wat oplopen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel, Met de zuidkant bedoel je ook de Dolomieten? Aanstaande vrijdag vertrekken wij daarheen dus vandaar de interesse…ik hoop op een beetje mooie poeder!!
ben benieuwd wat je re van denkt…ik weet dat het nog wat ver weg is en dat er een hoop kan veranderen nog…
Ik zag op snow-forecast.com dat er nog wel sneeuw wordt voorspelt maar niet heel veel.

@Wouter, het meeste zit westelijker volgens de laatste berekeningen. Maar kansen zijn er voor de Dolomieten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dus met een heel klein beetje mazzel kan ik voor volgende week in Les Sybelles een paar CM’tjes vers verwachten?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Hmm ben bang eigenlijk van niet als ik het zo zie. Lange termijn van Meteo France geeft voor volgende week al temperaturen van 13 graden aan :(

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Hoi Roel,
Het is voor jou spitsuur, iedereen is benieuwd naar het weer wat natuurlijk valt en staat met je vakantie heb jij enig zicht op volgende week in Lech wat het gaat worden vind alles best maar geen regen ???

@Roel, hoe zijn de weersvoorspellingen voor Hochkonig de aankomende week? Waar moeten we aandenken met inpakken, ik zie het somber in…

Dag Roel,

Hoe zit het met de sneeuw in Portes Dus Soleil? zijn hier de condities wel een beetje oke? Ik ga hier volgende week heen, dus hoop op een fijne sneeuw conditie :)

@Roel, De voorspellingen voor volgende week (met name dinsdag - donderdag) in een aantal franse wintersportgebieden (oa val thorens, valfrejus, la norma) behoorlijk heftig. Veel sneeuw/regen verwacht en slechte wintersportomstandigheden. Wat is jou beeld hierbij?

Roel zou een soort astrolijn moeten hebben. Iedereen (incl. mezelf) vraagt 'm maar om voorspellingen te doen over specifieke gebieden en dan ook nog op lange termijn.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie