Tot een meter sneeuw op Oostenrijkse gletsjers

Roel op 17 september 2011· 23 reacties

null

Na de aankondiging van dinsdag worden contouren van de winterinval steeds duidelijker. Tussen vandaag en morgen (zondag) zit een spectaculaire temperatuurdaling van 15 graden wat gepaard gaat met vooral in Oostenrijk en Noord-Italië lokaal veel sneeuw. Met andere woorden, zondag later op de dag en maandag gaan we winterse webcams zien.

Vandaag is het nog erg zacht met af en toe zon maar vanaf vanmiddag vallen op steeds meer plaatsen regenbuien. Typisch onstabiel zomerweer zou je kunnen zeggen maar schijn bedriegt. In werkelijkheid is het de inleiding van een zogenaamde Wettersturz zoals de Duitsers zeggen, een forse weersomslag.

Operatie afkoeling
Dit weekend trekt een depressie over de Noordzee naar het oosten, en daaraan gekoppeld passeert een actief koufront van west naar oost de Alpen. Vannacht stroomt de voorste begrenzing van de koude lucht de Franse en Zwitserse Alpen binnen. Dat gaat gepaard met regen die morgenvroeg op steeds meer plaatsen overgaat in sneeuw, dit zal ongeveer vanaf 1500m zijn. In Oostenrijk ten oosten van Innsbruck is het dan nog zacht.

In de loop van de dag overrompelt de koude lucht ook Oostenrijk en Italië. Omdat zich boven Noord-Italië een aparte depressiekern vormt intensiveert de neerslag in dit deel van de Alpen. In de avond sneeuwt het hier in veel gebieden stevig vanaf zo’n 1500m maar in de nacht naar maandag gaat het ook lager sneeuwen. De sneeuwgrens zal ongeveer op 1000m uitkomen maandagochtend zodat diverse dorpen wit worden.

Op die hoogte vormt zich natuurlijk niet zo’n dik sneeuwdek, maar hogerop waar de regen al eerder overgaat in sneeuw kan zich een flink sneeuwtapijt vormen. Vooral langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam en ten zuiden ervan in de Italiaanse Alpen kan er op de gletsjers lokaal een meter sneeuw vallen. In Zwitserland en Frankrijk is het beduidend minder.

Verwachte sneeuwval tot maandagochtend
Verwachte sneeuwval tot maandagochtend
.

Dinsdag en woensdag droomdagen
Wanneer kunnen we dan van al dit moois genieten? Al heel snel want dinsdag stabiliseert het weer en komt de zon tevoorschijn. Woensdag belooft zelfs overal een zonnige dag te worden met nieteens zo’n hoge temperaturen. Heb je de kans, ga dan woensdag naar de Hintertuxer of Mölltaler gletsjer en je gaat er fantastische condities aantreffen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ook al kan ik niet gaan, toch is het heerlijk om dit soort berichten te lezen. Ik weet dat je er niets aan kunt doen, maar toch bedankt Roel :)
Rogier, kun je aan de hand van je blog eerder deze week over warme/koude ondergrond een oordeel geven over de sneeuw die nu gaat vallen in Italie/Oostenrijk? Gaat dit een goede 1e laag opleveren voor deze gebieden? Alvast merci!

" Wettersturz" … Dat moet wel één van mijn favoriete Duitse woorden zijn ! :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Via de webcams van de Aosta Vallei (http://www.regione.vda.it/turismo/prima_di_partire/in_tempo_…)
is de snelle temperatuurdaling goed te volgen.
In ca 3 uur tijd 10 graden lager!

Prachtig om te zien op de webcames van Breuil-Cervina hoe de Matterhorn weer wit kleurt! Super!

@ Ruud: prachtig woord inderdaad!!

Morgen even lekker kwijlen bij de webcams in het alpen gebied… :D

@ MArtijnski, het probleem voor deze sneeuw zal niet de ondergrond zijn. Maar de warme temperaturen die we komende maand nog kunnen verwachten. Voor de gletsjers is dit heel erg goed nieuws, maar hoe mooi alles ook klinkt zal deze sneeuw niet blijven liggen. September en oktober zijn vaak gewoon nog te warm.

Click. Click. Peace

@Martijnski: Voor de skigebieden zal de verwachte sneeuw geen ondergrond bieden… ze blijft eenvoudig genoeg nog niet liggen! Het is hier in oostenrijk erg warm en zonnig geweest de afgelopen tijd. op 2000mtr overdag ongeveer 12 graden en snachts ook nog over het vriespunt. Hierdoor is de ondergrond nog veel te warm. Ook op de Gletsjers was
Vooral de Gletsjers zullen hier blij mee zijn, daar wordt het ewige eis (voor tenminste een aantal dagen) met de nieuwe sneeuw afgedekt! Laten we hopen dat de temperaturen omlaag gaan na deze eerste Winteraankondiging! lg

Ik vind ‘’ WINTEREINBRUCH’ nog een mooier woord…

Blijft deze sneeuw wel of niet voor langere tijd op de gletsjers liggen?

Als we dan toch op z’n Duits gaan: “heute bekommen wir neuschnee” Morgen Kwijlen :-)

Seriously snow addicted family!

gaaf om dit soort berichten weer te lezen, morgen de div webcams checken! Vanaf oktober weer dagelijks de sites bijhouden. Dit jaar twee keef Solden en een keef Saalbach;-)

ORF wetter geeft maandag in Tirol en Vorarlberg -1 graad op 2000m :)

Nou morgen maar eens ff de webcams checken!!! Nog meer voorpret

Silvretta Montafon Liefhebber

wetterstruz, wintereinbruch… Mooie woorden en al zal de sneeuw niet in de gebieden zorgen voor de zo gewenste onderlaag. Het zal wel inhouden dat de gletschers in oktober er weer winters uitzien en fatsoenlijk te skiën zijn BMI men onze camps ook gewoon doorgang vinden… Lekker knallen in oktober is het thema!!

Het is in iedergeval errug goed om in de stemming te komen. :)

Member of global cooling initiative

eerste sneeuwbeelden op de webcam van Savognin!!

Morgenochtend eens even de webcams langs op de gletschers!!

Mogen we al????!!!!

Wat een heerlijke foto!!! Jammer dat ie niet recent is :P

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Kijk eens aan -10 en een pak sneeuw vannacht om 2:00uur.

null

Haha, Arosa 1800m. Linker dennenboom bezwijkt bijna. staat op 10 voor 6. Dat komt in de buurt van een halve meter lijkt me zo. In het donker ziet het er al indrukwekkend uit. Dat wordt lekker ontwaken morgenvroeg.

null
?

p.s. vorige post = Stelviopas 2750m

Schitterend, pakken sneeuw ;-).
Nog enkele weken en ik trek terug de latten aan.
http://www.weeractief.info/alpen/bergcams.html

Helemaal wit en -9.2 op de Hintertuxer: https://www.wintersport.nl/skigebieden/hintertux/webcams…

Brixen-im-Thale,Westendorf,Elmau, Soll en Scheffau sneeuwt het nog steeds zelfs, als je de webcamfilmpjes opent: https://www.wintersport.nl/skigebieden/skiwelt/webcams#webca…

Mogen we al????!!!!

Ook Serfaus-Fiss-Ladis krijgt de volle laag: https://www.wintersport.nl/skigebieden/serfaus/webcams#webca…

Kirchberg ook: https://www.wintersport.nl/skigebieden/kitzbuhel/webcams#web…

ZillertalArena idem dito: https://www.wintersport.nl/skigebieden/zillertalarena/webcam…

Wat een genot zo op de vroege maandagmorgen. Zo wil ik me week wel beginnen!!

Mogen we al????!!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie