Het slechte voorbeeld?

Rogier op 23 september 2011· 14 reacties

null
Mooie beelden van diepe poeder? Geven deze het verkeerde voorbeeld?

Al jarenlang erger ik mij aan iets wat heel veel voorkomt, de tweeslachtigheid van veel skigebieden. Namelijk op hun skipassen, posters en folders tonen zijn mooie off-piste beelden, maar tegelijkertijd doen ze er alles aan om off-piste skiën te verbieden en tot overmaat van ramp geven de ‘reclame-foto’s’ duidelijk het verkeerde voorbeeld, regelmatig geen helm en geen rugzak. Wat vinden jullie hiervan?

Alles voor de verkoop
Natuurlijk, off-piste skiën verkoopt, want iedereen kan en wil zich identificeren met die stoere skiërs die onder een blauwe hemel door de poeder heen knallen. Fantastisch mooie beelden. Dus je ziet de beelden, en deze geven je zin om ook lekker off-pistes in te knallen. Maar dan staan daar opeens de verbodsborden en pisteurs die je boos naroepen. Logisch want off-piste is ook niet zonder gevaar dus ski gebieden doen er alles aan om dit te verhinderen. Daar zit opzich wel een logica in, maar waarom dan reclame maken voor dit soort afdalingen in tijdschriften op websites en op de skipassen…

Verkeerde voorbeeld I
Verder geven deze posters ook nog eens het verkeerde voorbeeld. Vaak zie je rugzakloze skiërs de mooiste bochten draaien en de heftigste rotsen afspringen, maar dat alles zonder rugzak. Dus dat betekent geen veiligheidsmateriaal, want een schep en een sonde passen niet je je jaszakken. Terwijl er overal op gehamerd wordt dat je juist wel dit veiligheidsmateriaal mee moet als je naast de piste je geluk zoekt. Wederom tweeslachtig.

null
Off-Piste is natuurlijk fantastisch, maar doe het wel met het goede veiligheidsmateriaal.

Verkeerde voorbeeld II
Naast deze reclames zijn wordt er ook nog op een andere manier het verkeerde voorbeeld gegeven. Het gebeurt mij regelmatig dat ik personeel en skileraren wederom zonder enig off-piste materiaal de onder de omheiningen van het skigebied zie doorglippen. Wederom het verkeerde voorbeeld. Ik heb hier met een paar uitbaters van skigebieden over gesproken en het antwoord is altijd hetzelfde, personeel en pisteurs mogen dit helemaal niet en skileraren, tsja daar kan een skigebied weinig over zeggen.

Films
Van deze foute voorbeelden, daar kunnen skifilms natuurlijk ook wel wat van. Het is maar zelden dat je die pro skiërs met rugzak ziet skiën. Ze skiën natuurlijk wel vaak met lawinepiepsen en steeds vaker met airbag-rugzakken. Maar de race naar de gevaarlijkste afdaling lijkt ook soms hier het verkeerde voorbeeld te geven. Ik zie nog te vaak stoere beelden van skiërs en boarders die door lawines naar beneden proberen te knallen.

Wat vinden jullie? Geven deze reclames en films inderdaad het verkeerde voorbeeld? Of valt het allemaal wel mee? Enne, als jullie door wat poeder heen skiën doen jullie dat dan met veiligheidsmateriaal?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Als ik eerlijk ben vind er niks aan dat offpiste.

Ik duik liever op snelheid van een zwarte af. En ja de toerist mag alleen op de piste en de localos doen wat ze willen want ons ken ons.

Zelf vind ik dit helemaal kloppen, alleen in het skigebied waar ik altijd kom, mag je gewoon off-piste skiën.

Zelf vind ik dat je zelf mag weten of je off-piste skied of niet.

ook met de veiligheids spullen ben ik het eens. Zelf ski ik dan nooit ver van de piste af, je weet maar nooit.

Je moet proberen door de mooie plaatjes heen te kijken, en vooral goede informatie vinden over dat ski-gebied.

Depends doesn’t it?

Langs de ene kant kan je het skigebieden niet kwalijk nemen dat ze het moeilijker maken om off-piste te gaan. Wat is het verschil tussen een poster of die ene man/vrouw die je vanuit de lift een spoor ziet trekken? Niets toch? In beide gevallen beslis je zelf wat je doet of niet. Een beetje sociale controle door een pistier of personeel is dan niet mis. Meestal merken ze snel genoeg wat voor vlees ze in de kuip hebben en kijken ze een tweede keer al lang niet meer op.

Langs de andere kant overdrijven ze al eens naar het verbieden van … dat is, voor mij, hetzelfde als een biermerk dat reclame maakt van een bezopen bestuurder en hoe goed het wel niet smaakt. Om dan mooi BOB-campagnes te gaan ondersteunen en zeggen hoe slecht het wel niet is.

Voor de rest: off-piste doe je met veiligheidsmateriaal (duh), on-piste doe je minimaal met goede helm (duh), beide doe je volgens de regels van de kunst en binnen je eigen capaciteiten.

In mijn geval: ik heb geen veiligheidsmateriaal meer, dus doe het ook niet meer off-piste (cr*p). On-piste doe’k met helm en rugbescherming. Wat’k ook doe, het is binnen m’n kunnen en met de FIS-regels in gedachten.

Off-piste sells! Dat klopt helemaal want 1 geslaagde run is even goed als een week op de piste.

Ik heb er niet zoveel last van dat er niet off-piste geskied kan worden terwijl er wel reclame mee gemaakt wordt. Het skigebied Kitzsteinhorn bij Kaprun heeft voldoende legale mogelijkheden binnen het gebied om even lekker een poederneusje te halen.

Zo hebben ze 2 jaar geleden de offpiste routes op kaart gezet en er is een lokatie waar je met pieps kan oefenen. Tevens wordt er in het seizoen off-piste workshops gegeven.

Blijkbaar hebben ze er daar voor gekozen om het off-piste te reguleren en begeleiden. Goede zaak!

Dus de reclame foto’s m.b.t. het off-piste skieën zijn niet misleidend. De rugzakken zijn wel ver te zoeken. Dus daar heb je een punt.

Ik vind het een beetje het zelfde als de foto’s in de reisgids. Mooie zonnende dames onder de palmen terwijl er in werkelijkheid lelijke trollen liggen en de palmbomen ver te zoeken zijn.

(Off-piste) Skieën zonder veiligheidsmateriaal is een kwestie van natuurlijke selectie! Alleen idioten en zuinige donders gaan zonder.

Greetz…

@lars

waar haal je zo’n rugbeschermer?

ik ben namelijk vorig jaar flink hard komen te klappen op een piste. ik sprong bij zo’n stuk dat de piste steiler werd, vergeten dat dat 1 van de steilste stukken van het hele skigebied is, val ik keihard op mijn rug.

Gevolg: 2 maanden last van rug gehad en een (gehuurde) sti-stok gebogen. de ski’s waren bijna onvindbaar in de poeder gevlogen.

Ik vond het toen wel tijd worden voor een rugbeschermer, maar heb er nooit meer aan gedacht.

en hoe duur zijn die dingen ongeveer?

Dj-Tj

Pro skiers in films hebben natuurlijk een hele crew bij zich. Die zullen ongetwijfeld sondes en scheppen bij hebben. De pro skiers zelf willen zo "vrij" mogelijk naar beneden, zonder rugzak want dat kan belemmeren. Ze zijn natuurlijk ook ingepakt met backprotectors en andere body armour. Mocht er iets mis gaan komt de crew in actie.

Skileraren/pisteurs/skigebieden behoren het goede voorbeeld te geven en ik vind dan ook dat zij aangesproken mogen worden op hun gedrag en onnozole reclame uitingen. Zonder 3 eenheid geen off piste afdalingen (en mooie plaatjes) voor hen. Mooie plaatjes schieten kan ook met helm, rugzak etc.

De niet professionele doch ervaren freeride toeristen weten over het algemeen wat ze doen, hebben het juiste materiaal en de kennis om voor zichzelf veilig naar beneden te gaan. Zij zijn natuurlijk vrijer in hun beslissingen dan vertegenwoordigers van een gebied en vervullen ook minder een voorbeeldfunctie. Zie wel vaak dat deze gasten andere rookie’s uitleg geven over veiligheid en techniek etc.

De toeristen die zonder ervaring en veiligheid off piste knallen zijn ook vaak diegene die in de krant terecht komen. Iedereen die geniet van wintersport zou inmiddels moeten weten dat het levensgevaarlijk kan zijn om je buiten de gebaande paden te begeven en dat je daar voorzieningen voor moet treffen.

@ Tjeerd:

  1. er zijn enorm uiteenlopende types die op verschillende waardes getest & gecertifiëerd worden. In grote lijnen zijn er twee: hard-shell en foam. De hard-shells kunnen stevigere klappen aan maar zitten niet zo enorm comfortabel in liften (voor mij). De foams/softshells kunnen de hardste klappen niet zo goed slikken maar toch al stevige stoten aan (heb iets soortgelijks als jij al meegemaakt en dat mooi uitgezongen met m’n softshell) en zijn comfortabeler in dagelijks gebruik.

  2. locatie van kopen: ik heb de mijne via internet gekocht na een aantal proeven in verschillende winkels (internet wegens kortere wachttijd). In BE/NL zijn er een paar winkels die wat aanbieden en daar kan je al wat passen. Ik zou eerder wachten tot in een skigebied met meer keuze (pasvorm is héél belangrijk: wat slecht zit ga je automatisch minder dragen heb’k gemerkt met een hardshell).

  3. prijs: tussen de 120 & 250.

  4. merken als Komperdell & Dainese zijn bekend. In een ander topic kwam een ander merk naar voor maar dat ben’k vergeten (mss even zoeken via de berichten die’k al geplaatst heb, daar zit een discussie met een andere bezoeker in die dat merk vermeldde)

we gaan 1 of 2 keer per jaar skien of boarden ,waarschijnlijk al van jongs afaan en denken dat we zowat alles hebben gezien en gedaan.maar elk jaar lees ,zie of hoor je dat er weer eens een boarder of een skier gegrepen is door dat wat hij het liefste heeft ,het witte goud.onervaren als we zijn dol euforisch glippen we naar beneden .zonder rugzak laat staan een schop,wij durven dat!dan komt er onverwacht totaal uit het niets een lawiene.goed bedolven veel paniek zonder lucht en op nog geen 15 meter van de piste.mij nooit meer gezien,ik blijf wel op de piste.al was het maar een halve meter je voelt je toch maar machteloos met dat board onder je voeten.maar ik blijf wel skien en boarden maar wel op de piste.schoenmaker blijf bij je leest.

Ik ben het eens met Smil, off-piste sells, skigebieden die ervoor open staan en meewerken waardoor er een vorm van controle ontstaat doen het mi. het beste. Ski-routes zijn daarvoor een goede oplossing.

Ik ben gek op off-piste en neem ook mijn zoons graag mee op een ski-route. In feite een ongeprepareerde piste, wel officiëel behorend bij het skigebied. Gaan we er verder op uit, dan met gids, we hebben enige lawinetraining achter de rug en bouwen het langzaam op. Skigebieden bieden ook steeds meer aan in dit opzicht en de gids kan je voor die dag de pieper etc. bezorgen.

Daarom is vooral het meewerken en reguleren van het off-piste skiën een goede zaak, helaas is een gids niet voor iedereen betaalbaar en dat brengt mensen in verleiding dit zonder gids te doen. Dat is voor mij ook de reden om juist mijn zoons mee te nemen, ze skiën fantastisch en beheersen poedersneeuw inmiddels akelig goed, over een paar jaar zijn ze zo oud dat ze ongetwijfeld liever met een paar vrienden een dag er op uit trekken dan met mij, of wanneer ze het huis uit zijn, zullen ze met bevriende studenten oid. er op uit gaan.

Ik hoop dan dat ze de lessen die ik ze nu meegeef ter harte nemen en goed voorbereid (lawinebericht) en goed uitgerust (3-eenheid) en met een groep (4-5 man) en liefst ook nog met gids er op uit gaan.

Een groot risico is overschatting en goed kunnen skiën wil nog niet zeggen veilig skiën, dit geldt op de piste (te hard gaan voor de omstandigheden) en off-piste (ongeschoold en onvoorbereid zijn, alleen gaan!).

Worden artikelen echt totaal niet gechecked voor ze op wintersporters.nl komen? Wat een spelfouten weer zeg. Erg storend en komt heel amateuristisch over.

Buiten piste het is speciaal maar ik probeer me toch ook steeds in de buurt van een piste te houden of met een gids. Het gevoel is anders op de piste ben je helemaal vrij en buiten de piste dat nog iets meer. Veiligheidsmateriaal is nodig en schrijffouten we zijn hier om onze passie te delen en geen grote spellingstest leuk zelfs die kleijne foutjes. Enjoy RoCo

RoCo

Off-piste plaatjes verkopen nou eenmaal goed. Bij het maken van die opnames is er natuurlijk een hele crew mee en de skiërs zelf dragen ongetwijfeld een pieper. Aan de eigen veiligheid wordt wel gedacht.

Dat het opgeroepen beeld niet strookt met de werkelijkheid voor degene die off-piste gaan is gevaarlijk.

Voorlichting/training (lawine kennis, sneeuw leren " lezen", lawinebericht interpreteren, aanschaf drie-eenheid ) het hoort allemaal bij een goede voorbereiding. Hier laten de beheerders van de skigebied steken vallen creëren daarmee gevaarlijke situaties.

Dat de pistedienst mensen tegenhoudt kan ook zijn omdat het achterliggende terrein gevaarlijk is bijvoorbeeld onder de sneeuw (deels) verdwenen hekwerk en andere obstakels. Dat stat dus los van lawinegevaar of natuurbescherming.

Het piste skiën kan niet tippen aan het vrije avontuurlijke gevoel van het offpiste skiën. Zolang je de route’s goed plant en je de juiste gear bij je hebt is er het allemaal goed te doen. Wel is het belangrijk om het gewoon rustig te doen en op tijd je pauze/rust te pakken. Vermoeidheid is één van de grootste gevaren!

Vaak ben je te bang!

Heerlijk! die zwarte stijle off-pistes met me Snowboard! Als je maar hard genoeg gaat he!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie