Live uit Noorwegen II

Ruud op 13 maart 2011· 2 reacties

null

“Norge” blijft verbazen. Ik ben inmiddels officieel fan! Op dag 3 van ons verblijf in dit schitterende land waren we in Voss Fjellandsby. Ondanks het slechte weer- het sneeuwde bijna constant – hebben we werkelijk ge-wel-dig geskied ! De pistes, merendeels brede rode banen, zijn heel strak en er ligt 15 cm verse poeder op.

Het was een groot deel van de dag heel mistig, dus het was heel handig dat we een gids mee kregen die ons alle hoeken van het gebied liet zien en waar we gewoon maar achteraan zoefden. Het aantal pistekilometers bedraagt maar 17, wat natuurlijk heel weinig is, maar we vonden de pistes zo heerlijk dat we ze best 30 keer hadden willen doen. Naast de piste heb je, net als gister in Voss volop off piste mogelijkheden.

null

Lawinegevaar
Vanwege alle sneeuw die maar blijft vallen was het lawine gevaar vandaag groot, waardoor grote voorzichtigheid geboden was. Sterker nog; eergister heeft zich in het off piste gebied een lawine voorgedaan. Twee “pisteurs” waren bezig pistes uit te zetten voor een wedstrijd toen één van hen ondanks alle voorzorgsmaatregelen een lawine veroorzaakte. Dankzij snel en vakkundig ingrijpen (dankzij zijn lawinepieps, sonde en schep) van zijn collega is hij snel levend onder de sneeuw vandaan gehaald.

null

Enthousiaste Noren
Voss Fjellandsbyen is een recent skigebied dat volop in ontwikkeling is. De Noren die ons vandaag begeleidden straalden van enthousiasme en trots over wat er al bereikt is. Acht jaar geleden was er nog helemaal niets en nu is er een prachtig skigebied in ontwikkeling. In april start de bouw van een nieuw hotel en appartementen en van een nieuwe lift. Ook worden er nieuwe pistes aangelegd. De komende jaren zal het gebied verder ontwikkeld worden. De plek van Voss Fjellandsby is niet voor niets gekozen; het is één van de plekken in Noorwegen die het meeste sneeuw krijgen. Van november tot mei ligt er sneeuw. Meestal véél sneeuw. Volgens de officiële gegevens ligt er nu 2m90, maar het is duidelijk dat het veel meer moet zijn. Een van de gidsen zei dat ze de sneeuwhoogte maar niet meer aanpassen.

Sneeuw en mist
Tijdens de lunch stopte het plotseling met sneeuwen en kwam zelfs de zon er even tussendoor. Voordat we “Fjellandsby” konden zeggen, sneeuwde echter alweer. Volgens de locals die we zijn tegengekomen zijn er van af meerdere plekken in het gebied mooie uitzichten. Vanwege de mist hebben we er niet veel van gezien, helaas. Hoewel het hoogste punt maar op 1060 m ligt, zit je hier al dik boven de boomgrens; alleen onderaan de pistes vind je bomen.

null

Naar Sogn
Na het skiën reisden we via een superprachtige route naar Sogn aan de Sognefjord, Noorwegens langste fjord. Via een echt winterwonderland met takken die diep doorbogen onder alle sneeuw en tientallen bevroren watervallen, langs meren en riviertjes en vele lange tunnels, waaronder door Europa’s langste tunnel, de Laerdaltunnel van 24 (!) km. Na al dat getunnel staken we de fjord over met de veerpont. In het hotel aangekomen, kregen we een briefing over het programma van de volgende dag. Er stonden weer heel bijzondere dingen op het programma ! Morgen daarover meer!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

mooie beelde ik zie het helemaal zitte
maar hoe zit het met de prijsvergelijking met de Alpen?
en gaat het verplaatsen met een auto daar nog wel
gr

"Een van de gidsen zei dat ze de sneeuwhoogte maar niet meer aanpassen."

Hahaha

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie