Prive- of groepsles?

Martin op 12 oktober 2011· 28 reacties

null
Priveles het meest effectief voor skiërs die techniek snel oppakken!

Bijna elke wintersporter heeft op een bepaald moment van zijn of haar ski carrière les gehad. Om goed en veilig te leren skiën of snowboarden is het volgen van lessen van belang. Een vraag die vaak terugkomt is: “Wat is beter, groeps- of privéles? Vragen die hierbij terugkomen zijn: “Krijgt mijn techniek wel genoeg aandacht tijdens een groepsles? “Krijg je een betere leraar als je een prive les boekt?” “Is een privé les het geld wel waard?”

Krijgt mijn skitechniek wel genoeg aandacht tijdens een groepsles?
Een dag groepsles bestaat bij de meeste skischolen uit een dag van vijf uur waar van er vier uur wordt geskied. Het uurtje middag pauze word bij ons gebruikt om gezellig met zijn allen te lunchen en de groep beter te leren kennen. Je bent namelijk niet alleen op pad en er zijn altijd bijzondere mensen die je tijdens je groepslessen tegen komt. Tijdens de les zelf ben je dus afhankelijk van je groep. De leraar zal altijd proberen zijn aandacht zo eerlijk mogelijk te verdelen. Natuurlijk kan dit niet altijd. Soms zitten er tien mensen in een klasje en als er één bijzonder angstig is dan zal de leraar daar (in het belang van de groep) wat meer aandacht aan moeten geven. Het is de taak van de leraar om alle individuen beter te leren skiën.

null
Voor kinderen is groepsles ideaal!

Krijg je een betere leraar als je een privé les boekt?
Alle ski leraren zijn even goed we worden namelijk allemaal op de zelfde criteria getoetst. Als beginner krijg je een leraar mee die je perfect alle basics kan uitleggen en daar ga je dan samen mee aan de slag. Een gevorderd iemand krijgt een leraar die opgeleid is gevorderde mensen les te geven. Dat zegt helemaal niks over het niveau van je leraar of over zijn of haar enthousiasme. Als je privé les boekt kan je wel voorkeuren aangeven bijvoorbeeld een Nederlands talige leraar. Je zult je verbazen wat voor verzoeken we soms binnen krijgen voor privé les, bijvoorbeeld mensen die een blonde skilerares willen voor hun kinderen… Dat gaat natuurlijk wel erg ver, maar je krijgt dus vaak een beter passende leraar als je privé les boekt.

null
Bij Prive les is er vaak meer tijd voor extra informatie en extra vragen.

Is privé les het geld wel waard?
Privé lessen zijn een stuk duurder en dat is logisch in plaats van met tien personen skiet dezelfde leraar nu met slechts één persoon. Dat betekent dat je van deze leraar echt alle aandacht krijgt alle oefeningen die je doet zijn helemaal op jouw techniek afgestemd. Alle feedback die je te horen krijgt is helemaal op jouw gericht. De leraar heeft alle tijd om al je vragen te beantwoorden. Als je speciale wensen hebt kan dat ook bijvoorbeeld de les bij je favoriete aprés-ski tent te laten eindigen. Het hangt er vooral van af of je snel leert, of privé les uiteindelijk loont! Lang niet iedereen kan in 2 uur bewegingen aan- of afleren! Voor skiërs die dit soort dingen snel oppakken is privéles dus een heel goed idee, mensen die meer tijd nodig hebben zullen goed op hun plek zijn in een groepsles.

Wat zijn jullie ervaringen met privé- of groepslessen, wat vinden jullie zelf fijner?

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

Wat kost zo een privéles?

Ik heb groepsles gehad toen ik voor het eerst ging skiën. Was gezellig en tempo lag hoog genoeg. Natuurlijk is er wel eens iemand in de groep die even over een angstdrempel geholpen moet worden. Daar moet je dan even op wachten. Prima. Vorig jaar in Nederland les genomen op een borstelbaan. met z’n drieën of tweeën op de baan. 10 minuten op, tien minuten af. Veel aandacht, maar bij het skiën is voor mij de omgeving, sfeer, ‘winter wonder land’ heel belangrijk. Borstelbaan doen we dus niet weer. Ik denk dat we dit jaar in Zwitserland beginnen met een ochtend of middag privéles.

Helaas slechte ervaringen met leraren die er geen zin in lijken te hebben. Behalve wanneer er een bloedmooie vrouw bij staat… Bewust een keer uitgelokt.
De priveskileraar die mij nu een aantal keren heeft geschoold is top. Mocht je een NL leraar willen: Edwin Evertse. Vele manieren van uitleg maakt dat het misschien de eerste keer niet werkt, daarna valt het muntje. De plezierige enthousiaste manier van lesgeven die hij er op nahoudt is overbodig.
Geef mij maar priveles!

Mijn eerste ‘jaren’ altijd groepsles; vaak prima. Je krijgt x-tal oefeningen en die moeten er gewoon inslijten. Was blij dat ik soms even kon uitrusten in de rij! Latere jaren niet meer elke week les, en tweemaal erg slechte ervaring gehad: leraren die feitelijk niets anders deden dan de route uitzetten. Nu geen groepsles meer. Binnen de twee weken nemen we (5 of 6 man) één of twee dagen een priveleraar. Altijd weer nuttig.
Voorkeur: blond, eind 20, mooie zonnebril en goed figuur, die ook nog een drankje mee komt doen. Prijktijk: een klein, pokdalig mannetje van eind 40, maar wel met een bak ski-ervaring en top tips :-)

Ik heb al een aantal keer groepsles gehad en denk ik gewoon veel mazzel (of goed opgedeeld). Leuke groep prima tempo! En als je 5 dgn les nam had je aan het einde vd week vaak al prive les, iedereen stopte na 3 dgn. Dat was dan echt top en functioneerde je leraar meer als een gids door het gebied. Zelfs geleerd Bugels skiën, stukjes off piste en hoe je via diverse achtertuinen wel naar het dorp kon skiën ;-)

Dit was ik dus (wil wel m’n 3e blokje ;-) )

Ik heb al een aantal keer groepsles gehad en denk ik gewoon veel mazzel (of goed opgedeeld). Leuke groep prima tempo! En als je 5 dgn les nam had je aan het einde vd week vaak al prive les, iedereen stopte na 3 dgn. Dat was dan echt top en functioneerde je leraar meer als een gids door het gebied. Zelfs geleerd Bugels skiën, stukjes off piste en hoe je via diverse achtertuinen wel naar het dorp kon skiën ;-)

Seriously snow addicted family!

Wij hebben met vier vrienden een (prive)leraar gezocht. De kosten tov een groepsles zijn meer maar je krijgt veel persoonlijke aandacht. Hierdoor leer je snel. Tweede voordeel is dat je met je vrienden veel leuke momenten meemaakt van vallen en opstaan.

Groepsles is gezelliger.

Zelf snowboard en skileraar geweest, en een paar dingen: Voor kinderen is absoluut groepsles beter, die vervelen zich echt twee uur lang met één volwassene die de hele tijd op ze let… ;) Liever hebben ze af en toe een sneeuwballengevecht met de rest en lekker keten, tussendoor pikken ze genoeg op en hebben ze nog lol ook. Dan willen ze de volgende keer tenminste ook terugkomen, want hun vriendjes zijn er ook!!
Voor vooral Snowboarden vind ik privéles beter. Na twee dagen ontstaan er namelijk zulke grote verschillen, omdat het vooral een balanssport is die sommigen snel oppikken en anderen wat langer over doen. Als je dan in de enige snowboardklas van de skischool zit (en dat is het al snel) dan zit je dus of onder je niveau mee te doen, of boven je niveau. En als leraar is het moeilijk om voor iedereen de uitdaging erin te houden. Als je met een groep van een man of vier lekker privéles boekt, krijg je dus meer individuele training. Vaak is een groep die elkaar al kent meer geneigd de ander te helpen als het wat minder gaat, ipv zich te ergeren aan die ene ‘angsthaas’. :) Maar goed, als je als enige van je vrienden boarden gaat, leer je natuurlijk snel mensen kennen in een lesgroep, da’s dan wel weer leuk.
(En ja, ik ben inderdaad zo’n blonde lerares… :)))

Toen ik begon met snowboarden heb ik eerst een middag prive les genomen. Hierdoor had ik de basis al wat meer onder de knie. De dagen hierna heb ik gewoon groepsles gehad. Er zijn idd verschillende niveaus, alleen vind je altijd wel iemand van je eigen niveau waar je je aan kan optrekken. Ik vond dat zelf iig erg leuk.

Als de leraar echt oog heeft voor zijn cursisten en aan de motivatie van de cursisten kan voldoen dan is priveles weggegooid geld. Maar hoeveel leraren kunnen een link leggen tussen wat de cursisten willen en wat er gedaan moet worden. Het aantal max. 8 is dan wel nodig en niet zulke grote groepen als ik vaak zie. Daarom de motivatie van de leerling zal centraal moeten staan en daar zal steeds aan voldaan moeten worden.
PMTS is een opleiding waarbij dit centraal staat en waar veel aandacht aan besteed wordt.

De afgelopen jaren zaten er enkele ski-leraren in de groep waarmee wij op wintersport gaan. Af en toe een tip tussendoor doet mijn techniek wel goed merk ik zelf. Met een kleine tip of 2 kan ik me wel even vermaken om dit goed toe te passen. Af en toe een video maken van jezelf werkt ook goed om te zien wat de voortgang is en of/hoe het nog beter kan.

Dit jaar ga ik hopelijk voor het eerst 1 of 2 halve dagjes privéles volgen. Zo kan ik tijdens de groepsreis later in het seizoen weer extra vlammen ;-)

In 1977 samen met vriendin skiles gehad in een groep, dat was ook deallereerste keer. hartstikke leuk, denken we nog met plezier aan terug.
In 2007 pas voor de tweede keer op eintersport (door omstandigheden helaas niet eerder) maar nu getrouwd en met volwassen kinderen,
Nu 2 dagen priveles genomen. En wat bleek, eenmaal geleerd, bleken we na 30 jaar de beginselen al weer snel onder de knie te hebben,kennelijk verleer je het niet net als fietsen en schaatsen,
Priveles was minder leuk dan groepsles, maar omdat er nu kinderen bij waren werd dat weer grootdels goedgemaakt

Vroeger had ik altijd groeples, omdat ik de leraar nooit verstond en het alleen eng vond.

vorigjaar voor het eerst snowboarden geprobeerd, privéles. ging hartstikke goed! veel fijner dan groeples. (naar mijn mening.)

Dj-Tj

Hier "Alle ski leraren zijn even goed we worden namelijk allemaal op de zelfde criteria getoetst.
" ben ik het zo NIET mee eens. Er zit wel degelijk verschil in niveau van skileraren en zeker in de manier hoe zij de techniek overbrengen op de leerlingen. In Oostenrijk lopen in het hoogseizoen zoveel klungels rond, dat zul je in een land zoals Italie waar alleen maar staatliche leraren zijn nooit meemaken. Ik vraag dus altijd om een staatliche leraar!

In mijn 1e jaar heb ik in een klasje gezeten, de 6 jaren erna alleen maar priveles gehad omdat ik het gevoel had in een klasje niet snel genoeg te leren. Dat is me uitermate goed bevallen en ook nu nog neem ik af en toe priveles, meestal om iets specifieks te leren als buckels. Overigens zijn alle skileraren in Frankrijk op het hoogste niveau opgeleid, dat geeft wel een prettig gevoel als je dure privelessen boekt. Je weet dat je een zeer kundig iemand krijgt.

Winter is coming

Mijn eerste jaren skiles waren in Tsjechië en daar is privéles prima te betalen. Het was erg gezellig om met een skileraar van mij leeftijd (ik begon op mijn 20e) door het skigebied te gaan. Daarnaast krijg je natuurlijk alle aandacht en wordt elk foutje wat je maakt gezien dus leer je extra snel. Ik kan beginnende skiers die niet te veel geld willen uitgeven aan les echt aanraden om in Tsjechië les te nemen. Kwaliteit van de leraren was voor beginners in ieder geval goed!

Don`t eat yellow snow

altijd priveles gekregen en nu is hij mijn verloofde!afgezien van dat waren de lessen ook de moeite waard-toch zo’n 8 weken samen geskied zonder meer :))

Als ik namens snowboarden praat, dan zeg ik dat het t beste is het te leren met privé lessen, heb ik hier in nederland gedaan en het heeft me 3 lessen gekost (steeds 1uur) om bochten onder de knie te krijgen.
Daarna groepsles in Oostenrijk (gevorderden) zodat ik snel bijleer het echte boarden en zorgen dat alles erin zit. Zo heb ik t gedaan en nu zou ik persoonlijk voor freestyle misschien privé les doen om duidelijk aangegeven te krijgen waar ik nou op moet letten. De details verbeteren is altijd lastig met groepsles.

Anne, het klopt inderdaad dat er tussen de verschillende landen veel verschil zit. Ik heb dit zelf mogen ervaren omdat ik in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië les heb gegeven. Over het algemeen valt mij op dat er tussen Oostenrijk en Zwitserland weinig verschil bestaat tussen de leraren. Het grootste deel van de leraren (buiten hoogseizoen) heeft anwarter diploma en zijn uitstekend in staat om een groepsles te geven aan beginners en licht gevorderden. Vraag dus altijd naar een gediplomeerde leraar met het liefst landes niveau. Het probleem ligt inderdaad bij de vele onopgeleide skiërs die in het hoogseizoen komen werken. Deze worden vaak ingezet op beginnende volwassenen en kinderen. Wat wel gezegd kan worden van de gediplomeerde Oostenrijkse leraren is dat ze didactisch sterk zijn. Zowel anwarter als landes bestaat voor een groot onderdeel uit lesgeven en dingen aanleren. Hier komt ook direct het grote verschil met Frankrijk om de hoek kijken.
In Frankrijk heeft ongeveer 80% van de leraren een diploma. Echter is dit diploma (Brevet d’étàt) te behalen door eigen ski-kwaliteiten in plaats van lesgeef kwaliteiten en techniek (wel een zwaar diploma). Vaak kunnen de Franse leraren dan ook geweldig hard skiën, maar laten de techniek en manier van aanleren veel te wensen over. Ook zullen er zowel in de prive-lessen als in groepslessen weinig aanwijzingen gegeven worden, omdat ze liever zelf voorop skiën en niet zien wat er fout gaat.

In Italië liggen de eisen over het algemeen het strengste, echter heeft daar vrijwel niemand staatlich (dat is een Oostenrijks diploma namelijk), maar wel maestro di sci. Dit is het enige Italiaanse diploma, maar bevat zowel didactische vaardigheden als eigen vaardigheden en is qua moeilijkheid te plaatsen tussen het Oostenrijkse Landes en Staatlich. Ik moet zeggen dat dit voor ons als Nederlanders een enorm zwaar diploma is (heb er 3x over gedaan, terwijl Landes vrij eenvoudig ging). Dat is ook de reden waarom je in Italie voornamelijk Italiaanse docenten zult hebben… omdat anderen dit niveau simpelweg niet hebben.

Voor een geweldige privéles zou ik dus adviseren om naar Italie te gaan, omdat je daar verzekerd bent van een steengoede skileraar.

2 jaar geleden, toen ik begon met skiën, heb ik in Frankrijk 3 x2 uur priveles gehad samen met een andere starter uit de vriendengroep. Helaas sprak hij geen Nederlands maar in het Engels ging het prima. De dag erop helaas een andere leraar gekregen en de laatste dag weer een ander. Erg jammer vind ik zelf. Qua tempo is dit natuurlijk ideaal. Maar wel gemiddeld 2x zo duur als groeples.
Afgelopen winter in Oostenrijk groeples gehad. We hadden ons ingeschreven in een klasje voor ‘net niet beginners’. Eerst even voorskiën natuurlijk om het niveau te bepalen. Bleken we in een groep van 8 te zitten waarvan wij de enige mannen waren. Tempo bleek erg laag te liggen, de groep bleek 3 dagen daarvoor voor het eerst op de skies te hebben gestaan.
Gezellig, dat wel, maar tegen priveles kan het niet op. En ik moet zeggen dat 3 hele dagen (10-12uur en13-15uur) best wel pittig is. Maar zou hou je tenminste hele dagen over om zelf te oefenen.

Ik ben van mening: Na volgen van beginnerslessen: Maak uren op de skies. Ervaring opdoen. Daarna laten bijslijpen d.m.v. lessen!

Ik heb in Andorra zowel prive- als groepslessen gehad. In Frankrijk alleen maar groepslessen (ESF). Ik vind de groepslessen veel leuker, vooral vanwege de gezelligheid. Het is toch leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ik vind ESF echt een goede skischool (ik had snowboardles).

Groepsles is leuker, gezelliger en je leert weer nieuwe mensen kennen. Priveles duurder ja maar je niveau gaat wel sneller omhoog dus misschien compenseert dat het prijsverschil wel?

RoCo

Ik den dat je met groepsles een beetje mazzel moet hebben in wat voor een groep je komt.
Mijn dochter (6 jaar) had de pech net tussen 2 niveau’s in te zitten. Bij de ene groep (dag 1 en 2) moest ze steeds wachten en leerde ze weinig. Toen mocht ze groep hoger, hier heeft ze veel meer geleerd, maar toen moesten de anderen steeds weer op haar wachten. En dit vond ze heel vervelend. Ze wilde toen niet meer naar les, huilen en hele drama’s.
Het jaar erop groepsles ( 4 kinderen) van perfekt gelijk niveau, geweldig heeft ze het gehad.

1e jaar vond ik groepsles leuk, gezellig, iedereen is beginner dus veel lachen. Het jaar daaana met z’n 2’en privéles gehad, kan het iedereen aanraden. Ik had misschien geluk met pittige leraar, het was soms afbeulen, directe feedback en dus heel veel geleerd. Het 3e jaar weer in een groepsles verzeild geraakt en het vele wachten valt dan wel op. Dus privéles is veel duurder, maar in mijn geval veel effectiever.Daarna nog een paar jaar priveles genomen: doen!

Wij (Karlijn: 23 en erg goed skiënd, en Gijs: 30 jaar en gevorderd) gaan in de week van 10 t/m 17 december skieën in Méribel-Mottaret.
1 of 2 ochtenden willen we privéles nemen om onze carve-techniek te verbeteren en om off-piste te gaan (we denken aan de esf, die de gunstigste tarieven hebben).
Zijn er mensen die vergelijkbaar niveau en wensen hebben die met ons samen die les zouden willen en de kosten zouden willen delen?

We horen het graag

leuke fotto’s

leuke fotto’s:) ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie