Bungalows in de sneeuw

Ruud op 10 oktober 2011· 22 reacties

null
Is het wat, wintersport vanuit een bungalowpark? of liever een oud en romantisch ‘chaletje’?

De laatste jaren komen er in steeds meer wintersportplaatsen bungalowparken. De meningen hierover lijken sterk verdeeld. Sommigen vinden het ideaal, anderen moeten er niet aan denken er hun wintersportvakantie door te brengen. Maar wat zou nou de reden zijn van de opkomst van die resorts, zoals bijvoorbeeld die van Landal Parks?

Is er behoefte aan?
Een bungalowpark opzetten vereist enorme investeringen en jarenlange planning. Daar zou een bedrijf nooit aan beginnen als ze niet zeker wisten dat ze er geld mee kunnen verdienen. Er gaat marktonderzoek aan vooraf en er wordt uitgebreid gezocht naar wat de behoefte van wintersporters is. Blijkbaar was er een gat in de markt.

null
Vaak ski je direct je appartement in!

Waarom zo 'n succes?
Wat zeker meespeelt is dat Nederlanders inmiddels zijn gewend aan deze manier van vakantievieren; wie heeft er nooit een midweekje geboekt? Voor veel mensen is dan het fijne dat je precies weet wat je krijgt en niet krijgt; geen onaangename verrassingen, geen krakkemikkige meubels, geen ontbrekende pannen. Alles in orde precies zoals wij Nederlanders het willen. Het is eigenlijk een soort kwaliteitslabel. Je weet ook precies welke voorzieningen er zijn; er is een winkeltje, een restaurant, een receptie waar ze Nederlands spreken en tegenwoordig soms ook een zwembad. Want de consument wordt steeds veeleisender. Dat is ook in de huisjes te zien; afwasmachines, magnetrons en sauna’s behoren steeds vaker tot de standaarduitrusting.

Aan de piste en alles geregeld
Ook een grote bijdrage aan het succes levert de ligging van de parken; niet zelden liggen ze bij de liften en kun je naar je huisje skiën. Vooral met kinderen geweldig natuurlijk . Er wordt vaak les gegeven in het Nederlands en er is kinderopvang voor de allerkleinsten. Je kunt je skimateriaal en skilessen thuis achter de computer al boeken via Landal; alles in het Nederlands en is er een Nederlandse helpdesk als je er niet uit komt. Voor veel landgenoten een geruststellende gedachte.

Voor wie ?
Uiteraard vormen gezinnen de grootste doelgroep. Maar daarnaast lijken de parken zich ook te richten op groepen. Vaak zijn er grote huizen voor vriendengroepen. En je hebt de ruimte in die huizen; geen mini-appartementjes met opklap- en uittrekbedden.

null
Romantisch, dat zeker, maar wie maakt de weg sneeuwvrij? In Bungalow parken is tenminste alles strak geregeld!

Voor wie niet ?
Als je houdt van authentiek moet je niet in zo’n bungalowpark zijn en veel tegenstanders vinden zo ‘n –vaak toch massaal- project ook ontsierend. Ook al wordt er nog zoveel aandacht besteed aan de vormgeving en inpassing in het landschap. Bovendien krijgen veel mensen de kriebels als ze vakantie moeten vieren achter een slagboom.

Hoe staat het met jullie ? Weleens in zo 'n park geweest? Is het bevallen? Of denk je er niet over vakantie te vieren op deze manier ? Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Een bungalow park bezoeken in NL vind ik perssonlijk helemaal niks (gaat in mijn geval vaak gepaard met schoonfamilie verplichtingen). Tijdens de skivakantie nooit geprobeerd maar zou een optie kunnen zijn, ten eerste vind ik de accomodatie tijdens skivakantie veel minder belangrijk dan tijdens een zomervakantie en bovendien gaan we vaak met 8 - 14 personen en dan is een groot huis wel zo gezellig. Ben wel benieuwd naar ervaringen eerlijk gezegd :-)

Zelf ben ik van de zomer in http://www.lipnodreams.eu (Tsjechie bij het Lipnomeer) geweest. Dit park zit ook naast de skipiste en vind het ideaal. Zoals hierboven omschreven weet je precies wat je kan verwachting en is dit geheel naar NLse standaard. Klopt er iets niet wordt het ter plekke opgelost.

Dus zeker een plus om zo vakantie te vieren. Wat wel in minpunt is dat het veel van de voorpret wegneemt. Het is toch heerlijk om avonden naar geschikte regios, gebieden, en accomodaties te zoeken?

Beide heeft iets.
Ronald

Geef mij maar zo’n chalet midden in de rimboe. En ja dan moet je soms in de weer met de sneeuwschep.
Alhoewel met de laatste winters zal dat ook wel meevallen.

In Brandnertal, waar wij al jaren naar toe gaan, liggen er op een paar plaatsen hutjes/chalets langs de piste of bospaden.

null

Dat lijkt me nu wel super!!

Of mijn favoriet in Brand voor een shortbreak met de boys!
Deze:

null

Zo’n park lijkt me helemaal niets. Wel lekker luxe, zwembadje en sauna prima maar veel te veel gedoe om je heen.

Ik vind deze parken, vooral die van Landal, gewoon landschapvervuiling. Het park in Montafon is daar een voorbeeld van. In Flumserberg zijn ze beneden in Unterertzen zo’n park gaan zetten, een rustig klein dorpje waar bijna niets staat. Flumserberg was daarvoor toch een redelijk onbekend gebiedje, nu niet meer! En ook daar is het gewoon landschapsvervuiling. Ik hoop niet dat er nog veel worden gezet.

Hmm prima denk ik maar dan wel groot voor veel personen. Hoewel als er dan ook zo shoppingmall bij zit en een zwembad en allerlei andere faciliteiten (waar ik dan ook voor betaal) haak ik af. Ik kom om te skiën

Seriously snow addicted family!

Ik ben ook geen voorstander hiervan. Vind een aantal Franse skistations al op bungalowparken lijken. Landal Montafon en Walensee (zoals Mathijs noemde hierboven) passen daar zo tussen.

Ik denk dat het erg afhangt van de manier waarop je vakantie viert en met wie. Ik ben al 2x in Centerparcs in Winterberg geweest. Iets minder is dat je daar een stukje moet rijden voor je bij de piste bent. Voordeel is dat je de rest van de dag gewoon op het park kan doorbrengen van eten tot entertainment, alles is er. Het zijn huisjes met een tuintje, maar die gebruik je in de winter toch niet. Een appartement of bungalow op een park verschilt weinig van elkaar. Met een groep in een hotel vinden we niets, lekker uit eten en zelf ontbijten wanneer je wil. Echter geeft de lokatie altijd wel de doorslag. Daarom ben ik ook erg benieuwd naar het nieuwe Landal Winterberg. Want skiën totaan de deur willen we allemaal toch?

Persoonlijk vind ik het ook niks. Contact met de bevolking mis je want alles speelt zich af in & op het park. We komen al zo’n 18 jaar in Südtirol en een aantal skileraren zijn met investeerders aan het bekijken of ook dit kleine paradijs omgetoverd gaat worden in resort ! Doodzonde !

fantastische formule! Wat zou het toch gaaf zijn om bijv. midden in het zillertal een landal green park ('s winters een landal white park :)) zou komen!
Een huisje, open haardje erin, ikea bankstelletje, tv met elke avond gtst erop en een kampwinkeltje met elke ochtend verse semmels en kaisers á 1 euro/st…
Ik geloof dat ik mijn vrouw daarmee wel overhaal om ook op wintersport te gaan :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Ferdinand: Inderdaad, mijn familie is dan ook wel over te halen. Ga het eens aankaarten :)

Echt de georganiseerde bungalowparken vind ik minder, althans, je kunt volledig zelf kiezen hoe je je vakantie indeelt. Maw, je kunt op zo’n park verblijven, maar vervolgens toch alles van de omgeving zien en beleven.

Echter vind ik de chalets wel leuker omdat die vaak gewoon tot een dorp behoren, en je idd niet ‘opgesloten’ zit. Daarbij is er vaak een boulanger in het dorp die sochtends het brood bij je aan de deur hangt, dus qua service verschilt het niet veel. Vaak worden die door een overkoepelende organisatie (kom zo niet op de naam) verhuurd waardoor je ongeveer hetzelfde principe hebt.

Conclusie, laat wat mij betreft die parken maar lekker in holland liggen :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@ Ferdinand en Martijski: wat is er dan voor bijzonders met jullie families ? :-) Willen ze niet op wintersport ? En waarom willen ze dan wel in een bungalow ? Maar dan kun je toch ook heerlijk verblijven in een hotel ? Of in een huis of appartement ? :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Die parken zijn inderdaad vaak lelijk. Zeker die in Montafon is niet om aan te zien! Zonde van het mooie authentieke Gargellen! Het was zo’n mooi authetiek stil dorpje…

Zelf moet ik er niet aan denken om in zo’n park te verblijven tijdens de wintersport. Een weekend of mid-week in NL is nog wel leuk zo af en toe, maar op vakantie wil ik juist NIET dat alles bekend is en in het Nederlands. Ik kom normaal al genoeg Nederlanders en Nederlands tegen, dat hoef ik op vakantie niet ook nog. Daarvoor ga je toch niet op vakantie naar het buitenland? Een groot deel van die vakantiebeleving is juist de charme van het lokale (berg) leven. In Oostenrijk gewoon in een ferienwohnung, boodschappen halen bij een lokale bakker of kleine dorpssupermarkt en in een restaurant bijvoorbeeld lekker genieten van lokale specialiteiten. Dat is pas echt vakantie!

Aantal jaren terug in Centerparcs Winterberg geweest, prima parkt, goede voorzieningen, lekker relaxed.
Wel stukje rijden voor pistes maar so what.
Dit jaar in Samoens, luxe appartementencomplex, zeer goede voorzieningen helemaal top, wij gaan voor het skieen maar ook voor het goede leven eromheen, als je dat niet wilt en wilt verblijven in een bovenmodel hondehok, ook prima. Wij kiezen voor comfort en gemak, ieder zn meuch.

Wij zijn 2 jaar geleden naar Landal Bad Kleinkirchheim geweest met 3 stellen en 2 kleine kinderen. Dit was ideaal. 's-morgens broodjes halen bij de lokale bakker, dicht bij de pistes en de lift. tussen de middag lekker in het appartement eten. de mannen en de vrouwen gingen om de dag skieen. wij hebben het geweldig naar onze zin gehad. voordeel en ook doorslaggevend voor ons was dat bij de prijs van het appartement de skipassen erbij zaten (zijn 2e week maart geweest) en we met z’n 8-en in 1 appartement zaten. Voor gezinnen met jonge kinderen is dit wel aan te raden.

Lijkt me wel wat. Alleen nog niet het juiste park gevonden. De meesten liggen in kleine skigebiedjes net te ver van het dorp, want moet wel een dorp in de buurt hebben. Of ligt het weer half op de berg, zodat erheen lopen erg veel van de kuitspieren vergt. Tot op heden zitten we vaak in appartementen in een dorp met een groot skigebied erbij. Zijn er mensen die een goed park hebben met min. 100km piste en vlak bij dorp en skilift?

Vooral interessant voor de niet die-hard skieers. Dus gezinnen met kleine kindjes, opa en oma mee die niet op de piste staan, dat soort gezelschappen. Nederlandstalige animatie voor de kleintjes, een leuk zwembad erbij, dat kan dan een voordeel zijn. Als je gaat om te skien/boarden dan heeft zo’n park weinig voordelen denk ik. Bovendien hebben de Landal parken in wintersportgebieden wél slaapgelegenheid in de woonkamer in de meeste gevallen.

Deze bungalowparken lijken me typisch iets voor gezinnen met (kleine?) kinderen die het liefst zo min mogelijk uitgeven aan een wintersportvakantie en ook in het buitenland het liefst Nederlands willen blijven spreken. Ikzelf vind dit geen charme hebben. Zoals al gezegd is het juist mooi om in het buitenland in contact te komen met de ‘locals’, de taal of in ieder geval Engels te spreken en de lokale specialiteiten uit te proberen. Overigens kun je ook zonder deze parken prima voor een redelijke prijs op wintersport, je moet gewoon iets beter zoeken of iets verder van de pistes/liften af gaan zitten. Ook is het, zoals al gezegd, landschapsvervuiling.

@ Ruud: Inderdaad :( De ene helft van mijn familie (m’n vader en 2 zwagers) wil niet op wintersport. Het is altijd koud en altijd glad op de weg denken ze. Ondanks mijn talloze andere ervaringen en bijbehorende foto’s willen ze er niet aan geloven.
De andere helft zou het wel eens willen proberen maar onder druk van de mannen (beetje zielig doen dat ze dan moeten koken, kinderen alleen verzorgen) komt het er maar niet van.
Familie heeft een beetje angst om geld en tijd uit te geven om iets te gaan doen wat ze niet kennen en niet zeker weten of het wel de moeite waard is.
M’n ouders en zussen gaan wel regelmatig met de kids/kleinkinderen naar de bungalowparken hier in Nederland. Daar zijn ze allemaal bekend mee en tevreden over. Daar zie ik dus een kans :)
Het is gewoon een wens van me om 1x met de hele familie in Oostenrijk in de sneeuw te staan en een leuke week te beleven. Vroeger gingen we elk jaar met ons gezin wandelen in Karinthie, 3-4 weken per zomer! Die liefde voor de bergen is er bij hun in de zomer zeker. De twijfel over winter moet worden weggenomen. Dus Landal, help me out :)

@martijnski; tja :-) wij bij wintersporters.nl zijn geen familliecounselors :-)
Ideetje; zwagers thuislaten…

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Opvallend dat dit zulke uitgesproken meningen oproept: van grote voorstanders tot absolute tegenstanders !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Tot een aantal jaren geleden was wintersport voor ons helemaal onbekend. Ik heb toen voorgesteld om een eerste keer te proberen in een Landal Park. Vertrouwde naam. Was het zetje dat nodig was voor een enkeling. Het werd Brandnertal. Dus @Ferdinand en @Martijnski, het heeft kans! Het verblijf in het park was echter wel eenmalig. Het ligt te ver van het dorp. Wel direct aan de piste, maar naast het skiën is er niks te doen. 's avonds na het skiën eten in een restaurantje kan ook alleen maar in het restaurant van het park. Daar is niet veel aan. Of je moet met de auto naar het dorp in het dal rijden, maar met sneeuw is dat een weggetje dat je liever niet vaker rijdt dan strikt noodzakelijk is. Het concept is daarop ook gericht. Gasten zoveel mogelijk op het park laten om er op die manier nog wat meer aan te verdienen. Wij kiezen sinds die eerste ervaring liever voor een lokaal appartement in een dorp.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie