Eerste sneeuwdek in de maak!

Roel op 13 september 2011· 27 reacties

null

Komende zondag kunnen de Alpen er weleens echt wit gaan uitzien. Het eerste echte sneeuwdek is namelijk in de maak voor grote delen van de Alpen. Zeker voor de noordkant zien de kaarten er veelbelovend uit, het kon weleens de eerste vroege dump van het seizoen worden.

Witte dorpen?
Spannend deze vroege herfst is natuurlijk de sneeuwgrens. Worden de dorpen wit of niet? Dit hangt volledig af van de koers die een actieve depressie dit weekend kiest. Zaterdag kruipt hij het Noordzeegebied binnen. Bij ons geeft dit herfstachtig winderig weer. In de Alpen zorgt hij echter voor flinke sneeuwkansen doordat er op wat grotere hoogte koele lucht binnenstroomt. Zaterdag bereikt de eerste neerslag de westalpen. Dan is het nog vrij zacht en zijn de verwachte neerslaghoeveelheden bescheiden. Naarmate de dag vordert koelt het langzaam af met verspreid over de Alpen wat neerslag, de sneeuwgrens daalt in de avond naar zo’n 2000m.

Zondag begint het serieuze werk. Een bel koele lucht overrompelt vanuit het noordwesten dan het Alpengebied. Dat gaat gepaard met intensievere neerslag en een fors dalende sneeuwgrens, mogelijk worden de dalen dan tot op 1000m hoogte wit. De meeste sneeuw lijkt voor de noordkant bestemd maar een kleine verschuiving heeft grote gevolgen. Bovendien kan de sneeuw in de loop van zondag overslaan naar de zuidkant als zich daar een aparte depressiekern vormt.

Spannend
Dat er sneeuw gaat vallen is vrij zeker. Vooral de sneeuwgrens blijft echter iets om in de gaten te houden, hij kan hoger uitvallen maar ook nog iets lager met alle gevolgen van dien. Het blijft dus spannend! We houden je op de hoogte via de site, tussentijdse updates kun je volgen via mijn twitteraccount @weermanroel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laat maar komen!!! We zijn er klaar voor. Die kwakkelzomer heeft al te lang geduurd. Wordt tijd voor een echte winter met meters sneeuw :)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Bring it on!!

Mogen we al????!!!!

Kijk de eerste deken komt eraan , vakantie is al geregeld.Aangezien men het over een goede winter heeft heb ik
maar alweer geboekt voor eind december met uitwijk naar eventueel gletcher.

Geweldig laat de winter maar komen. Altijd leuk om te lezen over deze eerste sneeuwval.

De vraag is uiteraard hoe lang deze sneeuw blijft liggen.
Hoe is de ondergrond? Heeft het de laatste tijd (voor-)gevroren of zijn de bergen lekker opgewarmd door de laatste beetjes zomerzon?
En wat is beter, een opgevroren onderlaag of gewoon meters poeder direct op het alpengras?

Ben eigenlijk wel benieuwd naar de meest ideale situatie…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand, sneeuw die nu valt houdt het helaas niet. Daarvoor moeten we zo’n twee maandjes verder zijn. Wel is het goed voor de gletsjerskigebieden voor zover die nog open zijn c.q. binnenkort open gaan. Augustus was een warme maand waarbij de gletsjers behoorlijk hebben geleden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kunnen we met Allerheiligen verlof misschien al gaan boarden ? Ik ga alvast mijn uitrusting klaar leggen ! :-)

Here we go!!! Stoked!

Seriously snow addicted family!

Schitterend nieuws, you made my day! De sneeuw gaat uiteraard erg snel smelten aangezien de onderlaag behoorlijk opgewarmd is. Voor de gletschergebieden is het hopen op een koude periode, want als je de webcams bekijkt van bvb Stubai, Tux of Solden zal je zien dat die er gi-gantisch slecht bij liggen momenteel. Voor Solden heb ik het zelfs nooit eerder zo slecht geweten. Sinds 3 jaar is daar geen zomerski meer mogelijk, vrij logisch cfr webcams. Over 3 weken start het gletscherseizoen daar, dus laat die dumps maar komen!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Heerlijk om te horen, laat de maar komen de winter! Alhoewel het op dit moment best fijn weer is…

@weermanroel heeft nog niet getweet. We wachten af :)

Heerlijk om te horen,maar is het nog niet te vroeg???
Kan me vorig jaar nog goed voor de dag halen.

Silvretta Montafon Liefhebber

Ik ga volgende week nog een weekje op vakantie naar de alpen. Op de planning: zoveel mogelijk bergpassen rijden! Voor een keer hoop ik dat de sneeuwgrens hoog blijft… Maar het maakt de uitzichten wel mooi!

Met de herfstvakantie op de ski? lijkt me heerlijk

@lilian: sneeuwkettingen mee dus!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Niets te vroeg voor een eerst dump! En dan mag het nog op de meeste plaatsen terug wegsmelten, wat bijna zeker zal gebeuren, het is en blijft gewoon mooi om te zien…

@ Lilian, pas maar op ik ben er een keer in verzeild geraakt met de motor. Kwam de bocht om net uit een tunnel zo in een sneeuw storm.

Seriously snow addicted family!

Bij mij beginnen de wintersportkriebels ook weer op te spelen, dus ben benieuwd wat het weekend en daarna gaat brengen voor de Alpen.

Kijk dan zijn de berichten !! We gaan ze weer olgen elke dag deze berchten… kom maar op hoorrrrr…

kriebel kriebel

Al zin in de wintersport, kijk eens op http://www.alpio.nl voor onze super vette wintersport event…

Ja ik weet niet of die er wel aan komt het eerste sneeuw dek
ik hou zillertal in de gaten ! word wel wat kouder staaat er maarja moet ook nog blijfen liggen natuurlijk !!

Ik kom net terug uit de Alpen, Wallis om concreet te zijn.
Voorbije week daar in het dal elke dag temperaturen gehad tot 30 graden! Pure zomer, enkele grote passen bewandeld en daar was de winter verre van te bespeuren. Ik ben benieuwd! Wel verontrustende opmerking weeral is dat de gletschers weer serieus moeilijk hebben gehad deze zomer!

Mooi optijd zeg!

Super…Goed begin is het halve werk…toch? Net terug van de zomervakantie en gezien de winter deze zomer in Nederland…dit mag je geen zomer noemen, kijk ik nu al weer uit naar de vakanties op de pistes…

Yahoo…!!! ik ben er nu al blij mee, ook al duurt het nog ff voor dat het seizoen begint…

Hoi Roel,

De zomer zit er wat mij betreft op. Druk bezig te plannen waar heen te gaan begin december als opwarmer. We houden jou berichten weer strak in de gaten om last minute te kunnen zien waar het voor 4 dagen top is…

Ga zo door…

Robski

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie