Wederom flutconclusie na wintersport onderzoek

Rogier op 21 september 2011· 52 reacties

null
Zal het echt uitgestorven blijven op de pistes?

Spectaculaire cijfers en negatief nieuws verkopen goed. Vandaag was het weer zover. De Telegraaf kopte met 'Skiën uit de Gratie" nadat het onderzoeksresultaten van Zoover uit het verband had gerukt. Volgens het artikel van De Telegraaf ‘staat wintersport op losse schroeven’. Een regelrechte flut conclusie, of mis ik iets?

Percentages
In het artikeltje van de Telegraaf wordt met harde percentages gesmeten. Zoals: “Bijna negentig procent van de Nederlanders zegt niet op wintersport te gaan.” Daar komt dan nog een soort van conclusie overheen: “De belangstelling voor skiën neemt al enkele jaren achtereen af. Het is te duur, te koud, te gevaarlijk of men voelt zich te oud om op de lange latten te staan.” Maar als we even naar deze cijfers kijken moge het duidelijk zijn dat het gewoon onzin is, en ‘niets nieuws onder de zon’. Want hoevaak gingen alle Nederlanders (dus honderd procent) skiën?

null
Waarschijnlijk zullen er gewoon weer ‘rond een miljoen’ Nederlanders door de sneeuw suizen dit seizoen!

Helemaal normaal?
Elk jaar gaan er rond één miljoen Nederlanders richting de wintersport. Dat is dus sowieso al minder dan tien procent van de Nederlanders. Pak je de cijfers van Zoover dan zouden er dit jaar juist veel meer mensen op wintersport willen gaan, namelijk 1,6 miljoen. En dan is wintersport opeens helemaal niet meer uit de gratie, maar juist veel populairder dan voorheen :-)

Crisis
Natuurlijk verwacht ik niet dat er heel veel meer wintersporters vanuit Nederland zullen vertrekken, de crisis (of angst voor) zal zeker mensen terughoudender maken. Het is in ieder geval een interesant vraagstuk wat opgeworpen wordt.

Update 12:40
We kregen zojuist een reactie van Zoover over het artikel binnen: “In het artikel in de Telegraaf worden conclusies getrokken die niet toe te schrijven zijn aan Zoover. Ons onderzoek heeft zich daar niet op gericht, deze conclusies komen voor rekening van de Telegraaf eindredactie. Uit een reactie van de Telegraaf hebben wij begrepen dat er door hun conclusies zijn getrokken op ANVR cijfers. Zoover neemt afstand van de betreffende conclusies."

Update 13:50
We hebben de onderzoeksresultaten van Zoover gezien (staat nu ook online) en het is duidelijk dat de fout volledig bij de Telegraaf ligt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik kan me voorstellen dat de goedkopere skigebieden en de gebieden die dichtbij liggen populairder worden aankomende tijd. Maar dat mensen ineens niet meer gaan geloof ik niet zo.

Heerlijk. Pistes helemaal voor onszelf :) !!! Wat een onzin idd. Zou wel leuk zijn als het nu allemaal wat goedkoper wordt, maar dat zal wel een utopie zijn.

hahaha klopt natuurlijk niets van, als ik op kantoor kijken zitten er 4 mensen in een straal van 10 meter die al geboekt hebben. En zeker nog 3 die "knallen als ze vallen" of nog twijfelen. Percentage is al net zo betrouwbaar als Zoover zelf :-) niet dus…

Seriously snow addicted family!

Echt weer een Telegraaf-artikel. Ben zelf op het moment aan het kijken waar ik heen ga, zie dat boeken al niet overal meer mogelijk is, dus uit de gratie lijkt mij stug. Het is er ook niet minder druk op geworden. Diegene die zeggen dat het minder wordt zijn altijd diegene die er toch al tegen aan schoppen en het een belachelijke vakantiebestemming vinden. Tja, liever de besneeuwde bergen dat met z’n allen op het strand liggen!

Ik hoorde dit inderdaad vanochtend op de radio… Er werden ook conclusies getrokken als de apres ski is uit, men heeft daar geen zin meer in…

Ik kreeg sterk de indruk dat de mensen die de enquete ingevuld hebben, in een vrij hoge leeftijdsgroep zitten… (te oud, geen zin meer in apres ski).

En koud is het al jaren… dus waarom iemand die al jaren de kou voor lief neemt, dat nu niet meer zou doen is mij een raadsel :)

ps. Wintersport is al geboekt, in januari gaan we een keer Val Gardena (Italie) ontdekken :)

Eigenlijk maakt het niet uit naar welk oord je gaat, je ziet altijd Nederlands op de Wintersport.

Kranten printen wel vaker klinkklare onzin.
Geloof niet dat er ooit nog strenge controles zijn op bronnen / feiten bij de grote kranten.

Daarom hing iedereen met z’n tong op de grond bij het zien van de webcambeelden van de afgelopen dagen… omdat wintersport uit is… ;)

Best hoor, meer plek voor de echte liefhebbers :D

Ik verhuur ski accommodaties in La Plagne en merk geen verschil met aantal boekingen vergeleken met afgelopen jaren in ieder geval. Misschien omdat mensen meer naar hoger gelegen en grotere gebieden trekken maar heb het idee dat er volop geskied wordt door Nederlanders. Benieuwd naar een beter onderzoek inderdaad.

Mensen zullen wel wat meer op prijzen letten maar denk niet dat er een dramatische daling van het aantal wintersporters komt. Maar goed deze conclusie kunnen we doortrekken naar alle vormen van luxe.

Ik heb de wintersport pas in 2010 "ontdekt" en ben al oud en ben laaiend enthousiast. We hebben al geboekt naar Tulfes / Glungezer met carnaval!

En iedereen is verbaast dat de Telegraaf wederom laagwaardige journalistiek bedrijft omdat…??? :-)

Waar baseren ze hun "De belangstelling voor skiën neemt al enkele jaren achtereen af" op?

Eerst een hard cijfer, en dan een "conclusie" zonder motivatie er achter aan. Het cijfertje lijkt dan de conclusie een relevantie te geven.

Je kan een hoop kanten op met argumentatie:
http://www.don-lindsay-archive.org/skeptic/arguments.html#se…

Maar goed, mischien hebben wij Wel Wintersporters mazzel en staan we dit jaar niet in de file :-)

zou de belangstelling maar afnemen je kan niet eens meer normaal funpark rijden in snowworld om dat het nu al zo druk is :(

Wat een fantastisch nieuws!

Lekker thuis blijven allemaal. Het is ook koud in de bergen, en die pistes worden er ook niet gemakkelijker op en ja het is daar levensgevaarlijk.

Ik zal me opofferen en met gevaar voor eigen leven de kou en het gevaartrotseren.

Zal een pintje op alle thuisblijvers drinken als ik weer heerlijk van die lege pistes heb genoten!

Ik geloof nooit dat men de interesse in wintersport zal verliezen. Het is tenslotte maar 1 keer per jaar dat je gaat! Tegenwoordig wordt wintersport erg in trek gebracht bij jongeren… bijvoorbijld Husk… Hier worden winterreizen relatief goedkoop aangeboden… Het hoeft helemaal niet veel geld te kosten om naar de sneeuw te gaan! De telegraaf weet er niks van!

Intepretatie van een campingkrant gebaseerd op een zooveriaans onderzoek. Loat Goan!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Ferdinand idd Loat Goan. Apres ski hoeft van mij ook niet.

Seriously snow addicted family!

We gaan gewoon weet twee keer naar Ischgl!! De Telegraaf kun je toch nooit serieus nemen… Niet eens op ingaan zou ik zeggen!!

Ja hallo, de TELEGRAAF, de krant die zijn eigen artikels en waarheid verzint. Die krant heeft niets meer met journalistiek van doen en is verworden tot een ordinair sensatie bladje.

How care’s… Mijn wintersport is al geregeld en geboekt, vraag is gaan we nog één keer extra net als vorig jaar…
Snap niet dat één landelijk dagblad zo’n artikel moet plaatsen om blad vulling te hebben, doen ze toch iets niet goed…

We hebben ook een reactie binnen van Zoover, die hebben we toegevoegd onderaan het artikel.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Zoover dan precies heeft onderzocht met hún conclusies, een linkje naar het onderzoek misschien?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, Martijn heeft onze conclusies gekregen. Daarin hebben wij onderzocht wat de plannen zijn bij leden van het Zoover panel betreffende wintersport. 12% heeft aangegeven wintersportplannen te hebben. verder hebben we gekeken naar wat gaan ze doen (skieen, snowboarden etc), hoe gaan ze naar hun bestemming en wat is belangrijk bij het boeken van een accommodatie.

idd onzin, maarja telegraaf houd van ongefundeerde conclusies trekken.
Ik ben zoiezo deze winter weer op de pistes te vinden (of erbuiten;)

@Marthijn (Zoover): Nou, de Krant van Wakker Nederland wordt dus blijkbaar in elkaar gefantaseerd door minder wakkere lieden.

Blijft de eerdere vraag van Roel: heb je mischien een link naar jullie onderzoek. Ik naam aan dat er meer interessante informatie in jullie onderzoek staat dan dat wat de Telegraaf fout heeft heeft weten weer te geven. Lijkt me voor de resterende wintersporters (die waarschijnlijk in opvallend grote getale hier te vinden zullen zijn) toch wel leuk om te zien.

@Anoniem: Komt zo online op http://www.zooverworld.nl.

Mooi om te lezen dat iedereen zo fanatiek en vol passie is over de wintersport!
Ik heb skiën (helaas) pas 2 jaar geleden ontdekt, maar wil het echt niet meer missen! Heb in 2 jaar tijd ondertussen 5 weken op de latten gestaan en dan heb ik de lessen die ik in Nederland heb gehad niet meegenomen…
Heb dus zeker niet bijgedragen voor het onderzoek, haha.
Kortom skiën is erg verslavend en geweldig om te doen!

Ik vind het toch een vreemde trend die men schetst. De afgelopen jaren krijg ik gewoon meer de indruk dat mensen rondom me beginnen met wintersporten. Zelden of nooit hoor ik mensen zeggen ‘we gaan niet dit jaar’. Nu goed, als het afneemt wordt het weer ietsje rustiger op de pistes en aan de liften, maar om nu te zeggen dat wintersport in een dip zit in de lage landen, dat lijkt me wel heel ver gaan…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Hoi Rogier, klopt ook niets van. IK heb vandaag een aardig stukje gelezen in de Salzburger Nachrichten zie
http://www.salzburg.com/online/nachrichten/wirtschaft/Ski-Di…
Succes verder

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie