Opening van bekende gletsjers

Kristof op 22 september 2011· 21 reacties

null
De Rettenbachgletscher in Sölden is vanaf morgen gedeeltelijk open.

Het kon niet uitblijven na de enorme sneeuwdump van afgelopen maandag. Enkele bekende Oostenrijkse gletsjers openen eerstdaags de deuren (of beter gezegd: de pistes) en zijn van een lelijke ijsoppervlakte op 2 dagen tijd omgetoverd tot een spierwitte speeltuin voor skiers en boarders.

Het is weliswaar nog vroeg op het jaar, maar bovenstaande foto van het alombekende Sölden doet menig skiharten toch weer wat sneller slaan. Vanmorgen werden de piste-paaltjes geplaatst en gingen de pistebully’s weer hard aan de slag om alles mooi gelijk te trekken. Toch is het niet allemaal even rooskleurig op de gletsjers. De nulgradengrens belooft weer te stijgen tot boven de 3000m, waardoor het hopen blijft op koude nachten. Gelukkig ligt bovenstaande gletsjer lang in de schaduw, waardoor men deze nu al kan openen. In Sölden hoopt men echter op nog een aantal van deze dumps om de sneeuwlaag goed aan te dikken. 21-23 oktober staat er immers weer de opening van het World Cup seizoen op het programma. Als je in de buurt bent, moet je er zeker maar eens een kijkje gaan nemen.

De Stubaiergletscher in bedrijf
Nog mooier nieuws viel er de afgelopen dagen te melden van op de Stubaiergletscher. Daar ging het seizoen gisteren van start en merken we toch al een aantal échte snowaddicts op. Je ziet het, de eerste sneeuw laat niemand onberoerd!

null
Stubaier Gletscher op 22 september 2011

En wat met de andere gletschers?
Valt er nog mooi nieuws te melden, hoor ik jullie dan denken? De Hintertuxgletscher is al weer een tijdje geopend zoals wel vaker, het Pitztal verwacht dit weekend te starten met het seizoen en de de Kitzsteinhorn (Zell am See) verwacht te openen einde september. Zoals Geertje eerder al aangaf is de Molltaler Gletscher ook al een tijdje geopend. Verder doet deze sneeuw natuurlijk veel goed op alle andere Gletsjers die nog niet geopend zijn, de meeste gletsjers hadden dit zeker nodig na afgelopen winter.

null
De sneeuwdumps reikten tot diep in de dalen, maar vooral de gletschers haalden er hun voordeel bij

Hoe snel trek jij al naar de sneeuw?
Worden jullie sneeuwgek bij het lezen van al die berichten en boeken jullie ook al herfstvakanties richting sneeuw? Of liever wat afwachtend tot het seizoen écht op gang komt? Ik trek begin november naar de Stubaier Gletscher en zal zeker verslag over de condities doen. Binnenkort meer daarover, eerst nog wat wegdromen bij de eerste echte actiebeelden van deze winter…

Kristof

Plaats een reactie

Prachtig :D

Joh, ik word echt helemaal hyper, kan niet wachten tot wij gaan…

William & José

Half oktober drie dagen Stubaier en 1 dagje Solden.
Hoop op goeie dump eerste helft oktober zodat flink wat
pistes open zijn.

Goed voor het eeuwige ijs, sneeuwval was hard nodig. Vaak wordt de eerste dump gebruikt om de gletsjerspleten mee op te vullen, ik verwacht niet dat alle liften open zullen gaan (kleine sleper op de Rettenbach en de meest linkse op de Tiefenbach bijvoorbeeld). Natuurlijk is het lekker om zo vroeg in het seizoen weer het wintersport gevoel te krijgen, maar ik ben niet zo’n fan van de over het algemeen korte pistes. Eigenlijk vind ik de gletsjers in de zomer mooier.
En Kristof, waarom gaat de Kitzsteinhorn pas zo laat (eind november) open tov de Tiroler gletsjers?

Ik ga pas met pasen dus voor mij is het nog even wachten :D

@Martijnski: op de Rettenbach is momenteel enkel sectie 2 van de Schwarze Schneid geopend, de rest wordt met mondjesmaat geopend naarmate de sneeuwval de komende weken. De Tiefenbach zal nog even op zich laten wachten omdat die veel meer zon pakt overdag. De kanonnen zijn daar echter al druk in de weer

Wat betreft Kitzsteinhorn: er staat in het artikeltje september dacht ik, niet november :D Op hun website staat inmiddels ook de update: "Skibetrieb bei ausreichender Schneelage voraussichtlich Ende September"

In de voorjaarsvakantie zoek ik de piste nog een paar keer op

(die Anoniem 2x hoger moest dus Kristof zijn, ter info)

Zal eerst moeten wachten op de kerst! Als ik die plaatjes zie…!

@ Kristof: Dan heb ik het verkeerd gelezen ;)
En alleen 2e sectie Schwarze Schneid geopend betekent een afdaling van een 500-600 meter. Komen daar, buiten de ski teams, mensen op af? Waarom wachten ze niet met de opening tot aan het Worldcup weekend? Daarna het reguliere seizoen starten met wat fatsoenlijke pistes.

Prachtig … begin november gaan een weekje naar Oostenrijk (voor andere dingen eigenlijk) maar we gaan toch wel een paar dagen gletscher meepikken :).

@Martijnski: ze openen de bovenste zone ook heel vaak om het liftbedrijf en de algemene staat van de pistes wat te optimaliseren. Het klopt dat dit een kort stuk piste is, maar in een volgende (allicht snelle) stap openen ze ook de sleeplift aan de linkerzijde van de Rettenbach, en dan komt er al wel een stukje bij. De officiele opening in Solden staat gepland op 7 oktober dacht ik, dus ze hebben nu gewoon 2 weken extra inskitijd. Vanaf 7 oktober gaan er sowieso wel een heel pak meer pistes mee open die met kanonnen aangestuurd worden.

Of er echt mensen op af komen, hou ik wel voor je in de gaten! ;-)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

eind oktober naar Stubail en 10 december naar Frankrijk.
Voorts nog een weekje kerstvakantie. En feb/ma/april geef ik les in Frankrijk. Jaar is weer goed gevuld. Mijn baas even bedanken dat ik weer zoveel onbetaald verlof mag nemen. :-)

en betaald verlof :-)

@Carl, tijdens de allerheiligenvakantie ook in Stubai? Wie weet tot op de piste hé. Wij zitten er van 30-10 tot 6-11

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Wauw heerlijk nieuws! Van mij mag dit soort praat op de voorpagina van de krant ipv al dat gedoe over onze bananenrepubliek in wording. ;)

@Carl: doe mij ook zo’n werkgever! Geniet ervan.

Jazeker ik volg het nieuws op de voet! Begin december zit ik richting Oostenrijk voor een weekendje sneeuwpret! Voorbereiden op het echte werk! :)

Let it snow!

Yep het kriebelt zwaar aan het aftellen naar december voor de seizoensopening in Livigno en dan zijn we weer vertrokken Yihaaaaaaa

RoCo

Eind oktober een weekje training in Pitztal, laat het nog maar wat dumpen!
Het jeukt enorm en dan moet je krabben :-)

Eind oktober Hintertux

Vanuit een zonnig Neustift kan ik jullie melden dat ik de eerste afdalingen van dit seizoen in de benen heb.
SUPER !!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie