Alpenweerpraat: weekend met grote verschillen

Roel op 08 maart 2011· 14 reacties

null

Een nieuwe dag vol zon is aangebroken. Wat je dan in maart snel ziet zijn dit soort slush-hopen (webcam Damüls (O)) die naarmate de dag vordert groter en groter worden. Vooral in Frankrijk lagen de temperaturen aan de hoge kant.

Vrij zonnig weer duurt voort
De komende dagen wordt het overal zachter. De kou die over een deel van Oostenrijk was uitgestroomd wordt vandaag verdreven naar de Balkan. Daar wel winterse temperaturen, in de Alpen is het voorlopig gedaan met de kou.

null

Tussen een lagedrukgebied boven de Noorse Zee en hogedruk boven de Middellandse Zee wordt de komende dagen tijdelijk iets minder zachte lucht aangevoerd uit het westen.

Van de neerslag die een paar dagen geleden voor donderdag nog in de kaarten zat blijft echter weinig over, veel plaatsen zullen er zelfs nauwelijks wat van merken als een uitgeblust front donderdag over Duitsland naar het oosten trekt. Aan de noordkant komt wat meer bewolking voor maar alleen de oostelijke helft van Oostenrijk ziet wat vlokken dwarrelen. Het droge vrij zonnige weer houdt de overhand.

Wind draait naar zuid
In het weekend zakt lagedruk op de oceaan diep uit naar Spanje waardoor de wind in de Alpen naar zuid draait.

null

Dan worden de verschillen tussen zuid en noord erg groot. Van zaterdag op zondag begint het in de zuidelijke Franse Alpen flink te sneeuwen bij een sneeuwgrens van ongeveer 1500m. Die sneeuw breidt zich over de zuidkant uit maar het meeste verwacht ik toch in de zuidelijke Franse Alpen en Piemonte.

Gelijktijdig wordt het aan de noordkant voorjaar. Hier komt een föhn te staan die twintigers mogelijk maakt. Volgende week lijkt het aan de zachte kant te blijven en nemen de sneeuwkansen in het zuiden af. Voorlopig moet je voor verse sneeuw echt nog steeds in het diepe zuiden zitten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dus laax in zwitserland kan blij zijn met de 230 cm die momenteel op de berg ligt…ai ai, hopelijk blijft de dalafdaling nog een beetje te doen…weet jij daar meer van roel?

Valt er nog wat zinnigs te zeggen over de Dolomieten? Valt daar volgende week nog noemswaardige neerslag?

Iemand een tip waar heen te gaan als je aanstaande zondag,maandag en dinsdag een beetje lekker wilt skien? Liefst niet al te lang rijden…Combi goede sneeuw/goed weer zou ideaal zijn maar ja.

Hoi Roel, ik vertrek zaterdag naar meribel, als ik mij niet vergis dus de noordkant. Verwacht je die temperatuur (twintigers) met een zonnetje of niet? Of evengoed bewolking?

hey roel, zit 16-20 maart in ischgl, ligt redelijk op de hoofdkam, ik geloof daarmee wat minder last van fohn?

Zillertaler Alpen liggen ook exact op de hoofdkam, toch?
Betekent dat plaatsen als Mayrhofen en Zell de ergste fohn perikelen (20 graden) bespaard zullen blijven?

Nou, ik ben benieuwd wat komende week me gaat brengen… Ik vertrek vrijdag richting La Plagne, kan ik daar nog iets positiefs verwachten…?

Grtz Maarten

Over föhn heb ik een tijd terug dit artikel geschreven: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1499/Wat_is_f%C3%B…
Daar hebben jullie misschien iets aan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ai caramba! "Bekende föhndalen zijn het Oostenrijkse Wipptal, Brandnertal, Zillertal en het Rijndal (O en CH)." Zillertal vormt met zijn Zuid-Noord ligging dus juist een ideaal (zuid)fohn-kanaal (als ik het goed begrijp) … treft dit dan ook de plaatsen "voor" (noord) in het dal (fugen) meer dan plaatsen "achter" (zuid) in het dal (mayrhofen) … of zijn die verschillen beperkt? Nou ja, gelukkig, kunnen we in het Zillertal nog altijd uitwijken naar de gletscher bij Hintertux! En op die hoogte zal de neerslag van volgende week in de vorm van sneeuw nog voor een vers laagje zorgen …

hoi roel,
ik volg je nu op de voet want vanaf zaterdag gaan we genieten in de dolomieten…of denk jij dat het balen wordt?

roel,

wij gaan 18 maart voor een paar dagen naar de alpen. We hebben nog niks geboekt en wachten tot begin volgende week met boeken. wat lijkt volgens jou de beste keuze qua sneeuwkwaliteit eind volgende week?

Hey Maarten,

Wij vertrekken vrijdag ook richting La Plagne, rij je via BE-LUX-FR of via DE-CH ?
Ik denk dat het t-shirt skiën wordt volgende week…

Wij vertrekken 18/03 naar La Plagne (Belle). Wat zijn de vooruitzichten?

Wij rijden wss via België, Luxemburg en France… Snow-forecast.com geeft anderhalve sneeuwvlok aan voor het weekend, ben benieuwd…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie